Ramen instant: zupa z torebki robi światową karierę. To zasługa inflacji

Ramen instant – japońska zupa z torebki zawojowała świat. W 2022 roku w 50 krajach na świecie zjedzono ponad 120 miliardów porcji ramenu instant. Szybka w przygotowaniu i tania potrawa zyskuje ogromną popularność. Przyczyny? Rosnące koszty życia, ale też popularność kuchni japońskiej.

Publikacja: 08.12.2023 04:26

W 2022 roku w 50 krajach na świecie zjedzono ponad 120 miliardów porcji ramenu instant.

W 2022 roku w 50 krajach na świecie zjedzono ponad 120 miliardów porcji ramenu instant.

Foto: 5 AM Ramen Unsplash

Kuchnia japońska zdobywa coraz większą popularność na świecie, o czym świadczyć może między innymi to, że boom na ramen trwa w najlepsze. Dziś restauracje serwujące to danie spotkać można na wszystkich kontynentach.

To jednak nie wszystko. Dowodem na to, że grono miłośników ramenu jest ogromne i wciąż rośnie, jest między innymi ranking przygotowany przez popularny serwis Taste Atlas, w którym japoński specjał zajął miejsce pierwsze. Ramen stał się synonimem „comfort food” – potrawy sycącej i dającej przyjemność.

Ramen instant bije rekordy popularności

Nawet ci, którzy nigdy nie próbowali tradycyjnego ramenu, najprawdopodobniej mieli okazję spotkać się z jego substytutem – czyli zupą z torebki, w formie instant.

Niski koszt produkcji oraz łatwość przygotowania sprawiły, że takie zupy zyskały popularność na całym świecie – i to nie tylko wśród młodych. Przez pewien czas – prawdopodobnie w wyniku tego, że zdrowe odżywanie nie okazało się chwilową modą, lecz coraz silniejszym trendem – o zupach z torebki przestało być głośno. Wygląda jednak na to, że zupy instant wracają do łask. Nic dziwnego – wysokie koszty utrzymania sprawiają, że coraz częściej ludzie decydują się na tańsze posiłki.

Czytaj więcej

Japońska kuchnia podbija świat. Liczba restauracji wystrzeliła w ciągu dekady

Jak informuje stowarzyszenie World Instant Noodles Association, w ostatnim czasie odnotowano duży wzrost sprzedaży makaronu instant – nawet w krajach, które dotychczas z konsumpcją tego typu dań wcale nie były kojarzone.

Z danych wynika, że w 2022 roku spożyto 121,2 miliarda porcji makaronu instant w ponad 50 krajach. Na szczycie listy znalazły się państwa i obszary, w których makaron jest podstawą żywienia, a więc kraje azjatyckie – między innymi Chiny, Hongkong czy Indonezja. W zestawieniu są też Indie, które uplasowały się zaraz za podium – na miejscu czwartym. 

Japończycy w 2022 roku zjedli niemal 6 miliardów porcji ramenu instant. W Meksyku, który z ramenem zwykle kojarzony nie jest, zanotowano ponad 17-procentowy wzrostu popytu na zupy instant w 2021 roku. Zjawisko to można wyjaśnić między innymi pandemicznym lockdownem oraz ograniczeniami związanym z pandemią COVID-19. Mimo końca pandemii, trend się jednak utrzymał – w 2022 wzrost wyniósł 11 proc.

Czytaj więcej

Nowa apka dla miłośników restauracji. Dozwolone będą tylko pozytywne recenzje

Ramen instant bije też rekordy popularności w Stanach Zjednoczonych. To nie powinno zaskakiwać – USA znane są z zamiłowania do dań gotowych lub łatwych do przygotowania.

Popularność ramenu instant na świecie wzrosła nawet mimo, iż kryzys ekonomiczny w doprowadził w Japonii do znacznych podwyżek żywności. Dane wskazują, że ich ceny wzrosły o 20 proc. w ciągu ostatnich dwóch lat.

Ten fenomen tłumaczyć może generalna popularność ramenu na świecie, a także względy ekonomiczne i kryzys kosztów utrzymania – bo mimo wzrostu cen makaron instant wciąż pozostaje niezwykle tanią opcją. Warto zauważyć także, że producenci tego typu dań starają się dostosować się do gustów lokalnych społeczności – w Tajlandii znaleźć można „ramen” o smaku sosu rybnego, w Indiach o smaku garam masala, a we Francji – o smaku grzybowym.

Czytaj więcej

Słynna restauracja straciła wszystkie trzy gwiazdki. Upadek gwiazdy gastronomii

Ramen instant: giganci rosną w siłę 

Wysokie koszty utrzymania sprawiają, że coraz częściej ludzie na całym świecie decydują się na budżetowy posiłek, na czym zyskują producenci makaronów instant. Jak podaje „The Guardian", Nissin Foods i Toyo Suisan – największe firmy na rynku makaronów błyskawicznych – niemal natychmiast odpowiedziały na rosnący popyt. Do 2025 roku w USA oraz w Meksyku powstać mają ich zakłady produkcyjne.

Nissin Foods poinformował także, że zamierza zainwestować 228 milionów dolarów w rozwój swojej marki w Stanach Zjednoczonych. Co więcej, w bieżącym roku producent wygenerował ponad 669 miliardów jenów japońskich przychodu – to wzrost z około 570 miliardów jenów w stosunku do roku poprzedniego.

„Konsumenci z klasy średniej, którzy wcześniej nie jedli makaronu błyskawicznego, teraz włączają go do swojego codziennego menu” – podkreśla przedstawiciel japońskiego giganta, Nissin Foods w rozmowie z „Guardianem”.

Kuchnia japońska zdobywa coraz większą popularność na świecie, o czym świadczyć może między innymi to, że boom na ramen trwa w najlepsze. Dziś restauracje serwujące to danie spotkać można na wszystkich kontynentach.

To jednak nie wszystko. Dowodem na to, że grono miłośników ramenu jest ogromne i wciąż rośnie, jest między innymi ranking przygotowany przez popularny serwis Taste Atlas, w którym japoński specjał zajął miejsce pierwsze. Ramen stał się synonimem „comfort food” – potrawy sycącej i dającej przyjemność.

Pozostało 89% artykułu
Kuchnia
Miasto z najlepszą kuchnią na świecie jest w Europie. Porażka potęg kulinarnych
Kuchnia
Ananas z różowym miąższem kosztuje majątek. Rośnie moda na owoce luksusowe
Kuchnia
Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin będzie na Pomorzu? Decyzja władz
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Przewaga technologii sprawdza się na drodze
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Walka o Klimat
„Rzeczpospolita” nagrodziła zasłużonych dla środowiska