Szukaj

Nowa książka Ikei nauczy cię, co ugotować z resztek w kuchni

Kanadyjski oddział firmy Ikea zaprosił do współpracy 10 znanych szefów kuchni. Efektem współpracy jest nietypowa książka kucharska, która ma zwrócić uwagę na rosnący problem marnowania żywności.

Ikea we współpracy z 10 znanymi szefami kuchni ze USA i Kanady przygotowała książkę kucharską, która jest zarazem odpowiedzią na jedno z najpoważniejszych współczesnych wyzwań związanych z produkcją i konsumpcją żywności – czyli jej marnowaniem. Jak pokazał niedawny raport ONZ, rocznie na śmietnik trafia miliard ton jedzenia i przyczyniają się do tego zarówno kraje bogate, jak i biedniejsze. Skutki są tragiczne dla całej planety – raport odnotowuje, że gdyby marnowanie żywności było krajem, tylko Chiny i Stany Zjednoczone emitowałyby więcej gazów cieplarnianych.

Nowa książka kucharska Ikei uczy, jak nie marnować  żywności

W udostępnionej przez kanadyjski oddział firmy Ikea za darmo książce „Scrapsbook”, na 214 stronach czytelnicy znajdą 50 przepisów, wykorzystujących m.in. skórki bananów, z których można zrobić między innymi… wegański odpowiednik bekonu. Szefowie kuchni zaproszeni do współpracy przez Ikeę, pokazują jak z resztek warzyw, owoców czy mięsa przyrządzić ramen, sałatki, zupy, dania główne, desery czy przekąski.

Czytaj też: Polka autorką jednej z najlepszych książek kulinarnych 2021 roku

Poza przepisami w książce znalazł się też zbiór porad, pozwalający wykorzystywać kuchenny recykling na co dzień. Dzięki poradom można dowiedzieć się, że ogórek odstrasza owady, a zmielone skorupki jajek przydają się do usuwania kamienia.

Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez IKEA Canada (@ikeacanada)

Kanada nie doczekała się jeszcze ma swojej wersji przewodnika Michelin, ale wśród reprezentujących kraj szefów kuchni znaleźli się kucharze rozpoznawalni również poza granicami kraju, tacy jak Adrian Forte czy Fisun Ercan. „Szefowie kuchni zostali wybrani, aby reprezentowali różnorodne kulinarne doświadczenia. Uznaliśmy również, że najlepiej będzie współpracować z tymi szefami kuchni, którzy promują zrównoważoną kuchnię” – powiedziała Maja Boricevic, rzecznik kanadyjskiej Ikei, w wywiadzie dla „Montreal Gazette”.

„Scapsbook” to kolejna inicjatywa Ike, która w ciągu tej dekady zamierza osiągnąć neutralność klimatyczną poprzez redukcję większej ilości gazów klimatycznych emitowanych do atmosfery podczas produkcji. W tym celu Ikea zaczęła kłaść większy nacisk na wydłużenie żywotności swoich produktów, zachęcając do recyklingu, odkupując używane meble i udostępniając w sieci instrukcje demontażu swoich mebli. Żywność serwowana w restauracjach Ikei jest ważnym elementem tej strategii. Jak mówi Boricevic, wdrożenie programu przyczyniło się do redukcji resztek jedzenia w Kanadzie o 30%, co odpowiada 200 tysiącom posiłków. Celem sieci w Kanadzie jest redukcja strat o 50%.

Zamknij
Zamknij