Polscy winiarze cieszą się z silnych mrozów. „Tegoroczne zbiory są wyjątkowe”

Nad Polskę nadciągnęły siarczyste mrozy. Niskie temperatury cieszą producentów win lodowych, którzy właśnie rozpoczęli zbiory.

Publikacja: 18.02.2025 14:19

Zbiory zamarzniętych winogron w Winnicy Turnau

Zbiory zamarzniętych winogron w Winnicy Turnau

Foto: Piotr Piznal

Nad Polskę nadciągnęły siarczyste mrozy, z czego cieszy się część polskich producentów win. Minusowe temperatury sprzyjają bowiem produkcji drogich win lodowych. Co wpływa na ich wysokie ceny?

Mrozy w Polsce. Producenci wina rozpoczęli zbiory

Pogodowe ekstrema, które w ostatnich latach są wynikiem zmian klimatycznych, budzą obawy producentów win działających w niemal każdym regionie winiarskim na całym świecie. Nagłe, nieprzewidywalne zjawiska pogodowe, które w wielu regionach są coraz częstsze, mogą zaprzepaścić dorobek całorocznej pracy winiarza.

Kiedy w odpowiednim czasie nadchodzi tradycyjna, mroźna zima, wielu z nich oddycha z ulgą. Ujemne temperatury pozwalają roślinom „odpocząć” przed zbliżającą się wiosną i okresem wegetacyjnym.

Czytaj więcej

Zaprojektował najlepszą salę koncertową w Polsce. „Mówią, że jestem egoistą”

Jeszcze bardziej cieszą się ci producenci, którzy mają ambicję wytwarzać słodkie wina lodowe. Ich produkcja jest możliwa bowiem tylko w niektórych rocznikach – wtedy, kiedy zdrowe, wysokiej jakości owoce winorośli, które pozostawiono na krzewach, skuje lód.

Zabezpieczone na zimę krzewy w Winnicy Turnau.

Zabezpieczone na zimę krzewy w Winnicy Turnau.

Foto: Piotr Piznal

W gronie zadowolonych z ostatnich mrozów winiarzy znajdują się obecnie między innymi Polacy. Produkcją win lodowych zajmuje się coraz więcej rodzimych winiarzy, choć jest ona niełatwa i ryzykowna, a jej rezultatem jest bardzo niewielka produkcja.

Sukces w uzyskaniu wysokiej jakości wina lodowego zależy od szeregu czynników – również tych, na które sam winiarz nie ma wpływu. Wszystko to sprawia, że wina lodowe są jednymi z najrzadszych i najdroższych na rynku.

Jak powstają wina lodowe?

Wina lodowe powstają w procesie fermentacji soku z owoców winorośli, które pozostawiono na krzewach aż do zimy. Dojrzałe owoce z czasem wysychają i przybierają postać rodzynków. Kiedy nadchodzą mrozy, woda w owocach zamienia się w lód, który następnie zostaje usunięty.

„Część gron zostawiamy na zbiory zimą” – mówi Jacek Turnau z działającej w Baniewicach w województwie zachodniopomorskim Winnicy Turnau, która właśnie rozpoczęła zimowy zbiór i zamierza wyprodukować w tym roku wina lodowe. „Czekamy, kiedy temperatura odpowiednio spadnie, a winogrona zamarzną i staną się twarde. Wówczas zbieramy je pod osłoną nocy i zawozimy do winiarni”.

Zimowe zbiory w Winnicy Turnau.

Zimowe zbiory w Winnicy Turnau.

Foto: Piotr Piznal

„Z każdego grona – kontynuuje Turnau – wyciskamy niewielką ilość słodkiego i esencjonalnego soku. Tłoczenie zamarzniętych owoców w prasie odbywa się w ciągu dnia i także wtedy powinna panować ujemna temperatura”. Rezultatem takich zabiegów jest słodkie wino.

Tradycja wytwarzania win lodowych ma w Europie wielowiekową tradycję. We Francji funkcjonują ono pod nazwą vin de glace, w Niemczech – jako eiswein. Wina lodowe powstają też między innymi w Austrii i w Czechach, na Litwie i w krajach skandynawskich, w Kanadzie i USA, a od pewnego czasu również w Chinach.

Polscy winiarze eksperymentują z produkcją win lodowych od bardzo niedawna, bo od nieco ponad dekady. W dobie nieprzewidywalnej pogody i coraz cieplejszych „zim” decyzja o przetrzymaniu winogron na krzewach jest ryzykowna, a jej rezultatem może być utrata cennych owoców.

Nad Polskę nadciągnęły siarczyste mrozy, z czego cieszy się część polskich producentów win. Minusowe temperatury sprzyjają bowiem produkcji drogich win lodowych. Co wpływa na ich wysokie ceny?

Mrozy w Polsce. Producenci wina rozpoczęli zbiory

Pozostało jeszcze 93% artykułu
Biznes
Najlepiej zarabiający influencer na świecie chce kupić TikToka. Ma już inwestora
Biznes
Europejska marka luksusowa przejęta przez Chińczyków. Skusiły ich świetne wyniki
Biznes
Firma z Sycylii chce zablokować nowy biznes Zary. Spór o dwie litery w nazwie
Biznes
Porażka miliardera w walce o sukcesję. Zapadła decyzja w "procesie dekady"
Biznes
Europejski „król luksusu” w tarapatach. Spadek wartości o 30 miliardów euro