Szukaj

„Trzeba nam nadziei”. Dramatyczny apel słynnego szefa kuchni

Massimo Bottura, słynny włoski szef kuchni, twórca restauracji Osteria Francescana w Modenie, uznawanej za jedną z najlepszych na świecie, napisał pełen emocji list otwarty do premiera Włoch

Massimo Bottura, jeden z najbardziej rozpoznawalnych szefów kuchni na świecie, od kilku tygodni pełni funkcję ambasadora dobrej woli przy Światowym Programie Żywnościowym ONZ.

„Potrzeba nam nadziei”. Massimo Bottura pisze do premiera Włoch 

Bottura ma wnieść nowe spojrzenie na kwestię marnowania żywności i doprowadzić do zmniejszenia strat. W międzyczasie zajmuje się też innym kryzysem – czyli zagrożeniem dla restauracji na całym świecie wynikającym z drugiej fali pandemii koronawirusa.

Czytaj też: Restauracja w Airbusie A380 singapurskich linii lotniczych stojącym na płycie lotniska: miejsca wyprzedane w 30 minut

„Do przodu zawsze pchały nas marzenia, a nie chęć zysku” – pisze słynny szef kuchni w emocjonalnym liście otwartym do włoskiego premiera, Giuseppe Conte. Jednak jak dodaje obecny kryzys wywołany przez pandemię to ogrmny wstrząs dla wszystkich restauratorów. „Brak pieniędzy prowadzi najpierw do niewypłacania pensji pracownikom, do braku płatności dostawcom, uniemożliwia też spłaty kredytów i opłacenie czynszów”.

Massimo Bottura przypomina jednocześnie o tym, jak duże znaczenie włoskie restauracje mają dla turystyki w Włoszech – w swoim liście pisze, że Modenie, gdzie  działa Osteria Francescana, powstało w ostatnich latach kilkadziesiąt pensjonatów dla turystów kulinarnych. Dodaje też, że w ostatnich latach dokonała się „humanistyczna” rewolucja w restauracjach. Dzięki temu, bardziej niż kiedykolwiek, stawiają one obecnie na społeczny wymiar swojej działalności.

„Czujemy się samotni. Zamknęliśmy restauracje w marcu, poprosiłeś nas o ponowne otwarcie lokali po trzech miesiącach, z zachowaniem zasad sanitarnych. Zrobiliśmy to. Wiele osób zadłużyło się, aby spełnić wymagania sanitarne. Teraz, aby wyjść z tego bezprecedensowego kryzysu, potrzebujemy nadziei i zaufania” – napisał Bottura w liście do premiera Włoch. 

We Włoszech od poniedziałku obowiązują nowe obostrzenia: zamknięto kina, siłownie i baseny, a restauracje mogą działać tylko do godziny 18:00. Sklepy i centra handlowe pozostaną otwarte. Decyzja spotkała się ze sprzeciwem restauratorów, którzy obliczyli, że efektem tego lockdownu będzie strata co najmniej 2,7 miliarda dolarów.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#ITALY 🇮🇹 Bottura’s open letter to the Italian premier @giuseppeconte_ufficiale: „I ask myself: Who are we? I believe that today a restaurant in Italy is worth a Renaissance shop: we create culture, we are ambassadors of agriculture, we are the engine of gastronomic tourism, we train, and now we have started a „humanistic” culinary revolution that involves the social . Hospitality and catering, art and architecture, design and light are the cornerstones of our identity. In the last five years in Modena, thanks to a micro restaurant like the Osteria Francescana, over 80 b & bs were born. Gastronomic tourism was born where thousands of families, couples, friends, spend two or three days, around Emilia, discovering and celebrating the territories and their heroes: farmers, cheesemakers, artisans, and fishermen. Focusing on catering, few today have liquidity, indeed, today more than ever we feel alone. We closed in March and you asked us to reopen after three months respecting the rules. We did it. Many have gone into debt to comply: masks, gels, temperature scanners, pulse oximeters, air sanitation, tests for all staff, alternating entrances, spaced tables. To get out of this unprecedented crisis, we need hope and trust. Hope is what keeps us in an active and proactive condition. Trust is believing in personal and other people’s potential. The main force that has always supported us is the dream, not the gain. Today, without liquidity, because so many continue to dream with daily income, many will not make it and the country will lose one of the pillars of its identity. The lack of cash leads first of all to non-payment of salaries, then to suppliers, mortgage payments and finally rents. We need a signal that gives us confidence. Now you risk depression. Now we need courage and encouragement. To find the desire to continue and not feel alone. Politics is made up of courage and dreams. It is similar to poetry. It is made up of imagination and the future. Politics must make the invisible visible „. Massimo Bottura @massimobottura 🖤 . Photo by @lidovannucchi_photography . #THEBESTCHEFAWARDS #massimobottura #giuseppeconte #saverestaurants #italy🇮🇹

Post udostępniony przez The Best Chef (@thebestchefawards)

Kim jest Massimo Bottura?

58-letni Massimo Bottura to jeden z najbardziej znanych szefów kuchni na świecie, a stworzona przez niego Osteria Francescana, wyróżniona trzema gwiazdkami Michelin, od lat trafia do czołówek zestawień najlepszych restauracji na świecie.

W 2016 i 2018 roku Osteria Francescana zajęła pierwsze miejsce w prestiżowym rankingu World’s 50 Best Restaurants, a w 2011 roku Massimo Bottura w tym konkursie został wyróżniony nagrodą Chef’s Choice Award.

Bottura prowadzi także inne restauracje, stworzył między innymi Gucci Osteria da Massimo Bottura we Florencji, dla marki Gucci. Ta restauracja w 2019 roku otrzymała gwiazdkę Michelin. W tym samym roku Massimo Bottura znalazł się na liście najbardziej wpływowych ludzi świata magazynu „Time„.

Zamknij
Zamknij