Szukaj

Zamiast gwiazdek Michelina, lekcje gotowania na Instagramie

Premiera tegorocznych edycji Czerwonego Przewodnika Michelin została przełożona, ale miłośnicy dobrej kuchni dostaną w zamian coś na osłodę.

Gwiazdki i inne wyróżnienia chwilowo przestały mieć znaczenie w obliczu największego kryzysu ostatnich dziesięcioleci, w którym z dnia na dzień znalazła się branża gastronomiczna.

Dalsza praca inspektorów oraz losy publikacji Michelina uzależnione są od tempa, w jakim najlepsze restauracje świata wrócą do normalnego funkcjonowania, a na to się w tej  chwili nie zanosi.

Wielki kryzys w gastronomii

Gwendal Poullennec, dyrektor przewodnika, przypomniał w oficjalnym komunikacie o tym, że z powodu pandemii koronawirusa problemy ma cała społeczność gastronomiczna – oprócz restauratorów także dostawcy, sprzedawcy czy hodowcy zwierząt.

Wyświetl ten post na Instagramie.

„On behalf of the whole MICHELIN Guide team, I want to express my deepest sympathy for the families and loved ones of the Covid-19 victims and a deep respect for those who are committed on a daily basis to curbing this pandemic. Restaurants are all about sharing. But for now, and for an indefinite period of time, it will not be possible to go to these convivial places to admire the talent of the chefs and their team service after service. We are well aware of the resulting drop or suspension of business. The lifelong dream of many chefs is being put to the test at the moment. I would like to express my full support for them during this tense moment that we all wish would end quickly. As soon as possible, the Michelin Guide and its teams will return to devoting all their energy to guide gastronomes on their way back to your establishments. Not only will our inspectors be among your first customers, but we will make sure to nourish our passionate community of gastronomes with your latest news and creations, and I will work to defend gastronomy with everything that I have. A restaurant that closes for several weeks means a whole community will suffer. It not only is of course the staff of the establishment but also the market vendors, fishermen, farmers and all the other actors who depend on the restaurant for their livelihoods. Some chefs have expressed their resulting fears about the implications on the next installment of the Michelin Guide. We are fully aware that this situation is unprecedented. Therefore, we will adapt to the circumstances to evaluate your restaurants in a fair and equitable manner once things have returned to normal. The community of chefs is one of the most dynamic and close-knit in the world and I am convinced that it will be able to weather this storm together.” @gwendalpoullennec International Director of the MICHELIN Guide We will adapt our content on the account given the situation for the next few weeks. Stay tuned!

Post udostępniony przez MICHELIN guide (official) (@michelinguide)

Tylko w Stanach Zjednoczonych w marcu zamknięto w ostatnim czasie 30 tysięcy restauracji. Straty branży szacuje się na ok. 25 miliardów dolarów. Zamknięcie w najbliższym czasie planuje ponad 100 tysięcy lokali w USA.

Społeczność szefów kuchni jest jedną z najbardziej dynamicznych, a zarazem najsilniej związanych i solidarnych na świecie, i jestem przekonany, że będzie w stanie przetrwać tę burzę razem- dodał Poullennec.

Marinara Ramsaya, ciasto Faussata

W związku z zamknięciem restauracji na całym świecie redaktorzy przewodnika Michelin zaproponowali własną wersję edukacji zdalnej. Dzięki przepisom, prezentowanym na Instagramie, można podpatrywać, jak gotują najlepsi szefowie kuchni i czegoś się od nich nauczyć.

Wśród propozycji znalazł się między innymi sos marinara Gordona Ramsaya, filet z witlinka Alexandre Couillona czy ciasto pomarańczowe Jacquesa Faussata.

Cechą łączącą wszystkie przepisy jest ich bezpretensjonalność. Większość z potraw polecanych przez szefów kuchni można przygotować bez wychodzenia z domu.

Zamknij
Zamknij