Konkurs „The Unbelievable Challenge 2021” powstał z myślą o młodych architektach. Dzięki niemu młode pokolenie projektantów zyskuje platformę pozwalającą im pokazać kreatywność i talent. Tematem tegorocznej edycji konkursu było opracowanie koncepcji muzeum śniegu, które ma powstać w Rovaniemi, uznawanym za „miasteczko świętego Mikołaja”. Nagrodą jest płatny staż w renomowanej warszawskiej pracowni architektonicznej WXCA.

Muzeum śniegu w Rovaniemi. Zwycięski projekt Hanny Galas

Saamowie, rdzenni mieszkańcy Laponii, mają kilkaset określeń na śnieg. Tych i innych ciekawostek na temat białego puchu oraz wszystkiego, co wiąże się z fascynującą przyrodą obszarów subpolarnych, będzie można dowiedzieć się w muzeum śniegu w Rovaniemi, którego budowa ruszy już niebawem. Autorką zwycięskiego projektu, który okazał się lepszy od koncepcji 18 konkurentów z całej Europy, jest polska architektka, Hanna Galas.

Czytaj więcej

Muzeum narodowe w Afganistanie znowu działa. Dyrektor zawarł pakt z talibami

Organizatorami konkursu są władze miasta Rovaniemi, firma fińska budowlana Ruukki, zaś partnerami przedsięwzięcia – słynna pracownia architektoniczna Snøhetta we współpracy z warszawskim biurem WXCA. Oprócz walorów estetycznych, w trakcie selekcji jurorzy brali pod uwagę przede wszystkim ekologiczność i energooszczędność projektu.

Hanna Galas zaprojektowała budynek muzeum śniegu o nazwie „Re-Ice”. Jej propozycja zdobyła uznanie jurorów ze względu na oryginalność bryły, która z jednej strony dobrze oddaje charakter instytucji, a z drugiej – wtapia się w krajobraz, zachowując ekologiczny charakter konstrukcji i przyszłego funkcjonowania.

Szczegóły zwycięskiej koncepcji Hanny Galas.

Szczegóły zwycięskiej koncepcji Hanny Galas.

Ruuki

„Zwycięski projekt posiada dużą wartość edukacyjną. Odzwierciedla naszą potrzebę kontaktu z naturą i znakomicie wyraża ową pozytywną relację i koegzystencję” – czytamy w oficjalnym oświadczeniu jurorów.

Już na pierwszy rzut oka widać, że najważniejszą inspiracją autorki zwycięskiego projektu był surowy krajobraz Laponii. Bryła budynku, którą Anna Halas zaprojektowała na zasadzie biomimikry, przypomina ośnieżone skały lub bryły lodu.

Ważną częścią ekspozycji przyszłego muzeum będą treści dotyczące zmian klimatu, a także tego, jaki udział w tych zmianach ma człowiek. Oprócz części wewnętrznej, Hanna Galas w swoim projekcie proponuje wyjście z ekspozycją również na zewnątrz budynku, aby urozmaicić doświadczenie zwiedzających i zainspirować ich do refleksji nad relacją człowieka z naturą.

„Mikołaj jest pod wrażeniem i jest bardzo zadowolony”

Takie oświadczenie można przeczytać na oficjalnego stronie konkursu, na którym gratulacje pod adresem finalistów i zwyciężczyni płyną od samego Świętego. Muzeum ma przyciągać nie tylko dzieci, ale wszystkie osoby zainteresowane przyrodą i tym, jak można przyczynić się do spowolnienia zmiany klimatycznych, dotykających również obszary podbiegunowe.

Hanna Galas odbiera wyróżnienie.

Hanna Galas odbiera wyróżnienie.

Ruuki

Organizatorzy konkursu mają przy tym nadzieję, że przyszłe muzeum nie będzie miejscem pamięci o śniegu. „Oczywiście mamy nadzieję, że nigdy nie będziemy potrzebowali muzeum śniegu w dosłownym sensie” – powiedziała w oficjalnym oświadczeniu Tiina Tukia, Dyrektorka Marketingu firmy Ruukki.

Hanna Galas jest absolwentką Wydziału Archtektury Politechniki Śląskiej w Gliwicach. Obecnie kończy staż w duńskiej pracowni architektonicznej Hennig Larsen w Departamencie Krajobrazu i Urbanistyki. Następnym rozdziałem w karierze młodej architektki będzie płatny sześciomiesięczny staż w warszawskim biurze architektonicznym WXCA – w ramach nagrody za zwycięstwo w konkursie.

Pracownia WXCA ma na koncie między innymi takie realizacje jak Bulwary Wiślane w Warszawie, Galeria Arsenał w Białymstoku czy Pawilon Polski na Expo 2020 w Dubaju. WXCA odpowiada również za projekt rewitalizacji warszawskiego parku Pole Mokotowskie, której finalizację przewiduje się na koniec 2022 roku.

Oprócz propozycji Hanny Galas, w konkursie wyłoniono jeszcze czterech finalistów. Każdy z nich otrzymał nagrodę pieniężną w wysokości tysiąca euro.