Tuż przed ogłoszeniem pandemii nowa restauracja Wojciecha Modesta Amaro była gotowa na otwarcie. Na przeszkodzie stanęła pandemia, która o kilka miesięcy opóźniła start zakopiańskiej Heart by Amaro.

Nowa restauracja Amaro: w stylu bohemy

Stworzona we współpracy z zakopiańskim Nosalowy Park Hotel & Spa restauracja Heart by Amaro ma mieć mniej formalny charakter niż warszawskie Atelier Amaro i charakterem ma przypominać bistro. Kuchnia w zabytkowej willi przy ulicy Kościuszki w Zakopanem nawiązywać ma do spotkań tamtejszej przedwojennej bohemy.

Potrawy mają być mocno nawiązywać do kulinarnej tradycji regionu, z dużym wpływem autorskich pomysłów Wojciecha Amaro. Wpływ na kształt menu mają też doświadczenia Amaro wyniesione z prac powołanej do życia przez niego fundacji Forgotten Fields. Jej celem jest przywracanie bioróżnorodności i powrót do gotowania z użyciem zapomnianych lokalnych odmian warzyw, owoców czy ziół.

Warszawskie Atelier Amaro od 7 lat utrzymuje gwiazdkę Michelin, a w ubiegłym roku jego twórca znalazł się na prestiżowej liście 100 najlepszych szefów kuchni na świecie.

Restauracja Heart, wg Wojciecha Amaro, „jest spełnieniem jego marzeń o podróży do natury, polskiej gościnności i odkrywaniu smaków wypływających prosto z serca”.