Koniec roku sprzyja podsumowaniom. W cyklu #najlepRze2022 przypominamy teksty z 12 miesięcy tego roku, które wzbudziły najwięcej zainteresowania, emocji i Państwa reakcji.
Zdaniem użytkowników przewodnika gastronomicznego „Taste Atlas” „Karczma Koszwice” z miejscowości Koszwice na Górnym Śląsku zasłużyła na umieszczenie na liście najlepszych tradycyjnych lokali na świecie. Oprócz „Karczmy Koszwice” w zestawieniu znalazła się też znana krakowska restauracja „Pod Aniołami”.
„Karczma Koszwice” w czołówce najlepszych tradycyjnych restauracji na świecie
Lista stu najlepszych restauracji serwujących tradycyjne potrawy powstaje co roku na podstawie głosów użytkowników popularnego przewodnika turystyczno-gastronomicznego „TasteAtlas”. Serwis publikuje swoje zestawienie na początku roku.
Czytaj więcej
Przemysław Klima i Jan Sobecki znaleźli się na liście stu najlepszych szefów kuchni w prestiżowym konkursie Best Chef Awards. Tytuł najlepszego na świecie zdobył Dabiz Munoz z Hiszpanii, szef kuchni słynnej madryckiej restauracji DiverXo.
W tegorocznym rankingu „Karczma Koszwice” zajęła 15. miejsce. Lokal założono w oddalonej o około 50 kilometrów od Opola wsi Koszwice w 1912 roku. Nie jest chyba zaskoczeniem, że specjalnościami są tu kluski śląskie i rolada z modrą kapustą.
W zestawieniu znalazła się również założona w 1983 roku krakowska restauracja „Pod Aniołami”, zajmując 66. miejsce. Można tu zjeść tradycyjny barszcz, bigos i czy pierogi.
„Karczma Koszwice” znalazła się w gronie 15 restauracji, z których większość znajduje się w dużych europejskich miastach, również w stolicach. Wszystkie są miejscami o długiej historii. Część z nich założono na początku XX wieku, a nawet w XIX i XVIII wieku.
Zresztą, w całym zestawieniu nie brakuje lokali działających od kilkuset lat. Wśród nich rekordzistką jest najstarsza restauracja w Europie (i prawdopodobnie na świecie), salzburska „St. Peter Stiftskulinarium”, założona w… 803 roku!
Praska „Café Imperial” – najlepsza tradycyjna restauracja na świecie
Pierwsze miejsce zajęła znajdująca się w Pradze „Café Imperial”. Założono ją dwa lata po „Karczmie Koszwice” – w 1914 roku. Można tu zjeść wiele tradycyjnych czeskich potraw. Wśród nich nie brakuje knedlików, zupy kulajdy czy czeskiej wersji sznycla wiedeńskiego o nazwie řízek.
Serwis „TasteAtlas” to znany wśród podróżujących smakoszy przewodnik, agregujący tysiące restauracji z tradycyjnym lokalnym jedzeniem z całego świata, rekomendowane przez miłośników jedzenia i profesjonalistów ze świata gastronomii.
Serwis założył chorwacki dziennikarz Matija Babić w 2015 roku. Intencją, która przyświecała mu przy tworzeniu serwisu, było zagospodarowanie niszy w segmencie przewodników po restauracjach serwujących kuchnię tradycyjną i regionalną.
W serwisie Babicia można znaleźć informacje na temat tradycyjnych regionalnych potraw i produktów, a także oryginalne przepisy na potrawy regionalne. Serwis ma formę interaktywnej mapy z wyszukiwarką, za pomocą której użytkownicy mogą znajdować restauracje i potrawy w zależności od tego, jaki zakątek świata wybiorą.
15 najlepszych tradycyjnych restauracji na świecie:
1. „Café Imperial”, Praga, Czechy
2. „Da Enzo al 29”, Rzym, Włochy
3. „Commander’s Place”, Nowy Orlean, USA
4. „Café de Tacuba”, Meksyk
5. „Tri Šešira”, Belgrad, Serbia
6. „Kiskőrössy Halászcsárda”, Szeged, Węgry
7. „Tofuya Ukai”, Minato, Japonia
8. „Caru’ cu Bere”, Bukareszt, Rumunia
9. „The Olde Pink House”, Savannah, USA
10. „Jose’s Stone Crab”, Miami Beach, USA
11. „Mocotó”, São Paulo, Brazylia
12. „Schønnemann”, Kopenhaga, Dania
13. „Figlmüller”, Wiedeń, Austria
14. „Zeughauskeller”, Zurych, Szwajcaria
15. „Karczma Koszwice”, Koszwice, Polska