Japońska kuchnia podbija świat. Liczba restauracji wystrzeliła w ciągu dekady

Japońska kuchnia zyskuje coraz większą popularność na całym świecie – z roku na rok wciąż przybywa restauracji serwujących specjały tego kraju. Dane prezentowane przez Japończyków wskazują, że w ciągu ostatniej dekady liczba tego typu lokali na świecie uległa potrojeniu.

Publikacja: 06.12.2023 04:50

W ciągu ostatnich dziesięciu lat liczba restauracji serwujących kuchnię japońską poza Japonią, wzros

W ciągu ostatnich dziesięciu lat liczba restauracji serwujących kuchnię japońską poza Japonią, wzrosła ponad trzykrotnie. Obecnie na świecie działać ma około 187 tysięcy tego typu lokali – twierdzi japońskiego Ministerstwo Rolnictwa, Leśnictwa i Rybołówstwa.

Foto: Thomas Marban Unsplash

Kuchnia japońska podbija świat. Nic dziwnego – Japończycy wielką wagę przywiązują nie tylko do smaku potraw, ale i do ich wyglądu. To, czy danie jest nie tylko smaczne, ale i atrakcyjne wizualnie, ma wielkie znaczenie w czasach dominacji mediów społecznościowych.

Niemniej ważne jest także to, że kuchnia japońska jest też dość prosta oraz bardzo zdrowa – dominują naturalne produkty, przede wszystkim ryż, ryby i produkty z soi. Według wielu badań, efektem stosowania diety japońskiej może być między innymi zmniejszenie ryzyka chorób kardiologicznych. W Japonii jada się też bardzo mało mięsa, co z kolei ważne jest dla tych, którzy w obliczu zmian klimatycznych starają się ograniczyć jego spożycie. A tych jest coraz więcej. 

Dziś kuchnia japońska robi furorę na całym świecie – restauracji serwujących tę kuchnię jest coraz więcej. To, że kuchnia japońska święci dziś prawdziwe triumfy, pokazują dane. W ciągu dekady liczba japońskich restauracji na całym świecie potroiła się.

Japońskie restauracje na świecie robią furorę

Z badań japońskiego Ministerstwo Rolnictwa, Leśnictwa i Rybołówstwa, na które powołuje się agencja prasowa Kyodo wynika, że w ciągu ostatnich dziesięciu lat liczba restauracji serwujących kuchnię japońską, które znajdują się poza krajem, wzrosła ponad trzykrotnie. Obecnie na świecie działać ma około 187 tysięcy tego typu lokali. Jeśli brać pod uwagę dane pochodzące z poprzedniego, przeprowadzonego w 2021 roku badania, liczba ta wzrosła o około 20 procent. Taki wzrost odnotowano zarówno w Azji, jak i w Europie. Na pierwszym z wymienionych kontynentów japońskich lokali ma być obecnie 122 tys., zaś na drugim – 16 400. 

Czytaj więcej

Nowa apka dla miłośników restauracji. Dozwolone będą tylko pozytywne recenzje

Jeśli brać pod uwagę kraje, najwięcej japońskich restauracji znajduje się w Chinach (78 760). Na miejscu drugim znalazły się Stany Zjednoczone (26 040), a na trzecim – Korea Południowa (18 210). 

Główni gracze japońskiej branży gastronomicznej wykorzystują popularność krajowej kuchni na świecie – otwierają już nie tylko restauracje, ale i sklepy, w których kupić można produkty charakterystyczne dla upodobań kulinarnych Japończyków.

Jak podkreśla przedstawiciel Tendon Tenya – największej sieci japońskich restauracji, który obecnie ma już swoje lokale nie tylko w kraju, ale i kilkadziesiąt z nich na całym świecie – nawet restauracje zlokalizowane w domach towarowych, gdzie atmosfera jest mniej restauracyjna, doskonale prosperują. Dodaje, że podczas gdy liczba restauracji japońskich w Ameryce Północnej spadła o około 10 procent (do 28 600) w 2023 roku, ze względu na pandemię, ich liczba w Ameryce Środkowej i Południowej wzrosła od 2021 roku niemal dwukrotnie. 

Japonia: ulubiony kierunek podróży generacji Z 

Japońskie Ministerstwo Rolnictwa, Leśnictwa i Rybołówstwa uważa, że część wzrostu spowodowali fani anime – filmów i seriali tworzonych w charakterystycznym stylu japońskiej animacji. Resort przewiduje, że trend ten będzie się utrzymywał, a w miarę dalszego rozprzestrzeniania się kultury kulinarnej, nawet rozwijał.

Popularność japońskiej kuchni nie powinna dziwić także dlatego, że i sama Japonia jest niezwykle atrakcyjnym kierunkiem dla podróżujących – zwłaszcza tych młodych. Z najnowszych analiz ekspertów z branży turystycznej wynika, że Kraj Kwitnącej Wiśni cieszy się coraz większą popularnością wśród młodych podróżników. Słynący z wyjątkowej kultury i wyśmienitej kuchni kraj oferuje młodym ludziom bardzo wiele atrakcji – mówi analiza ekspertów z firmy American Express Travel, świadczącej usługi dla podróżujących. 

Dane American Express Travel wskazują, że od 2019 roku liczba rezerwacji biletów na podróż do Japonii wzrosła aż o 1300 procent. Wzrost ten dotyczy wspomnianych dwóch grup wiekowych: milenialsów urodzonych w latach 80. i 90. ubiegłego wieku oraz „Zetek”, które przyszły na świat mniej więcej między 1997 a 2012 rokiem. 

Kuchnia japońska podbija świat. Nic dziwnego – Japończycy wielką wagę przywiązują nie tylko do smaku potraw, ale i do ich wyglądu. To, czy danie jest nie tylko smaczne, ale i atrakcyjne wizualnie, ma wielkie znaczenie w czasach dominacji mediów społecznościowych.

Niemniej ważne jest także to, że kuchnia japońska jest też dość prosta oraz bardzo zdrowa – dominują naturalne produkty, przede wszystkim ryż, ryby i produkty z soi. Według wielu badań, efektem stosowania diety japońskiej może być między innymi zmniejszenie ryzyka chorób kardiologicznych. W Japonii jada się też bardzo mało mięsa, co z kolei ważne jest dla tych, którzy w obliczu zmian klimatycznych starają się ograniczyć jego spożycie. A tych jest coraz więcej. 

Pozostało 81% artykułu
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?
Kuchnia
Tylko kawa, herbata i woda. Nietypowa „dieta mnicha” premiera Wielkiej Brytanii
Kuchnia
Wafu: włoska kuchnia doprawiona po azjatycku. Kulinarny trend 2024 roku?
Kuchnia
Szef kuchni z gwiazdką Michelin w salonie samochodowym. Nietypowa restauracja