Słynna restauracja straciła wszystkie trzy gwiazdki. Upadek gwiazdy gastronomii

Nowojorska restauracja „Chef’s Table at Brooklyn Fare” straciła wszystkie 3 gwiazdki. Szczyciła się nimi od 12 lat. To finał zamieszania wokół restauracji, które trwało w ostatnich latach i które skończyło się sprawą w sądzie.

Publikacja: 10.11.2023 09:20

Nowojorska restauracja „Chef’s Table at Brooklyn Fare” figurowała w przewodniku Michelin od 2011 rok

Nowojorska restauracja „Chef’s Table at Brooklyn Fare” figurowała w przewodniku Michelin od 2011 roku. W tym roku straciła jednocześnie wszystkie trzy gwiazdki.

Foto: Duane Mendes Unsplash

Za sprawą inspektorów prestiżowego przewodnika Michelin nowojorska gastronomia przeżyła właśnie spory wstrząs. Legendarna restauracja „Chef’s Table at Brooklyn Fare” nie tylko za jednym zamachem straciła wszystkie trzy gwiazdki, którymi szczyciła się od 2011 roku, ale również całkowicie wypadła z przewodnika.

Słynna nowojorska restauracja straciła wszystkie trzy gwiazdki Michelin

„Słynący ze swojej anonimowości inspektorzy przewodnika Michelin mają wspaniałe wieści dla trzech kulinarnych społeczności, które z pewnością mają powody do świętowania” — napisał Gwendal Poullennec, międzynarodowy dyrektor generalny przewodnika Michelin, w oficjalnym komunikacie, który pojawił się na stronie przewodnika we wtorkowy wieczór. Ogłoszono wtedy publikację przewodnika dla Nowego Jorku, Chicago i Waszyngtonu.

Czytaj więcej

Restauracje przechytrzyły Google'a. Algorytm wyszukiwarki okazał się bezradny

O ile jednak dla kilkunastu restauracji z tych trzech miast wtorkowy wieczór rzeczywiście okazał się bardzo szczęśliwy, to tego samego z pewnością nie mogą powiedzieć właściciele legendrnej restauracji „Chef’s Table at Brooklyn Fare”, która w poprzedniej dekadzie zrewolucjonizowała nowojorską scenę gastronomiczną.

W najnowszym, wspólnym wydaniu czerwonego przewodnika dla trzech amerykańskich metropolii zabrakło właśnie „Chef’s Table”. Dotychczas brooklyński lokal posiadał trzy gwiazdki Michelin. To najwyższe z możliwych odznaczeń w słynnym przewodniku.

„Chef’s Table” szczyciła się tym prestiżowym wyróżnieniem nieprzerwanie od 12 lat. Utrata choćby jednej gwiazdki Michelin — a co dopiero wszystkich trzech na raz — jest dla każdego szefa kuchni ogromnym ciosem. Co gorsza, „Chef’s Table” całkowicie wypadła z przewodnika.

Koniec słynnej restauracji z Nowego Jorku. Wypadła z przewodnika Michelin

Restaurację „Chef’s Table at Brooklyn Fare” założył w 2009 roku uznany szef kuchni César Ramírez. Pierwotnie znajdowała się przy Schermerhorn Street pod numerem 200, teraz można ją znaleźć w modnej dzielnicy Hell’s Kitchen, przy 37. Ulicy pod numerem 431.

Autorzy przewodnika Michelin bardzo szybko docenili „Chef’s Table”, przyznając lokalowi dwie gwiazdki już rok po otwarciu. W 2011 roku „Chef’s Table” uhonorowano trzema gwiazdkami.

Ostatni rok był dla „Chef’s Table” trudny. Restaurację zamknięto w lipcu po głośnym rozłamie między jej dotychczasowym właścicielem, Moneer Issą, a Ramirezem. Na jaw wyszło również karygodne zachowanie szefa kuchni wobec jego pracowników.

Restaurację ponownie otwarto na początku października pod kierownictwem szefów kuchni Marco Prinsa i Maxa Natmessniga, którzy wcześniej pracowali już w „Chef’s Table”. Jednak data ponownego otwarcia restauracji okazała się być dla niej niezbyt fortunna.

Przygotowując tegoroczną edycję przewodnika dla Nowego Jorku, Chicago i Waszyngtonu, inspektorzy Michelin zakończyli swoje anonimowe wizyty w tamtejszych restauracjach jeszcze we wrześniu. Z tego powodu „Chef’s Table” nie „załapała się” do najnowszej listy.

Zasady są bowiem takie, że nawet jeżeli jakaś restauracja istniała od wielu lat, to po ponownym otwarciu pod starą nazwą, ale za to z nowym kierownictwem, w oczach twórców przewodnika Michelin jest zupełnie nowym lokalem. Jeżeli wyniki kolejnych inspekcji okażą się pomyślne dla „Chef’s Table”, restauracja ma szansę odzyskać swoje prestiżowe odznaczenie — i wrócić do grona gwiazd nowojorskiej sceny gastronomicznej.

Restauracje
„Gdzie są kobiety?” Szef przewodnika Michelin wskazał problem w branży gastro
Materiał Promocyjny
Tajniki oszczędnościowych obligacji skarbowych. Możliwości na różne potrzeby
Restauracje
Startuje pierwsza restauracja w kosmosie. Menu autorstwa słynnego szefa kuchni
Materiał promocyjny
PRIMITIVO: gwiazdy na otwarciu nowej śródziemnomorskiej restauracji w Warszawie
Restauracje
Rząd w Madrycie idzie na wojnę z hiszpańskim stylem życia. „To szaleństwo”
Restauracje
Kradzież stulecia w Paryżu. Zniknęły butelki wina warte miliony złotych