Polskie piwo w czołówce prestiżowego rankingu. Nad Wisłą było niemal zapomniane

Grodziskie, polski styl piwny, znalazło się w czołówce zestawienia najbardziej cenionych piw świata przygotowanego przez serwis Taste Atlas. Grodziskim zachwycają się miłośnicy piwa w całej Europie, ale w Polsce popadło ono niemal w zapomnienie.

Publikacja: 02.05.2023 14:16

Piwo grodziskie znalazło się w czołówce zestawienia serwisu Taste Atlas.

Piwo grodziskie znalazło się w czołówce zestawienia serwisu Taste Atlas.

Foto: Thanh Serious

Przed wojną nazywano je „szampanem wśród piw”, a to dzięki temu, że jest bardzo musujące i wytrawne. Ma bardzo charakterystyczny dymny smak, aromat wędzonego słodu, jest nieco mętne i lekko gorzkawe. Podawane jest w charakterystycznych naczyniach szklanych przypominających kieliszki do szampana. Zawiera też niewiele alkoholu.

Grodziskie to jeden z niewielu prawdziwie polskich stylów piwnych. Właśnie znalazł się w czołówce rankingu najbardziej cenionych piw przygotowanego przez twórców serwisu Taste Atlas.

Grodziskie na liście najbardziej cenionych piw świata

O Taste Atlas jest głośno od pewnego już czasu. Serwis, stworzony przez chorwackiego dziennikarza Matiję Babicia, stał się źródłem wiedzy dla smakoszy, miłośników tradycyjnego jedzenia i dziedzictwa kulinarnego. Autorów Taste Atlas nie interesują nowoczesne, modne restauracje czy kulinarne innowacje – skupiają się na tradycyjnych przysmakach, na restauratorach, którzy nie gonią za nowinkami, ale hołdują tradycji w gastronomii.

Czytaj więcej

Pierwsze wino stworzone przez ChatGPT. Francuzi „zatrudnili” bota w winnicy

Głośne stały się rankingi przygotowywane przez Taste Atlas. W ten sposób wybrano już między innymi najlepsze sery, wędliny, zupy czy desery. Glosować mogą internauci, wybierając ulubione specjały. Niekiedy wynik głosowania może doprowadzić do urażenia narodowej dumy – tak było w przypadku rankingu serów, gdy okazało się, że Francuzi przegrali z Włochami. Tematowi rankingu poświęciła czas nawet francuska telewizja, a twórca Taste Atlas wdał się w polemikę z dziennikarzami.

Teraz twórcy serwisu postanowili wybrać najlepsze style piwne. W rankingu znalazło się 116 piw – od angielskiego Rutland Bitter przez holenderskie Herfstbok, po fińskie Sahti, austriackie Vienna Lager czy belgijski Witbier.

W zestawieniu jest tylko jedna propozycja z Polski, wspomniane już piwo Grodziskie, które znalazło się na 4. miejscu w zestawieniu. Wyprzedzają je jedynie belgijskie piwa Trappist oraz Lambic a także tradycyjne Ceske pivo – oczywiście z Czech. Za piwem z Grodziska uplasowały się między innymi czeski Pilsner, belgijski Dubbel, irlandzki Guinness czy bawarski Maerzen.     

Gdzie powstaje piwo grodziskie?

Historia piwa grodziskiego na ziemiach polskich sięga średniowiecza. Od XVI wieku produkowane było przede wszystkim w Grodzisku Wielkopolskim. Produkcja odbywała się w tym mieście aż do połowy lat 90. XX wieku, gdy miejscowy browar zamknięto.

To oznaczało, że charakterystyczny polski styl piwny, ceniony w Europie, szczególnie w Niemczech, gdzie znany jest pod nazwą Graetzer, może zniknąć, a wraz z tym przepadnie kilkusetletnia tradycja warzenia tego piwa w Polsce.

Na szczęście w ostatnich latach pojawiło się wielu miłośników piwa, którzy za punkt honoru postawili sobie podtrzymanie tradycji produkcji tego piwa w Polsce. Małe, niezależne browary warzą piwa w stylu grodziskim, odbywają się konkursy, na którym takie piwa są nagradzane.

Odrodził się też browar w Grodzisku i ponownie jest w nim produkowane piwo w stylu grodziskim, w oparciu o klasyczną recepturę, dzięki której grodziskie piwo stało się sławne na świecie. Nie jest to jednak niestety produkt szeroko znany w Polsce, polscy konsumenci zdecydowanie wolą jasne piwa w stylu niemieckim czy czeskim.

Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Tajniki oszczędnościowych obligacji skarbowych. Możliwości na różne potrzeby
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Materiał Promocyjny
Naukowa Fundacja Polpharmy ogłasza start XXIII edycji Konkursu o Grant Fundacji
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?