6 nowych szczepów w winach z Bordeaux. Powód? Zmiany klimatu

Globalne ocieplenie sprawia, że winogrona rosną w coraz mniej sprzyjających warunkach, dlatego zmianie ulegają nawet najbardziej rygorystyczne zasady winiarzy z  z najbardziej znanego regionu we Francji.

Publikacja: 29.01.2021 12:37

6 nowych szczepów w winach z Bordeaux. Powód? Zmiany klimatu

Foto: Fot: Jean-Luc Benazet/Unsplash

Zmiany klimatyczne odciskają coraz większe piętno na branży winiarskiej, również w najbardziej znanym regionie winiarskim świata – czyli francuskim Bordeaux. W 2019 roku pojawiła się propozycja, by do sześciu czerwonych i ośmiu białych odmian winogron, dopuszczonych do produkcji słynnego wina, dołączyło siedem kolejnych, posiadających właściwości pozwalające na uprawę w mniej sprzyjających warunkach. W tym tygodniu Institut National de l’Origine et de la Qualite (INAO) zdecydował o dodaniu sześciu z nich – oficjalnie wykorzystywać można je już w nadchodzącym sezonie.

Czytaj też: Dzięki mrozom, w Polsce po raz pierwszy od kilku lat powstaną wina lodowe. Co to takiego?

Rada ds. winiarstwa w Bordeaux w uzasadnieniu decyzji poinformowała, że jest ona owocem dziesięcioletnich prac nad walką z efektami zmian klimatycznych, do której wykorzystano innowacyjne i przyjazne środowisku metody.

Francja: wina z Bordeaux powstaną z nowych szczepów. To skutek ocieplenia klimatu

Wśród nowych szczepów znalazły się cztery odmiany czerwone – Arinarnoa, Castets, Marselan i Touriga Nacional – a także dwie białe, Alvarinho i Liliorila. Wszystkie przystosowane są do wzrostu w trudniejszych warunkach atmosferycznych, rosnących temperaturach i krótszych cyklach wzrostu.

Z zaproponowanej w 2019 roku siódemki INAO odrzuciło jedną odmianę – Petit Manseng. To białe winogrona popularne we południowo-zachodniej Francji, często wykorzystywane w produkcji win deserowych. Na przeszkodzie stanęło ich „emblematyczne” pochodzenie – szczep jest charakterystyczny dla regionu Pirenejów Atlantyckich, dlatego instytut zdecydował, że ich odrzucenie będzie chroniło specyfikę regionu winiarskiego Bordeaux. Podobnie wygląda to w przypadku tak popularnych odmian jak Pinot Noir czy Chardonnay, charakterystycznych dla Burgundii.

Grupa odmian, których dołączenie do „kanonu” rozważano w ciągu ubiegłej dekady, obejmuje aż 52 propozycje. Uprawa wybranych odmian będzie w najbliższych latach stanowić dodatek do właściwej działalności winiarzy z Bordeaux – wg nowych przepisów mogą one stanowić 5% całej winnicy. Prawdopodobnie w kolejnych latach klimat wymusi dalsze zmiany, ale na razie najważniejsza grupa odmian wykorzystywana do produkcji wina z Bordeaux pozostaje niezmienna. To Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec, Carmenere i Petit Verdot w przypadku odmian czerwonych oraz  Semillon, Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris, Muscadelle, Colombard, Ugni Blanc, Merlot Blanc i Mauzac wśród białych.

Źródło: Food and Wine

Zmiany klimatyczne odciskają coraz większe piętno na branży winiarskiej, również w najbardziej znanym regionie winiarskim świata – czyli francuskim Bordeaux. W 2019 roku pojawiła się propozycja, by do sześciu czerwonych i ośmiu białych odmian winogron, dopuszczonych do produkcji słynnego wina, dołączyło siedem kolejnych, posiadających właściwości pozwalające na uprawę w mniej sprzyjających warunkach. W tym tygodniu Institut National de l’Origine et de la Qualite (INAO) zdecydował o dodaniu sześciu z nich – oficjalnie wykorzystywać można je już w nadchodzącym sezonie.

Kuchnia
Miasto z najlepszą kuchnią na świecie jest w Europie. Porażka potęg kulinarnych
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kuchnia
Ananas z różowym miąższem kosztuje majątek. Rośnie moda na owoce luksusowe
Kuchnia
Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin będzie na Pomorzu? Decyzja władz
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Świąteczne prezenty, które doceniają pracowników – i które pracownicy docenią
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?