Zamiast gwiazdek Michelina, lekcje gotowania na Instagramie

Premiera tegorocznych edycji Czerwonego Przewodnika Michelin została przełożona, ale miłośnicy dobrej kuchni dostaną w zamian coś na osłodę.

Publikacja: 01.04.2020 16:11

kuchnia fine dining

kuchnia fine dining

Foto: Fot: Hanny Naibaho/Unsplash

Gwiazdki i inne wyróżnienia chwilowo przestały mieć znaczenie w obliczu największego kryzysu ostatnich dziesięcioleci, w którym z dnia na dzień znalazła się branża gastronomiczna.

Dalsza praca inspektorów oraz losy publikacji Michelina uzależnione są od tempa, w jakim najlepsze restauracje świata wrócą do normalnego funkcjonowania, a na to się w tej  chwili nie zanosi.

Wielki kryzys w gastronomii

Gwendal Poullennec, dyrektor przewodnika, przypomniał w oficjalnym komunikacie o tym, że z powodu pandemii koronawirusa problemy ma cała społeczność gastronomiczna – oprócz restauratorów także dostawcy, sprzedawcy czy hodowcy zwierząt.

Tylko w Stanach Zjednoczonych w marcu zamknięto w ostatnim czasie 30 tysięcy restauracji. Straty branży szacuje się na ok. 25 miliardów dolarów. Zamknięcie w najbliższym czasie planuje ponad 100 tysięcy lokali w USA.

Społeczność szefów kuchni jest jedną z najbardziej dynamicznych, a zarazem najsilniej związanych i solidarnych na świecie, i jestem przekonany, że będzie w stanie przetrwać tę burzę razem- dodał Poullennec.

Marinara Ramsaya, ciasto Faussata

W związku z zamknięciem restauracji na całym świecie redaktorzy przewodnika Michelin zaproponowali własną wersję edukacji zdalnej. Dzięki przepisom, prezentowanym na Instagramie, można podpatrywać, jak gotują najlepsi szefowie kuchni i czegoś się od nich nauczyć.

Wśród propozycji znalazł się między innymi sos marinara Gordona Ramsaya, filet z witlinka Alexandre Couillona czy ciasto pomarańczowe Jacquesa Faussata.

Cechą łączącą wszystkie przepisy jest ich bezpretensjonalność. Większość z potraw polecanych przez szefów kuchni można przygotować bez wychodzenia z domu.

Gwiazdki i inne wyróżnienia chwilowo przestały mieć znaczenie w obliczu największego kryzysu ostatnich dziesięcioleci, w którym z dnia na dzień znalazła się branża gastronomiczna.

Dalsza praca inspektorów oraz losy publikacji Michelina uzależnione są od tempa, w jakim najlepsze restauracje świata wrócą do normalnego funkcjonowania, a na to się w tej  chwili nie zanosi.

Restauracje
„Gdzie są kobiety?” Szef przewodnika Michelin wskazał problem w branży gastro
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Restauracje
Startuje pierwsza restauracja w kosmosie. Menu autorstwa słynnego szefa kuchni
Materiał promocyjny
PRIMITIVO: gwiazdy na otwarciu nowej śródziemnomorskiej restauracji w Warszawie
Restauracje
Rząd w Madrycie idzie na wojnę z hiszpańskim stylem życia. „To szaleństwo”
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Restauracje
Kradzież stulecia w Paryżu. Zniknęły butelki wina warte miliony złotych