Szukaj

Co dalej ze słynnymi nagrodami dla restauracji? Jest plan

Restauratorzy na całym świecie muszą się zmierzyć ze skutkami wstrząsu wywołanego przez pandemię. Zmiany czekają też organizacje przyznające prestiżowe wyróżnienia kulinarne. Każda z nich podchodzi do problemu w inny sposób. Kto ma rację?

W ostatnich tygodniach na skraju zamknięcia znalazło się wiele najlepszych restauracji na świecie. To pokazuje, że restauratorzy i szefowie kuchni mają w czasie pandemii o wiele poważniejsze zmartwienia, niż myślenie o gwiazdkach i notach w przewodnikach kulinarnych.

Jednak najważniejsze nagrody w branży gastronomicznej to potężne wydarzenia, które w czasach kryzysu muszą szukać nowych rozwiązań tak, jak targi zegarkowe czy pokazy mody. Jak na Covid-19 zareagowali organizatorzy największych z nich?

Ewolucja i nadzieja

World’s 50 Best” już w marcu zdecydowało o odwołaniu tegorocznych nagród. Po wirtualnym przyznaniu nagród dla 50 najlepszych restauracji w Azji organizatorzy przenieśli kolejną edycję na 2021 rok.

Wyświetl ten post na Instagramie.

#BREAKINGNEWS: The World’s 50 Best Restaurants announces the arrival of 𝟓𝟎 𝐁𝐞𝐬𝐭 𝐟𝐨𝐫 𝐑𝐞𝐜𝐨𝐯𝐞𝐫𝐲. With support from founding donor S.Pellegrino & Acqua Panna, today we launch 50 Best for Recovery, a Covid-19 support programme for the hospitality businesses with a fund-raising drive at its heart. 𝟓𝟎 𝐁𝐞𝐬𝐭 𝐑𝐞𝐜𝐨𝐯𝐞𝐫𝐲 𝐅𝐮𝐧𝐝: With no awards or ranking planned for The World’s 50 Best Restaurants 2020, the focus is all about helping the hospitality industry recover. We will be using our network and reach to generate as much cash as possible for the 50 Best Recovery Fund – in partnership with S.Pellegrino & Acqua Panna – which will support non-profit organisations across the globe which, in turn, are helping restaurants and bars in their bid to survive and thrive. The full list of organisations will be publicised in the coming weeks. 𝐁𝐢𝐝 𝐟𝐨𝐫 𝐑𝐞𝐜𝐨𝐯𝐞𝐫𝐲: At the beginning of June, 50 Best will launch a ‘Bid for Recovery’ auction site, where food lovers can bid for a variety of out-of-this-world experiences and exceptional items donated by 50 Best chefs, bartenders and brand partners. 𝐑𝐞𝐜𝐨𝐯𝐞𝐫𝐲 𝐇𝐮𝐛𝐬: Aside from raising funds, 50 Best launches two online Recovery Hubs, dedicated to restaurants and bars respectively. Here we are gathering and generating content that will offer advice, information and inspiration for restaurant and bar businesses, as well as further information for those looking to give back to the hospitality sector. 𝐑𝐞𝐜𝐨𝐯𝐞𝐫𝐲 𝐒𝐮𝐦𝐦𝐢𝐭: Taking place over several days in September, with a clear focus on exploring how the restaurant world can thrive once again, the Recovery Summit will comprise a range of virtual events including masterclasses, talks, case studies, interviews and discussion forums, hosted by 50 Best. The Summit will gather the global gastronomic community together online to share learnings and explore visions of the future for restaurants and diners. For more information on #50BestForRecovery and to access the Recovery Hubs please follow the link in our bio. #50BestForRecovery #Worlds50Best #Asias50Best #LatAm50best #Restaurant #Chef #Hospitality @sanpellegrino_official

Post udostępniony przez The Worlds 50 Best Restaurants (@theworlds50best)

W tym tygodniu William Drew z World’s 50 Best w komunikacie zapowiedział ewolucję formuły przyznawania tych nagród, uzależnioną od tego, jak będzie wyglądać branża w okresie wychodzenia z kryzysu.

Drew zapowiedział też rozpoczęcie wielu inicjatyw, na których zamierza skupić się jego firma: chodzi między innymi o wdrożenie programu „50 Best for Recovery„, mającego stanowić wsparcie dla całej branży gastronomicznej, a także publikacja podręcznika z przepisami na czas kwarantanny, przygotowanymi przez znanych szefów kuchni. Zyski z jej sprzedaży, a także z aukcji, na których licytowane zostaną przedmioty przekazane przez szefów kuchni, również wesprą fundusz „50 Best for Recovery”.

Inaczej do sprawy podeszli organizatorzy amerykańskich nagród kulinarnych James Beard Award, którzy stwierdzili, że ich przyznawanie może dać „nadzieję branży poszukującej światła w tych mrocznych czasach”.

4 maja Fundacja Jamesa Bearda zaprezentowała w internecie listę finalistów tegorocznej edycji, ogłaszono również daty wręczenia nagród przyznawanych mediom i dziennikarzom (27 maja), a także szefom kuchni i restauracjom (25 września). Na razie nie wiadomo, czy będą to wydarzenie jedynie internetowe, czy nagrodzeni będą mogli odebrać wyróżnienia osobiście.

Inspektorzy Michelin zjedzą jako pierwsi

Michelin odwołał tegoroczne gale związane z publikacji poszczególnych edycji „czerwonego przewodnika”. Część z nich może jednak pojawić się w cyfrowej wersji, podobnie jak te przewodniki, których druk został wstrzymany – zdarzyło się to po raz pierwszy od czasów drugiej wojny światowej.

Rzecznik Michelin w rozmowie z serwisem Big 7 Travel przekonywał, że inspektorzy kulinarni przygotowujący recenzje do przewodników „będą pierwszymi gośćmi, którzy pojawią się w restauracjach po ich otwarciu”.

Dłuższe zamrożenie nagród Michelin mogłoby zaszkodzić przewodnikom w nie mniejszym stopniu niż restauratorom. Zwłaszcza, że pieniądze pozyskiwane od organizacji rządowych wielu krajów na organizowanie ceremonii i rozszerzanie obszarów zainteresowań inspektorów stanowią ważne źródło dochodów dla gastronomicznej części Michelin.

Źródło: Eater

Zamknij
Zamknij