Etykiety na butelkach wina z emblematem nagrody przyznanej na międzynarodowym konkursie, są czytelnym przekazem: mamy do czynienia z produktem wysokiej jakości. Czy aby na pewno? Czym kierować się przy wyborze win „z medalami”? I czy owe nagrody rzeczywiście oznaczają wysoką jakość?
Co oznaczają medale na butelkach win?
Patrząc na półki sklepów, zwłaszcza w supermarketach, można odnieść wrażenie, że znajdują się na nich same wybitne wina. Butelki nierzadko opatrzone są złotymi, srebrnymi i brązowymi medalami, a także innymi odznaczeniami. Bywa, że na jednej etykiecie jest ich kilka.
Czytaj też: Wino w puszce: czy nowy trend przyjmie się w Polsce?
Wszystkie te oznaczenia sugerują, że dane wina wyróżnia się na tle innych. Dla wielu osób mniej zaznajomionych z tematem to wystarczający powód, aby zrezygnować z kupna „zwykłego” wina i wybrać to nagradzane. W jaki sposób przebiega proces nagradzania win?
Każdego roku na świecie organizuje się tysiące konkursów winiarskich. Ich organizatorami są stowarzyszenia winiarzy, wydawnictwa winiarskie, a także firmy. Konkursy odbywają się na poziomie regionalnym, krajowym lub światowym. Mają lepszy i gorszy poziom, są bardziej i mniej znane.
Wina zgłaszane do tych konkursów, grupuje się w tak podstawowe kategorie jak kolor wina czy odmiana winorośli. Następnie ocenia je jury ekspertów podczas degustacji „w ciemno”.