Kalifornijski koncern Huy Fong to jeden czołowych producentów srirachy – pikantnego sosu na bazie papryczek chili. Dodatek, produkowany przez wiele firm na świecie, stał się jednym z nieodzownych składników poprawiających smak potraw kuchni wietnamskiej czy tajskiej, ale to kalifornijski producent Huy Fong pozostaje liderem rynku. Niedawno firma drastycznie zmniejszyła wielkość produkcji swojego flagowego produktu. Powód? Ostatni zbiór papryczek był wyjątkowo nieudany.
Sos sriracha stanie się produktem luksusowym?
Sosy marki Huy Fong – na czele z sosem sriracha – można było znaleźć na stołach w barach czy restauracjach serwujących dania kuchni południowej Azji – i nie tylko. Niestety, producent słynnego sosu zmaga się z poważnym problemem: zaczyna brakować podstawowego surowca do produkcji srirachy.
Należące do koncernu Huy Fong plantacje, z których pozyskuje się papryczki chili, znajdują się w Meksyku, stanie Nowy Meksyk, a przede wszystkim w Kalifornii. To zwłaszcza kalifornijscy rolnicy od lat mierzą się z suszami i problemami z dostawami wody. Wiosną 2022 roku sytuacja stała się wyjątkowo trudna.
Firma Huy Fong wysłała do swoich odbiorców list jeszcze w kwietniu 2022 roku. Ostrzegła w nim o sytuacji i poinformowała, że realizacja zamówień na srirachę złożonych po 19 kwietnia nastąpi dopiero we wrześniu. Efekty kryzysu można odczuć już teraz.
Czytaj więcej
Hiszpania szykuje się na pierwszy normalny sezon wakacyjny od wybuchu pandemii. Tymczasem restauracje w popularnych miejscowościach zmagają się z dużym problemem: brakuje kelnerów i kelnerek. Właściciele restauracji walczą o pracowników.