Restauracja z Warszawy najlepsza na świecie. Triumf w globalnym rankingu

Warszawska restauracja „Future & Wine” z Warszawy znalazła się na czele rankingu najbardziej niedocenianych restauracji na świecie. Lokal z Warszawy zwyciężył w kategorii „ukryte perły” w ramach rankingu przygotowanego przez globalny serwis turystyczny Tripadvisor.

Publikacja: 10.01.2024 12:05

Warszawska restauracja „Future & Wine” zajęła czołowe miejsce w globalnym rankingu lokali wartych od

Warszawska restauracja „Future & Wine” zajęła czołowe miejsce w globalnym rankingu lokali wartych odkrycia serwisu Tripadvisor.

Foto: restauracjafuture.pl

Najbardziej znane wyróżnienia dla restauracji to oczywiście gwiazdki w przewodniku Michelin. Ich przyznanie jest potwierdzeniem kunsztu szefa kuchni, składników najwyższej jakości i wyjątkowych doznań kulinarnych.

W przewodniku Michelin decydują inspektorzy: recenzenci zatrudniani przez wydawcę przewodnika. Są też jednak inne przewodniki, tworzone bardziej demokratycznie. Tak jest z wyróżnieniami serwisu Tripadvisor. Tutaj decydują użytkownicy. To ich recenzje i oceny składają się na werdykt, którego podsumowaniem są doroczne nagrody. 

Serwis Tripadvisor opublikował swój doroczny raport „Travellers' Choice Best of the Best 2024”, wyróżniający miejsca, do których koniecznie warto wybrać się w tym roku. Na szczycie globalnego rankingu wartych odkrycia gastronomicznych „ukrytych pereł” trafiła warszawska restauracja „Future & Wine”.

Tripadvisor: restauracja „Future & Wine” z Warszawy najlepsza na świecie

Kilka miesięcy temu pisaliśmy na łamach „Sukcesu” o tym, że w gronie 25 nieodkrytych skarbów na gastronomicznych mapach miast z całego świata na pierwszym miejscu znalazła się restauracja „Future & Wine” z Warszawy. Lokalowi udało się zdobyć pozycję lidera również w najważniejszym, dorocznym rocznym rankingu Tripadvisora, który właśnie opublikowano.

Czytaj więcej

Polskie restauracje w gronie najpiękniejszych na świecie. Dwa miasta dominują

Szukając nowego kierunku wycieczki, dobrego hotelu czy restauracji w danym mieście, wielu podróżników w pierwszej kolejności sprawdza właśnie serwis Tripadvisor. Recenzje piszą bowiem osoby, które już odwiedziły konkretne miejsce, a ich opinie są autentyczne i zweryfikowane, a zatem miarodajne i godne zaufania.

Na podstawie ocen i recenzji Tripadvisor co roku publikuje rankingi „Travellers' Choice Best of the Best 2024”. W zestawieniu 25 restauracji wartych odkrycia („Hidden Gems”) na pierwszym miejscu utrzymała się restauracja „Future & Wine”, znajdująca się przy ulicy Hożej 37/39 w Warszawie.

O „Future & Wine” nie można jednak powiedzieć, że na gastronomicznej mapie Warszawy jest to miejsce anonimowe. Lokal od lat figuruje w przewodniku „Gault Millau” oraz na liście 10 procent najwyżej ocenianych restauracji na Tripadvisorze, ma też na koncie szereg krajowych nagród.

„Future & Wine”: restauracja z Warszawy wśród najciekawszych na świecie

Szefem kuchni w restauracji „Future & Wine” jest Michał Słyk. Lokal specjalizuje się w tradycyjnych i sezonowych potrawach kuchni polskiej w odświeżonej, nowoczesnej odsłonie, a także bardzo lubianej przez Polaków kuchni śródziemnomorskiej. Restauracja oferuje również menu degustacyjne, nawiązujące do czterech pór roku.

W podsumowaniu redaktorzy serwisu Tripadvisor napisali: Warszawska restauracja daje nowe oblicze polskiej kuchni, serwując dania, w których ważną rolę grają sezonowe składniki i smaki.

„Future & Wine” doczekała się na stronie Tripadvisora ponad tysiąca recenzji. Znakomita większość z nich jest pozytywna – użytkownicy doceniają jakość potraw, dobrą relację ich ceny do jakości oraz wysoki poziom obsługi.

W jednej z najnowszych recenzji użytkowniczka Tripadvisora zachwala wołowinę Wellington – jedno z flagowym dań we „Future & Wine”. „Wołowina jest doskonale przyrządzona – soczysta, delikatna i pełna smaku. Ciekawie kontrastuje z warstwą chrupkiego, puszystego ciasta otaczającego mięso”.

Pochwały zbierają również potrawy wegetariańskie, których także nie brakuje w menu „Future & Wine”. „Stek z kalafiora to niezwykłe danie, które urzeka smakiem i kreatywnością” – czytamy w recenzji ze stycznia tego roku.

Najbardziej znane wyróżnienia dla restauracji to oczywiście gwiazdki w przewodniku Michelin. Ich przyznanie jest potwierdzeniem kunsztu szefa kuchni, składników najwyższej jakości i wyjątkowych doznań kulinarnych.

W przewodniku Michelin decydują inspektorzy: recenzenci zatrudniani przez wydawcę przewodnika. Są też jednak inne przewodniki, tworzone bardziej demokratycznie. Tak jest z wyróżnieniami serwisu Tripadvisor. Tutaj decydują użytkownicy. To ich recenzje i oceny składają się na werdykt, którego podsumowaniem są doroczne nagrody. 

Pozostało 87% artykułu
Restauracje
„Gdzie są kobiety?” Szef przewodnika Michelin wskazał problem w branży gastro
Restauracje
Startuje pierwsza restauracja w kosmosie. Menu autorstwa słynnego szefa kuchni
Materiał promocyjny
PRIMITIVO: gwiazdy na otwarciu nowej śródziemnomorskiej restauracji w Warszawie
Restauracje
Rząd w Madrycie idzie na wojnę z hiszpańskim stylem życia. „To szaleństwo”
Restauracje
Kradzież stulecia w Paryżu. Zniknęły butelki wina warte miliony złotych
Materiał Promocyjny
Dzięki akcesji PKB Polski się podwoił