Nad Polskę nadciągnęły siarczyste mrozy, z czego cieszy się część polskich producentów win. Minusowe temperatury sprzyjają bowiem produkcji drogich win lodowych. Co wpływa na ich wysokie ceny?
Mrozy w Polsce. Producenci wina rozpoczęli zbiory
Pogodowe ekstrema, które w ostatnich latach są wynikiem zmian klimatycznych, budzą obawy producentów win działających w niemal każdym regionie winiarskim na całym świecie. Nagłe, nieprzewidywalne zjawiska pogodowe, które w wielu regionach są coraz częstsze, mogą zaprzepaścić dorobek całorocznej pracy winiarza.
Kiedy w odpowiednim czasie nadchodzi tradycyjna, mroźna zima, wielu z nich oddycha z ulgą. Ujemne temperatury pozwalają roślinom „odpocząć” przed zbliżającą się wiosną i okresem wegetacyjnym.
Czytaj więcej
- Sala koncertowa jest instrumentem, a brzmienie to bardzo skomplikowane zjawisko – blisko 200 źródeł dźwięku na estradzie i prawie 2 tysiące osób na widowni – mówi Tomasz Konior, autor projektu katowickiego NOSPR-u, sali koncertowej, która stała się jednym z nowoczesnych symboli Katowic.
Jeszcze bardziej cieszą się ci producenci, którzy mają ambicję wytwarzać słodkie wina lodowe. Ich produkcja jest możliwa bowiem tylko w niektórych rocznikach – wtedy, kiedy zdrowe, wysokiej jakości owoce winorośli, które pozostawiono na krzewach, skuje lód.