Organizowany od 1994 roku Gourmand World Cookbook Awards to konkurs dla najlepszych książek poświęconych sztuce kulinarnej. W tym roku, w ścisłym gronie finalistów, wybranych spośród kilkudziesięciu tysięcy kandydatur z całego świata, znalazła się polska publikacja – „The Polish Table” Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek, badaczki kultury kulinarnej i kierowniczki Food Studies na Uniwersytecie SWPS, wydana przez Fundację Bunkatura.

Czytaj też: Wegańska rewolucja: tymi produktami Polacy chcą podbić świat

To nie pierwsze tej rangi wyróżnienie dla autorki. Magdalena Tomaszewska-Bolałek, specjalizująca się m.in. w dyplomacji i turystyce kulinarnej, ma już na koncie cztery nagrody Grand Prix przyznane w ramach Gourmand World Cookbook Awards, wyróżnienie dla jednej z najlepszych książek o kuchni japońskiej w całej historii nagrody, a także inne tytuły przyznawane w innych prestiżowych konkursach, takich jak Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award czy Magellan Awards. Autorka „The Polish Table” oprócz rodzimej kuchni zajmuje się też tradycjami kulinarnymi Japonii, Korei Południowej i Finlandii.

„The Polish Table” to opowieść o ewolucji polskiej kuchni na przestrzeni wieków, poświęcona rytuałom, metodom produkcji i smakom, które do dziś dominują na naszych stołach. Całą publikację, współfinansowaną przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych, można pobrać w formie darmowego e-booka na stronie Fundacji Bunkatura.

Rozstrzygnięcie konkursu i publikacja rankingu najlepszych książek kulinarnych świata odbędą się 5 czerwca w Paryżu.