Oto najstarsze restauracje świata. Jedna z nich jest w Polsce

Najstarsze restauracje na świecie liczą po kilkaset lat, ale wśród nich są też takie, które powstały ponad tysiąc lat temu. W zestawieniu dominują lokale z Europy

Publikacja: 17.08.2020 09:38

Piwnica Świdnicka we Wrocławiu

Piwnica Świdnicka we Wrocławiu

Foto: Piwnica Świdnicka we Wrocławiu to jedna z najstarszych restauracji na świecie. Fot: Natalkax (Own work, Public Domain)

Najstarsza restauracja świata znajduje się w Austrii, a początki jej działalności przypadają na 803 rok – wynika z analizy przeprowadzonej przez firmę NetCredit. W serii map i zestawień, opartych na analizie źródeł, forów i przewodników brano pod uwagę takie lokale gastronomiczne, które mimo nieuniknionych zmian funkcjonują pod tą samą nazwą i mogą się pochwalić charakterystycznym dla lokalnej kuchni daniem popisowym. W pierwszej dziesiątce dominują restauracje z Europy.

Czytaj też: Kraków werszcie ma gwiazdkę Michelin. Restauracja Bottiglieria 1881 otrzymała słynne wyróżnienie

Najdłużej, bo ponad 1200 lat, istnieje restauracja St. Peter Stifts Kulinarium w Salzburgu – tak przynajmniej można wnioskować z wzmianki angielskiego mnicha Alkuina pochodzącej z 803 roku.

Na drugim miejscu zestawienia najstarszych restauracji znalazła się Wurtskuchl w niemieckiej Ratyzbonie, utworzona w 1146 roku. Zaledwie rok później powstał walijski The Old House, a z 1153 roku pochodzą pierwsze wzmianki o najstarszej restauracji spoza Europy – Ma Yu Ching w Zhengzhou w Chinach.

Piwnica Świdnicka we Wrocławiu: jedna z najstarszych restauracji na świecie

Na szóstym miejscu, tuż za irlandzkim pubem The Brazen Head, znalazła się Piwnica Świdnicka. To najstarsza restauracja w Polsce. Jej nazwę pochodzi od piwa ze Świdnicy serwowanego w tym lokalu w średniowieczu.

"Wnętrze Piwnicy Świdnickiej we Wrocławiu"

Wnętrze Piwnicy Świdnickiej we Wrocławiu przed remontem. Fot: Klearchos Kapoutsis, Santorini, Greece

sukces.rp.pl

Piwnica Świdnicka funkcjonowała na rynku we Wrocławiu do 2017 roku, teraz czeka na ponowne otwarcie, po remoncie i z nowym właścicielem. Styl kuchni w Piwnicy Świdnickiej ma nie ulec zmianie, dlatego specjalnością restauracji prawdopodobnie pozostaną pierogi.

Najstarsze restauracje świata: Polska przed Francją i Japonią 

Imponująca historia Piwnicy Świdnickiej we Wrocławiu sprawiła, że w rankingu najstarszych restauracji na świecie Polska wyprzedziła takie kulinarne potęgi, jak Francja czy Japonia.

W Francji od 1345 roku działa La Couronne w Rouen, nieustannie przyciągająca klientów takimi specjałami jak kaczka czy ślimaki. Za najstarszy lokal w Japonii uznaje się restaurację Honke Owariya w Kioto, otwartą w 1465 roku i oferującą m.in. makaron soba z grzybami shitake. Pełne zestawienie, wraz z mapami najstarszych lokali niemal z każdego kraju świata, znajduje się na stronie Net Credit.

Najstarsze restauracje na świecie

1 St. Peter Stifts Kulinarium, Austria (803 r.)
2. Wurtskuchl, Niemcy (1146 r.)
3. The Old House, Walia (1147 r.)
4. Ma Yu Ching , Chiny (1153 r.)
5. The Brazen Head, Irlandia (1198 r.)
6. Piwnica Świdnicka, Polska (1273 r.)
7. La Couronne, Francja (1345 r.)
8. The Sheep Heid Inn, Szkocja (1360 r.)
9. Hotel Gasthof Löwen, Lichtenstein (1380 r.)
10. Honke Owariya, Japonia (1465 r.)

Najstarsza restauracja świata znajduje się w Austrii, a początki jej działalności przypadają na 803 rok – wynika z analizy przeprowadzonej przez firmę NetCredit. W serii map i zestawień, opartych na analizie źródeł, forów i przewodników brano pod uwagę takie lokale gastronomiczne, które mimo nieuniknionych zmian funkcjonują pod tą samą nazwą i mogą się pochwalić charakterystycznym dla lokalnej kuchni daniem popisowym. W pierwszej dziesiątce dominują restauracje z Europy.

Czytaj też: Kraków werszcie ma gwiazdkę Michelin. Restauracja Bottiglieria 1881 otrzymała słynne wyróżnienie
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?