Serwis „TasteAtlas”, agregujący tradycyjne regionalne produkty, potrawy i serwujące je restauracje z całego świata, opublikował kolejny ranking. Tym razem dotyczy on najlepszych na świecie kotletów mielonych oraz zawierających je potraw. W zestawieniu nie zabrakło również polskiego akcentu – tradycyjnych klopsików, bardzo lubianych przez wielu mieszkańców naszego kraju. Ranking jak zwykle wywołał wiele emocji wśród internautów z całego świata.
Polskie klopsiki na liście 50 najlepszych dań z mięsa mielonego
Mięso mielone to produkt popularny w wielu kręgach kulturowych z całego świata – podobnie jak wszelkiego rodzaju pierożki. Tym razem, tworząc swój kolejny globalny ranking na podstawie ocen użytkowników, twórcy serwisu „TasteAtlas” wzięli na warsztat rozmaite kotlety, pulpety i klopsy.
Czytaj więcej
Tost z awokado do niedawna był symbolem współczesnej wielkomiejskiej klasy średniej. Generacja Z ma szansę, by to zmienić. Nowy, hedonistyczny trend kulinarny robi furorę w bistrach – oraz w mediach społecznościowych.
W liczącym 50 pozycji zestawieniu polskie klopsiki zajęły 35.miejsce. Twórcy „TasteAtlas” definiują je jako „tradycyjne mięsne kulki z wieprzowiny lub wołowiny, rzadziej z drobiu lub dziczyzny”. Informują też, że przyrządza się je z dodatkiem jajek, tartej bułki lub namoczonego chleba oraz różnego rodzaju przypraw i ziół.
Twórcy portalu czynią przy tym rozróżnienie na mniejsze klopsiki gotowane lub długo duszone w różnego rodzaju wywarach oraz na nieco większe smażone, które w Polsce nazywamy po prostu „mielonymi”. Zdaniem autorów zestawienia najpopularniejsze klopsiki Polacy podają z sosami śmietanowymi, grzybowymi lub pomidorowymi, dodają je też do tradycyjnych zup.