Fińscy naukowcy postanowili sprawdzić, co ma wpływ na to, że ludzie wybierają dania bezmięsne. Wyniki badań można uznać za zaskakujące, bo wskazują one między innymi na wykształcenie osób, które brały udział w badaniu.
Eksperyment fińskich naukowców. Sprawdzili, kto najchętniej je potrawy bez mięsa
Naukowcy z Uniwersytetu w Helsinkach i Fińskiego Instytutu Zasobów Naturalnych (Luke) postanowili sprawdzić, czy da się przekonać ludzi do wybrania dań wegetariańskich podczas lunchu i jakimi metodami można to osiągnąć.
Wybrano niewielkie miasto Kouvola w Finlandii, naukowcom zależało na tym, by nie prowadzić badań w dużym mieście, gdzie łatwiej o potrawy wegetariańskie. Jest tak między innymi w przypadku Helsinek, władze miasta zdecydowały, że w menu organizowanych przez władze lokalne wydarzeń, konferencji czy warsztatów będą wyłącznie dania wegetariańskie lub rybne. Eksperci, wybierając miasto Kouvola, liczyli na to, że poza dużymi aglomeracjami jedzenie mięsa będzie bardziej powszechne.
Czytaj więcej
Czy dieta wegańska jest zdrowa? Do tej pory wiele badań przekonywało, że tak. Znana irlandzka lekarka doszukała się poważnych błędów metodologicznych w badaniach opisujących zalety diety wegańskiej.
Eksperyment przeprowadzono w jednej z lokalnych restauracji, oferując jej gościom jedno obiadowe danie wegetariańskie. By sprawdzić, na ile chętnie klienci się na nie decydują, zespół badaczy zastosował kilka różnych metod. W pierwszym tygodniu badania restauracja nie eksponowała zbyt mocno w swojej ofercie dania wegetariańskiego. W drugim tygodniu bardziej zaczęto zwracać na to uwagę – pojawiło się ono w innym miejscu w menu na zielonym tle. W trzecim zaś tygodniu opcja wegetariańskiego obiadu promowana była między innymi w mediach społecznościowych.