Slonsko Chałpa to projekt domu jednorodzinnego, którego podstawą została popadająca w ruinę stodoła z lat 70., wchodząca w skład zabudowań dawnego PGR-u. Jego autorzy postawili przed sobą cel transformacji budynku, który pod względem surowości, minimalizmu i prostoty formy i konstrukcji miałby zarazem nawiązywać do swojej historii. W zachowaniu gospodarskiego klimatu miejsca pomogło zachowanie oryginalnej, betonowej konstrukcji wraz z częścią cegieł i elementów stalowych.

Czytaj też: „Inteligentny” dom milionera w Pradze: ten widok na miasto wart jest fortunę

W ramach transformacji podniesiono dach, a bryła budynku stodoły została skrócona. Jedna część dawnej konstrukcji została zaadaptowana na taras zewnętrzny, druga utworzyła miejsce na dobudowany salon o podwójnej wysokości. Minimalistyczne rozwiązania zastosowane w samej konstrukcji znajdują też swój wyraz w projekcie wnętrz budynku, gdzie wykorzystano gładkie, usłojone drewno i ciemny polerowany granit, kontrastujące z nierównymi cegłami, starymi deskami czy surowym betonem konstrukcji wyjściowej.

Autopromocja
Nowość!

Trzy dostępy do treści rp.pl w ramach jednej prenumeraty

ZAMÓW TERAZ

Kreatywne wykorzystanie istniejących elementów budynku widać też na drewnianej elewacji, nawiązującej do surowych pozostałości starej stodoły. Bryła budynku została uzupełniona o doświetlające wnętrza okna i nieregularne otwarcia. Sąsiadujący z dawną stodołą dom został z kolei wykorzystany jako dom gościnny, a jego elewacja została pomalowana na kolor szary.

Po transformacji budynek daje mieszkańcom mnóstwo przestrzeni – jego łączna powierzchnia to 300 metrów kwadratowych. Za projekt odpowiadają Paweł Garus, Jerzy Woźniak, Małgorzata Wawrzynek i Anna Kazecka,  architekci z poznańskiego studia Mode:lina, docenionego przez jury wielu konkursów projektanckich m.in. dzięki realizacjom biur we Wrocławiu i w Warszawie, za które w 2017 i 2019 roku otrzymali główne nagrody w ramach Best Office Awards.