6 nowych szczepów w winach z Bordeaux. Powód? Zmiany klimatu

Globalne ocieplenie sprawia, że winogrona rosną w coraz mniej sprzyjających warunkach, dlatego zmianie ulegają nawet najbardziej rygorystyczne zasady winiarzy z  z najbardziej znanego regionu we Francji.

Publikacja: 29.01.2021 12:37

6 nowych szczepów w winach z Bordeaux. Powód? Zmiany klimatu

Foto: Fot: Jean-Luc Benazet/Unsplash

Zmiany klimatyczne odciskają coraz większe piętno na branży winiarskiej, również w najbardziej znanym regionie winiarskim świata – czyli francuskim Bordeaux. W 2019 roku pojawiła się propozycja, by do sześciu czerwonych i ośmiu białych odmian winogron, dopuszczonych do produkcji słynnego wina, dołączyło siedem kolejnych, posiadających właściwości pozwalające na uprawę w mniej sprzyjających warunkach. W tym tygodniu Institut National de l’Origine et de la Qualite (INAO) zdecydował o dodaniu sześciu z nich – oficjalnie wykorzystywać można je już w nadchodzącym sezonie.

Czytaj też: Dzięki mrozom, w Polsce po raz pierwszy od kilku lat powstaną wina lodowe. Co to takiego?

Rada ds. winiarstwa w Bordeaux w uzasadnieniu decyzji poinformowała, że jest ona owocem dziesięcioletnich prac nad walką z efektami zmian klimatycznych, do której wykorzystano innowacyjne i przyjazne środowisku metody.

Francja: wina z Bordeaux powstaną z nowych szczepów. To skutek ocieplenia klimatu

Wśród nowych szczepów znalazły się cztery odmiany czerwone – Arinarnoa, Castets, Marselan i Touriga Nacional – a także dwie białe, Alvarinho i Liliorila. Wszystkie przystosowane są do wzrostu w trudniejszych warunkach atmosferycznych, rosnących temperaturach i krótszych cyklach wzrostu.

Z zaproponowanej w 2019 roku siódemki INAO odrzuciło jedną odmianę – Petit Manseng. To białe winogrona popularne we południowo-zachodniej Francji, często wykorzystywane w produkcji win deserowych. Na przeszkodzie stanęło ich „emblematyczne” pochodzenie – szczep jest charakterystyczny dla regionu Pirenejów Atlantyckich, dlatego instytut zdecydował, że ich odrzucenie będzie chroniło specyfikę regionu winiarskiego Bordeaux. Podobnie wygląda to w przypadku tak popularnych odmian jak Pinot Noir czy Chardonnay, charakterystycznych dla Burgundii.

Grupa odmian, których dołączenie do „kanonu” rozważano w ciągu ubiegłej dekady, obejmuje aż 52 propozycje. Uprawa wybranych odmian będzie w najbliższych latach stanowić dodatek do właściwej działalności winiarzy z Bordeaux – wg nowych przepisów mogą one stanowić 5% całej winnicy. Prawdopodobnie w kolejnych latach klimat wymusi dalsze zmiany, ale na razie najważniejsza grupa odmian wykorzystywana do produkcji wina z Bordeaux pozostaje niezmienna. To Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec, Carmenere i Petit Verdot w przypadku odmian czerwonych oraz  Semillon, Sauvignon Blanc, Sauvignon Gris, Muscadelle, Colombard, Ugni Blanc, Merlot Blanc i Mauzac wśród białych.

Źródło: Food and Wine

Zmiany klimatyczne odciskają coraz większe piętno na branży winiarskiej, również w najbardziej znanym regionie winiarskim świata – czyli francuskim Bordeaux. W 2019 roku pojawiła się propozycja, by do sześciu czerwonych i ośmiu białych odmian winogron, dopuszczonych do produkcji słynnego wina, dołączyło siedem kolejnych, posiadających właściwości pozwalające na uprawę w mniej sprzyjających warunkach. W tym tygodniu Institut National de l’Origine et de la Qualite (INAO) zdecydował o dodaniu sześciu z nich – oficjalnie wykorzystywać można je już w nadchodzącym sezonie.

Kuchnia
Ananas z różowym miąższem kosztuje majątek. Rośnie moda na owoce luksusowe
Kuchnia
Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin będzie na Pomorzu? Decyzja władz
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Materiał Promocyjny
CERT Orange Polska: internauci korzystają z naszej wiedzy