Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź

Kto przy zamawianiu obiadu najchętniej sięga po dania wegetariańskie? Badacze z Finlandii przeprowadzili badania i twierdzą, że znaleźli odpowiedź, choć wielu osobom może ona wydać się zaskakująca.

Publikacja: 22.02.2024 04:05

Badanie przeprowadzono w mniejszym mieście. Badacze założyli, że tam popularność diety wegetariański

Badanie przeprowadzono w mniejszym mieście. Badacze założyli, że tam popularność diety wegetariańskiej będzie mniejsza, więc wynik będzie bardziej obiektywny.

Foto: Sandra Seitamaa Unsplash

Fińscy naukowcy postanowili sprawdzić, co ma wpływ na to, że ludzie wybierają dania bezmięsne. Wyniki badań można uznać za zaskakujące, bo wskazują one między innymi na wykształcenie osób, które brały udział w badaniu.

Eksperyment fińskich naukowców. Sprawdzili, kto najchętniej je potrawy bez mięsa

Naukowcy z Uniwersytetu w Helsinkach i Fińskiego Instytutu Zasobów Naturalnych (Luke) postanowili sprawdzić, czy da się przekonać ludzi do wybrania dań wegetariańskich podczas lunchu i jakimi metodami można to osiągnąć.

Wybrano niewielkie miasto Kouvola w Finlandii, naukowcom zależało na tym, by nie prowadzić badań w dużym mieście, gdzie łatwiej o potrawy wegetariańskie. Jest tak między innymi w przypadku Helsinek, władze miasta zdecydowały, że w menu organizowanych przez władze lokalne wydarzeń, konferencji czy warsztatów będą wyłącznie dania wegetariańskie lub rybne. Eksperci, wybierając miasto Kouvola, liczyli na to, że poza dużymi aglomeracjami jedzenie mięsa będzie bardziej powszechne. 

Czytaj więcej

Dieta wegańska nie tak zdrowa jak uważano? „Nieakceptowalne błędy w badaniach”

Eksperyment przeprowadzono w jednej z lokalnych restauracji, oferując jej gościom jedno obiadowe danie wegetariańskie. By sprawdzić, na ile chętnie klienci się na nie decydują, zespół badaczy zastosował kilka różnych metod. W pierwszym tygodniu badania restauracja nie eksponowała zbyt mocno w swojej ofercie dania wegetariańskiego. W drugim tygodniu bardziej zaczęto zwracać na to uwagę – pojawiło się ono w innym miejscu w menu na zielonym tle. W trzecim zaś tygodniu opcja wegetariańskiego obiadu promowana była między innymi w mediach społecznościowych. 

„Szczególnie zainteresowały nas opcje lunchowe, gdyż jest to dobry sposób na uczynienie codziennych posiłków bardziej roślinnymi” – powiedziała z rozmowie z YLE, fińskim publicznym nadawcą radiowo-telewizyjnym, Hanna Konttinen, będąca wykładowcą psychologii społecznej na Uniwersytecie Helsińskim. Jak zaznaczyła ekspertka, „żadna z metod nie okazała się szczególnie skuteczna w badaniu”. „To było tylko badanie pilotażowe. Nie stwierdziliśmy, aby którykolwiek z tych sposobów miał znaczący wpływ na to, czy ludzie wybierali makaron warzywny, czy inne danie z makaronem” – wyjaśniła. 

Eksperci jednocześnie odkryli jednak coś innego – jak podkreślają, ich badanie wykazało, że niektóre grupy ludzi częściej niż inne wybierały opcję wegetariańską.

Badacze: Osoby z wyższym wykształceniem częściej wybierają dania wegetariańskie

Trzema grupami, które badacze wymienili jako te, które najczęściej zamawiały na lunch opcję wegetariańską byli klienci gotowi do eksperymentowania, osoby z wyższym wykształceniem oraz – co oczywiste – wegetarianie. 

Czytaj więcej

Światowy dzień pizzy 2024. Trzy pizzerie z Polski wśród najlepszych w Europie

Jak zaznacza Hanna Konttinen, na wyniki badania spojrzała z perspektywy psychologii społecznej. Według niej niezwykle istotne było to, by badanie przeprowadzić w porze obiadowej. „Wybory dotyczące obiadu są dokonywane szybko i wynikają z przyzwyczajeń” – zaznaczyła. 

Celem badania przeprowadzonego przez fińskich naukowców było promowanie upraw i wykorzystania domowych roślin strączkowych – między innymi fasoli, soczewicy i grochu. „Warto zauważyć, że wszystkie dania wegetariańskie zostały ocenione bardzo pozytywnie. Dania z makaronu roślinnego otrzymały bardzo podobne średnie oceny do innych dań” – zauważa Konttinen.

Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Tajniki oszczędnościowych obligacji skarbowych. Możliwości na różne potrzeby
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?
Materiał Promocyjny
Naukowa Fundacja Polpharmy ogłasza start XXIII edycji Konkursu o Grant Fundacji
Kuchnia
Tylko kawa, herbata i woda. Nietypowa „dieta mnicha” premiera Wielkiej Brytanii