Szukaj

Szefowa kuchni z restauracji Nobu: jedzcie sushi palcami

Jeśli wciąż się wahacie, co zrobić, gdy w restauracji kelner stawia przed wami porcję sushi, mamy ostateczne wyjaśnienie: odłóżcie pałeczki i jedzcie palcami

Jedzenie sushi za pomocą pałeczek wielu osobom wydaje się naturalnym rozwiązaniem, ale zdaniem Eleni Manousou, pierwszej kobiety na stanowisku szefa kuchni w sieci hoteli Nobu, pałeczki przydatne są jedyne, jeśli porcję sushi zamierzamy zamoczyć w sosie sojowym. W innych sytuacjach sushi najlepiej jeść rękami. „Nie ma czasu na zwłokę, gdy na stole pojawia się sushi, trzeba je zjeść” – zachęca Manousou w rozmowie z dziennikiem „Daily Mail”.

Czytaj też: Yannick Lohou, szef warszawskiej restauracji w Nobu Hotel: „Styl Nobu kopiują ludzie na całym świecie”

Jak jeść sushi? Szefowa kuchni z restauracji Nobu tłumaczy

Pochodząca z Grecji Eleni podzieliła się kilkoma innymi poradami, o których warto pamiętać przed wyprawą do restauracji na sushi. Manousou odradza na przykład sięganie po chrzan wasabi, jej zdaniem ta przyprawa prawie niemal nigdy nie pasuje do sushi i przysłania swoim smakiem to, co najważniejsze – czyli smak ryby.

„Wolę smak świeżo startego wasabi niż pasty oferowanej w restauracjach” – mówi Manousou, szefowa restauracji w hotelu Nobu w hiszpańskiej Marbelli. Eleni doradza łączenie sushi z sosem sojowym, ale w małych ilościach, tak, by słony sos nie przysłaniał smaków ryby i ryżu.

Podobnie jak wszyscy szefowie kuchni w Nobu, również Manousou musiała przejść szkolenie u Nobuyukiego Matsuhisy, współtwórcy sieci restauracji i hoteli Nobu. Restauracja w Marbelli należy do kompleksu Puente Romano, popularnego celu podróży dla fanów kuchni andaluzyjskiej, a także dla szukających odpoczynku celebrytów takich jak Roger Federer. I choć szefowa kuchni doradza ostatecznie wypracowanie własnego sposobu na jedzenie, to w kwestii savoir vivre’u dotyczącego sushi warto wierzyć jej na słowo.

Źródło: Daily Mail 

Zamknij
Zamknij