Oto książka kucharska dla tych, których Covid pozbawił smaku

To pierwsza książka kucharska z przepisami dla osób, które z powodu Covidu straciły smak i węch. Będzie dostępna za darmo.

Publikacja: 25.03.2021 14:18

Oto książka kucharska dla tych, których Covid pozbawił smaku

Foto: Fot: Life Kitchen

Utrata smaku to jeden z częstych objawów związanych z zarażeniem koronawirusem. Dla osób długo przechodzących Covid, jeszcze po wyzdrowieniu niektóre składniki diety, jak czosnek, cebula czy jajka, są nieakceptowalne w smaku, inne wydają się z kolei pozbawione zapachu czy smaku. To właśnie z myślą o takich osobach powstała książka kucharska „Taste & Flavour”, którą od 29 marca będzie można pobrać za darmo na stronie Life Kitchen, angielskiej szkoły kulinarnej działającej w modelu non–profit.

Książka kucharska z przepisami dla osób, które z powodu Covidu straciły węch i smak

Założyciele szkoły i autorzy książki, Ryan Riley i Kimberley Duke, niezbędne doświadczenie zdobywali pracując z osobami cierpiącymi na nowotwory lub przechodzącymi rekonwalescencję po ciężkich chorobach.

Czytaj też: Nowa książka Ikei nauczy cię, co ugotować z resztek w kuchni

Pomysł na Life Kitchen powstał w wyniku osobistych przeżyć twórców, którym nowotwór zabrał rodziców. Wiedza założycieli szkoły na temat parosmii (zaburzenia węchu), anosmii (utraty węchu) i przyczyniającej się do mieszania różnych zapachów fantosmii została wykorzystana w publikacji, której przepisy wykorzystują nie tylko przemyślane kompozycje składników, ale także teksturę i inne czynniki sensoryczne dla większej przyjemności z posiłku dla osób cierpiących na te przypadłości.

Life Kitchen wspierane jest przez całe zaplecze eksperckie. Organizację merytorycznie wspiera m.in. profesor Barry Smith z Centre for the Study of Senses w Londynie. Dzięki naukowcom Riley i Duke opracowali schemat opierający się na pięciu pryncypiach – umami, zapachu, konsystencji, wielowarstwowości i symulacji odpowiadającego za smak nerwu trójdzielnego, wpływającego m.in. na to, że łzawimy podczas krojenia cebuli.

Wg badań przeprowadzonych w ubiegłym roku przez Harvard Medicine School, osoby zarażone wirusem są 27 razy bardziej narażone na utratę smaku i węchu od osób zdrowych. Jednocześnie ryzyko wystąpienia gorączki, kaszlu czy problemów z oddychaniem u osób cierpiących na Covid-19 jest tylko od 2 do 3 razy większe niż w przypadku osób, które zarażenia uniknęły. Przywrócenie normalnego smaku i węchu trwa kilka tygodni, rzadziej – w przypadku działania zbioru innych infekcji wirusowych, uszkadzających receptory węchu – nawet do kilku miesięcy.

Utrata smaku to jeden z częstych objawów związanych z zarażeniem koronawirusem. Dla osób długo przechodzących Covid, jeszcze po wyzdrowieniu niektóre składniki diety, jak czosnek, cebula czy jajka, są nieakceptowalne w smaku, inne wydają się z kolei pozbawione zapachu czy smaku. To właśnie z myślą o takich osobach powstała książka kucharska „Taste & Flavour”, którą od 29 marca będzie można pobrać za darmo na stronie Life Kitchen, angielskiej szkoły kulinarnej działającej w modelu non–profit.

Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?