Sukces polskiej kuchni: przysmak z Polski wyróżniony. Za nami Włosi i Hiszpanie

Serwis „TasteAtlas”, specjalizujący się w tematyce dotyczącej kuchni tradycyjnej, przygotował ranking najlepszych na świecie potraw z mięsa mielonego. Nie zabrakło w nim również polskich klopsików.

Publikacja: 27.09.2023 15:45

W rankingu „Taste Atlas” najlepszych na świecie potraw z mięsa mielonego polskie klopsiki zajęły 35.

W rankingu „Taste Atlas” najlepszych na świecie potraw z mięsa mielonego polskie klopsiki zajęły 35. miejsce.

Foto: Aaron Thomas

Serwis „TasteAtlas”, agregujący tradycyjne regionalne produkty, potrawy i serwujące je restauracje z całego świata, opublikował kolejny ranking. Tym razem dotyczy on najlepszych na świecie kotletów mielonych oraz zawierających je potraw. W zestawieniu nie zabrakło również polskiego akcentu – tradycyjnych klopsików, bardzo lubianych przez wielu mieszkańców naszego kraju. Ranking jak zwykle wywołał wiele emocji wśród internautów z całego świata.

Polskie klopsiki na liście 50 najlepszych dań z mięsa mielonego

Mięso mielone to produkt popularny w wielu kręgach kulturowych z całego świata – podobnie jak wszelkiego rodzaju pierożki. Tym razem, tworząc swój kolejny globalny ranking na podstawie ocen użytkowników, twórcy serwisu „TasteAtlas” wzięli na warsztat rozmaite kotlety, pulpety i klopsy.

Czytaj więcej

Generacja Z ma już dość tostów z awokado. Woli nowy „hedonistyczny” przysmak

W liczącym 50 pozycji zestawieniu polskie klopsiki zajęły 35.miejsce. Twórcy „TasteAtlas” definiują je jako „tradycyjne mięsne kulki z wieprzowiny lub wołowiny, rzadziej z drobiu lub dziczyzny”. Informują też, że przyrządza się je z dodatkiem jajek, tartej bułki lub namoczonego chleba oraz różnego rodzaju przypraw i ziół.

Twórcy portalu czynią przy tym rozróżnienie na mniejsze klopsiki gotowane lub długo duszone w różnego rodzaju wywarach oraz na nieco większe smażone, które w Polsce nazywamy po prostu „mielonymi”. Zdaniem autorów zestawienia najpopularniejsze klopsiki Polacy podają z sosami śmietanowymi, grzybowymi lub pomidorowymi, dodają je też do tradycyjnych zup.

Na podium zestawienia znalazły się polpette z Włoch z mięsa wołowego lub cielęcego, libańskie jagnięce kibbeh oraz grecka zupa youvarlakia z mielonymi pulpecikami. Wszelkiej maści kotlety i pulpeciki z basenu Morza Śródziemnego zdominowały również pierwszą dziesiątkę rankingu. Niemniej, nie zabrakło w niej również rumuńskich chiftele, wietnamskiej potrawy bún chả z Hanoi czy dobrze znanych Polakom, szwedzkich köttbullar na wysokiej, czwartej pozycji.

Najlepsze dania z mięsa mielonego na świecie według „TasteAtlas”

Podobnie jak wiele innych rankingów TasteAtlas, również i zestawienie najlepszych na świecie kulek z mielonego mięsa wywołało spore poruszenie w mediach społecznościowych. Jedni użytkownicy narzekali na brak ich ulubionych kotletów na liście i podważali ranking, inni wytykali nieścisłości w opisach niektórych potraw.

„Haitańskie boulettes zdecydowanie powinny się tu znaleźć” – narzeka na Facebooku jeden z użytkowników na brak jego ulubionych pulpetów. „Königsberger Klopse to tradycyjna niemiecka potrawa, a nie rosyjska (nawet jeżeli Königsberg to teraz Kaliningrad)” – zauważa geopolityczny niuans inny internauta w odniesieniu do klopsów z Królewca.

Jeszcze inny komentujący denerwuje się, że w zestawieniu umieszczono zbyt dużą rozmaitość mięsnych kulek. „Wiele potraw z listy na bazie mięsa mielonego robi się z różnych części zwierząt” – zauważa. „Umieszczanie ich na tej samej liście jest więc odrobinę niedorzeczne. Co więcej, powstają w różny sposób”.

„Nie sądzę, aby porównywanie kotletów z grilla z kotletami z patelni miało sens” – podsumowuje internauta. „Kibbe są obiektywnie lepsze od polpette” – kwituje podium rankingu jeszcze inny użytkownik.

Najlepsze dania z mięsa mielonego na świecie według „TasteAtlas”:

1. Polpette (Włochy)

2. Kibbeh (Liban)

3. Youvarlakia (Grecja)

4. Köttbullar (Szwecja)

5. Keftedakia (Grecja)

6. Bún chả (Wietnam)

7. Köfte (Turcja)

8. Albóndigas en salsa (Hiszpania)

9. Chiftele (Rumunia)

10. Islama köfte (Turcja)

Serwis „TasteAtlas”, agregujący tradycyjne regionalne produkty, potrawy i serwujące je restauracje z całego świata, opublikował kolejny ranking. Tym razem dotyczy on najlepszych na świecie kotletów mielonych oraz zawierających je potraw. W zestawieniu nie zabrakło również polskiego akcentu – tradycyjnych klopsików, bardzo lubianych przez wielu mieszkańców naszego kraju. Ranking jak zwykle wywołał wiele emocji wśród internautów z całego świata.

Polskie klopsiki na liście 50 najlepszych dań z mięsa mielonego

Pozostało 87% artykułu
Kuchnia
Ananas z różowym miąższem kosztuje majątek. Rośnie moda na owoce luksusowe
Kuchnia
Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin będzie na Pomorzu? Decyzja władz
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Materiał Promocyjny
CERT Orange Polska: internauci korzystają z naszej wiedzy