Mężczyźni, którzy jedzą mięso, w dużo większym stopniu przyczyniają się do emisji gazów cieplarnianych, niż kobiety – to jeden z wniosków z badań brytyjskich naukowców. O wynikach badania poinformował „Guardian”.
Mięsożerni mężczyźni: większa emisja gazów cieplarnianych
Badania przeprowadzone przez brytyjskich naukowców przynoszą cały szereg zaskakujących informacji dotyczących wpływu diety na zmiany klimatyczne. Najbardziej zaskakująca jest ta dotycząca porównania diety mięsożernych kobiet i mężczyzn.
Czytaj więcej
Te dane zaskakują: mężczyźni są szczególnie przywiązani do diety opartej na mięsie i produktach zwierzęcych. Badania przeprowadzone między innymi w Australii przynoszą szokujące wyniki: zdecydowana większość ankietowanych mężczyzn woli wcześniejszą śmierć niż rezygnację z mięsa w diecie i przejście na weganizm.
Naukowcy z University of Leeds przebadali emisje gazów cieplarnianych związane z produkcją 3200 produktów spożywczych. Przeanalizowano także dietę 212 osób – ochotnicy musieli przez trzy dni precyzyjnie notować, co jedli.
Wnioski: produkty odzwierzęce w diecie odpowiadają za prawie połowę emisji gazów cieplarnianych, napoje – za 15 procent, a słodycze – za 8 procent.