Problem z marnowaniem żywności zainspirował w ostatnich miesiącach wiele akcji m.in. o charakterze edukacyjnym. Dzięki informacjom ONZ o miliardzie ton żywności, która każdego roku na całym świecie trafia na śmietnik, a także w związku z kolejnymi wyzwaniami związanymi z ograniczaniem wpływu człowieka na klimat, coraz lepiej rozumiemy konieczność natychmiastowych zmian w zakresie tego, jak konsumujemy. Odpowiedzią na te zmiany jest pop-upowa restauracja Neo(n) Bistro, na początku lipca rusza w centrum Warszawy. Na czym polega ten koncept?
Czytaj też: Wraz z otwarciem restauracji wróciła zmora restauratorów
Neo(n) Bistro będzie opierać się na filozofii „zero waste”, ten projekt ma być próbą udowadnienia, że do przygotowania wyjątkowych dań można wykorzystać także te części składników, które do tej pory uznawaliśmy za nieprzydatne w kuchni.
Nad kartą dań w działającej w weekendy restauracji Neo (n) Bistro, która powstanie na dachu stojącego w centrum Warszawy hotelu Novotel, pracować będzie 13 cenionych szefów kuchni. Każdy przygotuje swoje menu degustacyjne– każdy letni weekend, aż do końca września, będzie należał do innego kucharza.
Organizatorami projektu Neo (n) Bistro są twórcy inicjatyw Nocny Market oraz RestaurantClub.pl. Ten drugi projekt to z kolei przedsięwzięcie organizatorów festiwalu Restaurant Week, o którym jeden z jego twórców, Maciej Żakowski, opowiedział w rozmowie z „Sukcesem”. Pierwszym szefem kuchni zaproszonym do przygotowania kolacji w Neo(n) Bistro jest Robert Sowa, właściciel warszawskiej restauracji N31 Restaurant and Bar. Nazwiska kolejnych szefów kuchni zostaną ujawnione w kolejnych tygodniach.