Wagyu, czyli wołowina pochodząca od japońskich farmerów, uchodzi na świecie za synonim mięsa najwyższej jakości. Podlega ona specjalistycznej klasyfikacji, pozwalającej na wyselekcjonowanie „najlepszych z najlepszych” – zupełnie jak brylanty. Cena jednej uncji – czyli ok. 30 gramów – wołowiny typu A5 wynosi w przeliczeniu ok. 114 zł.
Czytaj też: Raport: te trendy zrewolucjonizowały polskie restauracje w ostatniej dekadzie
Za Ozaki, jedną z najcenniejszych odmian wagyu, trzeba zapłacić nawet 175 zł. Dlaczego akurat ten gatunek japońskiej wołowiny uznawany jest za najszlachetniejszy?
Ozaki: najdroższa wołowina wagyu z Japonii
Na jakość mięsa wpływa m.in. dieta czarnych krów, karmionych dopracowywaną od 20 lat mieszanką 13 ziaren, m.in. jęczmienia, soi i pszenicy. Jej przygotowanie zajmuje hodowcom codziennie około dwóch godzin.
Inny aspekt mający wpływ na teksturę i smak mięsa to wiek krów, hodowanych bez antybiotyków i sterydów, które przed ubojem są karmione nawet do 36 miesięcy – a nie, jak w przypadku innych japońskich producentów – do 28 miesięcy.