Raport: te trendy zrewolucjonizowały polskie restauracje

Dziesięć lat to cała epoka, także w świecie restauracji. W 2010 roku polski rynek gastronomiczny wyglądał całkowicie inaczej. Przez ostatnią dekadę przeżyliśmy rewolucję kulinarną. Oto najważniejsze zmiany, które wpłynęły na to, co i jak zamawiamy do jedzenia

Publikacja: 16.09.2020 13:42

Raport: te trendy zrewolucjonizowały polskie restauracje

Foto: Trendy kulinarne w Polsce raport Pyszne.pl. Fot: Jakub Kapusniak/Unsplash

W 2010 roku polskie restauracje funkcjonowały w odmiennym świecie. Żaden szef kuchni nie mógł jeszcze na poważnie rozważać walki o gwiazdkę Michelin, nikt nie mógł przewidzieć nadejścia popularności wegetarianizmu czy weganizmu, nie byliśmy świadomi technologicznych zmian, które pojawią się kilka lat później i zrewolucjonizują rynek.

Czytaj też: Uliczny sprzedawca bułek z wyróżnieniem Michelin. Ten Tajwańczyk od 60 lat serwuje tylko jedną potrawę

Po 10 latach można powiedzieć, że w Polsce dokonała się kulinarna rewolucja. Mamy trzy restauracje z gwiazdką Michelina i wiele innych z wyróżnieniami Bib Gourmand czy czapek Gault&Millau.

Mamy własną scenę kulinarną, która dynamicznie się rozwija i owocuje pojawianiem się kolejnych utalentowanych szefów kuchni. Mamy festiwale kulinarne, w tym tak znaczący jak Restaurant Week, największe w Europie wydarzenie tego typu.

Lista zmian mogłaby być znacznie dłuższa, ale równie ciekawe jest zestawienie trendów, które wpłynęły na zmiany w polskiej kulturze kulinarnej. Taką analizę przygotował serwis Pyszne.pl, który w tym roku świętuje 10. rocznicę istnienia na rynku.

Najważniejsze trendy kulinarne ostatniej dekady w Polsce

W badaniu przygotowanym przez Pyszne.pl wzięło udział 812 osób, a sondaż przeprowadziła pracownia ARC Rynek i Opinia. Zdaniem ankietowanych, najważniejszym trendem ostatniej dekady było powstanie w Polsce serwisów do zamawiania jedzenia online. Takiego zdania było 41 procent badanych. 10 lat temu zamawianie jedzenia odbywało się przede wszystkim telefonicznie, dzisiaj dominują platformy takie jak Pyszne.pl, które umożliwiają składanie zamówień przez internet lub aplikację.

Na drugim miejscu znalazła się pierwsza gwiazdka Michelin dla restauracji w Polsce, w 2013 roku otrzymało ją Atelier Amaro w Warszawie prowadzone przez Wojciecha Amaro.

Trzecie miejsce na liście najważniejszych trendów kulinarnych w Polsce zajęła emisja pierwszego sezonu programu Masterchef w TVN. Takiego zdania było 14 procent ankietowanych w badaniu Pyszne.pl i ARC Rynek i Opinia.

Wprowadzenie tematyki kulinarnej do telewizji w postaci show było całkowicie nową formułą, wcześniej w stacjach telewizyjnych dominowały programy o gotowaniu. Masterchef po raz pierwszy pokazał kuchnię od całkowicie innej strony.

Za czwarty trend, który zmienił restauracje w Polsce, uznano rosnącą popularność kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, czego zwieńczeniem było zajęcie przez Warszawę bardzo wysokiego, czwartego miejsca w międzynarodowym rankingu miast przyjaznych wegetarianom.

Jakie potrawy Polacy najchętniej zamawiają przez aplikacje?

O tym, jak bardzo zmienił się rynek restauracji w Polsce, świadczy to, jakich potraw w ostatnich 10 latach spróbowali Polacy po raz pierwszy. W tym zestawieniu czołowe miejsca zajmują sushi, hummus, curry, azjatyckie pierożki na parze czy hiszpańskie tapas – te dania stanowiły kulinarne odkrycie dla największej liczby osób biorących udział w badaniu przeprowadzonym przez Pyszne.pl.

Nadal jednak, co wynika z danych udostępnionych przez Pyszne.pl, jako kraj jesteśmy królestwem pizzy. To najczęściej zamawiane przez Polaków danie z dostawą do domu czy biura, na drugim miejscu jest „kuchnia włoska”.

Dużo się jednak zmienia, pytani o to, potraw jakiej kuchni chcieliby spróbować niebawem, ankietowani odpowiadali: gruzińskiej, hinduskiej, tajskiej czy wietnamskiej, a więc kuchni krajów, które 10 lat temu niemal nie istniały na kulinarnej mapie Polski.

Jeszcze jedna ważna informacja z raportu Pyszne.pl – 85 procent badanych potwierdza, że w ostatniej dekadzie próbowało nowych potraw. To dowód zmiany, która dokonała się w polskich restauracjach.

To może cię zainteresować: Oto najstarsze restauracje świata. Jedna z nich jest w Polsce

W 2010 roku polskie restauracje funkcjonowały w odmiennym świecie. Żaden szef kuchni nie mógł jeszcze na poważnie rozważać walki o gwiazdkę Michelin, nikt nie mógł przewidzieć nadejścia popularności wegetarianizmu czy weganizmu, nie byliśmy świadomi technologicznych zmian, które pojawią się kilka lat później i zrewolucjonizują rynek.

Czytaj też: Uliczny sprzedawca bułek z wyróżnieniem Michelin. Ten Tajwańczyk od 60 lat serwuje tylko jedną potrawę
Pozostało 88% artykułu
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?