Restauracyjna etykieta ma kilka niepisanych zasad. Jedna z nich dotyczy prawidłowego postępowania z korkiem. Czy goście powinni go wąchać? Opinie ekspertów są podzielone, ale jeżeli spojrzymy na historię tego rytuału, w obecnych czasach nie ma on już racji bytu.
Dlaczego kelner podaje gościom korek w restauracji?
Jeżeli chodzi o jakość wina, w każdej szanującej się restauracji sommelier lub kelner nie powinien mieć niczego do ukrycia. Zwłaszcza w tak newralgicznym momencie, jakim jest otwarcie wina przy gościach.
Czytaj więcej
Prowansję, znany region winiarski we Francji, dotknęły pożary, niszcząc część upraw. Winiarze, którym udało się uniknąć ognia, mają inny problem, który może sprawić, że ich wina nie będą nadawać się do picia.
Rytuał prezentacji korka gościowi ma historyczne źródła, które sięgają początków XIX wieku. To właśnie wtedy rozpowszechniła się dystrybucja wina w butelkach, a co za tym idzie – degustacyjna etykieta, która w dobrych restauracjach trwa do dziś.
Od samego początku butelki z winem trzymano w piwnicach. Dla wina trudno o lepsze warunki do przechowywania, zwłaszcza jeżeli ma ono potencjał wieloletniego dojrzewania.