Szukaj

Rosyjski „szampan”: czym się różni od szampana z Francji?

W świetle nowej rosyjskiej ustawy nakazującej nazywać szampanem rosyjskie wino musujące, warto wyjaśnić, czym jest rosyjski „szampan” i czym różni się od szampana produkowanego we Francji.

Obecnie trunki znane jako „Rosyjskie Szampanskoje” jest tak naprawdę postsowiecką reinkarnacją tego, co nazywano „radzieckim szampanem”, a więc popularnym i tanim trunkiem musującym. Produkcję „radzieckiego szampana” rozpoczęto w latach 30. XX wieku. Ten trunek z założenia miał mieć ekskluzywny charakter, a jednocześnie miał być produktem dostępnym dla każdego obywatela ZSRR.

Czytaj też: Wielki kryzys w Szampanii. Prosecco pogrąża słynny region

Jak powstaje francuski szampan?

Czym różni się rosyjski „szampan” od szampana z Francji? Podstawowa różnica tkwi w sposobie produkcji. Francuskie szampany powstają w wyniku tzw. metody tradycyjnej, zwanej też do niedawna szampańską. Na początku spokojne wino bazowe trafia do butelek z dodatkiem liqueur de tirage, czyli mieszanki drożdży i cukru. Następuje tzw. druga fermentacja, w wyniku której powstaje dwutlenek węgla.

W następnym kroku, zwanym dégorgement, usuwa się z wina osad z drożdży, wskutek czego traci się też pewną ilość wina. Brak ten uzupełnia się w trakcie dosage, czyli dodawania mieszanki wina i cukru, mającej wpływ na poziom wytrawności szampana. Ostatnim etapem jest dojrzewanie szampana w butelce.

Wina musujące produkowane metodą tradycyjną powstają we Francji również poza Szampanią (noszą tam nazwę crémant), a także w Niemczech (sekt) i w hiszpańskiej apelacji Cava. Do ich produkcji używa się lokalnych odmian winorośli, co w połączeniu z odmiennymi warunkami geograficznymi daje rozmaite style tych win. Oczywiście tradycyjna metoda produkcji stosowana w tych regionach jest w Europie zaakceptowana i legalna.

Drugim popularnym rodzajem wina musującego jest prosecco, pochodzące z północnego wschodu Włoch. Wielu miłośników win lubi je za przyjemny i niezbyt skomplikowany smak, co wynika z prostszej, krótszej, a co za tym idzie – tańszej metody produkcji, zwanej metodą Martinottiego lub Charmata.

W przypadku prosecco wino bazowe trafia bowiem do zbiorników ze stali nierdzewnej. Tam, w wyniku powtórnej fermentacji, wino nasyca się dwutlenkiem węgla. Kiedy ciśnienie osiągnie około 3 atmosfery, wino trafia do butelek i jest gotowe do sprzedaży.

Jak powstaje rosyjski szampan?

Wiele rosyjskich „szampanów” wytwarza się właśnie metodą Martinottiego-Charmata. Najczęściej jednak Szampanskoje sztucznie nasyca się dwutlenkiem węgla, co jest najtańszą możliwą opcją. Zdarzają się też droższe „szampany” z Rosji, wytwarzane tak jak w Szampanii czy Cavie. Metodę produkcji rosyjskich „bąbelków” najszybciej zdradzi więc cena butelki.

Czy zatem rosyjski „szampan” jest dobrą alternatywą dla trunków z Szampanii? Na pewno nie każdy. Już sama metoda produkcji sprawia, że znakomita większość rosyjskich „szampanów” ma dużo uboższy smak i aromat. Często smakują też dość chemicznie.

Co więcej, wiele tych win wytwarza się z winogron importowanych z Europy. Łatwo można wyobrazić sobie dystans, który muszą pokonać owoce, aby trafić do rosyjskiej winiarni, raczej nie wróży to przyjemnych doznań. Zdecydowanie bezpieczniejszym wyborem będzie dobre prosecco, cava, sekt czy choćby szampan ze średniej póki. Wszystkie one powstają ze świeżo zebranych winogron.

Jeżeli jednak zdecydujemy się sięgnąć po Szampanskoje z górnej półki, nie zdziwmy się, że pod folią zobaczymy plastikową zatyczkę zamiast naturalnego korka. To powszechne zamknięcie zarówno tańszych, jak i droższych wersji rosyjskiego „szampana”. Trzeba przyznać, że to niezbyt stylowe rozwiązanie, zwłaszcza jeżeli chcemy podać gościom elegancki aperitif.

Zamknij
Zamknij