Szukaj

Ozaki: co sprawia, że ta japońska wołowina jest tak droga?

Wołowina z prefektury Miyazaki na japońskiej wyspie Kiusiu uchodzi za najlepszą na świecie. Dlatego nie powinno dziwić, że kosztuje ogromne sumy

Wagyu, czyli wołowina pochodząca od japońskich farmerów, uchodzi na świecie za synonim mięsa najwyższej jakości. Podlega ona specjalistycznej klasyfikacji, pozwalającej na wyselekcjonowanie „najlepszych z najlepszych” – zupełnie jak brylanty. Cena jednej uncji – czyli ok. 30 gramów – wołowiny typu A5 wynosi w przeliczeniu ok. 114 zł.

Czytaj też: Raport: te trendy zrewolucjonizowały polskie restauracje w ostatniej dekadzie

Za Ozaki, jedną z najcenniejszych odmian wagyu, trzeba zapłacić nawet 175 zł. Dlaczego akurat ten gatunek japońskiej wołowiny uznawany jest za najszlachetniejszy?

Ozaki: najdroższa wołowina wagyu z Japonii

Na jakość mięsa wpływa m.in. dieta czarnych krów, karmionych dopracowywaną od 20 lat mieszanką 13 ziaren, m.in. jęczmienia, soi i pszenicy. Jej przygotowanie zajmuje hodowcom codziennie około dwóch godzin.

Inny aspekt mający wpływ na teksturę i smak mięsa to wiek krów, hodowanych bez antybiotyków i sterydów, które przed ubojem są karmione nawet do 36 miesięcy – a nie, jak w przypadku innych japońskich producentów – do 28 miesięcy.

Ozaki pochodzi z niewielkiej farmy w regionie Miyazaki, słynącym z mięsa wysokiej jakości. Jej właściciel, Muneharu Ozaki, rozpoczął działalność w połowie lat 80. Dziś jego wołowina cieszy się uznaniem w różnych zakątkach globu, choć hodowla ograniczona jest do 1600 krów, a w konsekwencji mięso trafia w ograniczonych ilościach do pośredników i restauracji w 32 krajach na świecie.

Źródło: Bloomberg

Zamknij
Zamknij