Koniec ery mięsa: za 15 lat całkiem zniknie z naszej diety

To prawdopodobnie ostatnia dekada, w której będziemy tak powszechnie konsumować mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak mleko, masło czy jajka. Dzieci pokolenia Z będą w stu procentach weganami.

Publikacja: 15.12.2020 12:08

Koniec ery mięsa: za 15 lat całkiem zniknie z naszej diety

Foto: Fot: Free to Use Sounds/Unsplash

Przyszłość żywności należy do produktów pochodzenia roślinnego, wynika to m.in. z konieczności powstrzymania postępujących zmian klimatycznych. Świadomość kresu ery mięsa, mleka i innych odzwierzęcych produktów na sklepowych półkach jest dość powszechna, pozostaje pytanie, w jakiej perspektywie czasowej dokona się ta przemiana. Zdaniem Patricka Browna, założyciela Impossible Foods, jednego z liderów rynku roślinnych substytutów mięsa, firmy która produkuje popularnego na całym świecie roślinnego Impossible Burgera, rewolucja dokona się najpóźniej do 2035 roku.

Czytaj też: To przełom. Wegański bekon w restauracji z gwiazdką Michelin

Podczas niedawnej konferencji Web Summit, uznawanej za wydarzenie, podczas którego rodzą się nowe trendy globalneBrown powiedział, że jego prognozy nie zmieniły się od czasów założenia firmy w 2011 roku. Pandemia koronawirusa tylko przyspieszyła zmiany i zwiększyła popularność weganizmu. Zdaniem Browna „przemysł mięsny już jest martwy, tylko jeszcze nie zdaje sobie z tego sprawy”.

Klimat: rezygnacja z mięsa ważniejsza niż odejście od paliw kopalnych

Coraz łatwiejsza dostępność „mięsa” roślinnego przyczynia się do błyskawicznej zmiany nawyków konsumentów – w porównaniu z 2019 rokiem sprzedaż tego typu produktów tylko w USA wzrosła o 241%. Jednocześnie amerykańscy producenci mięsa walczą z skutkami pandemii. Do grudnia koronawirusem zaraziło się ok. 43 tysięcy pracujących pracowników zakładów mięsnych w USA, a co najmniej 222 zmarło.

Jeszcze przed wybuchem pandemii niezależny think tank Rethink X prognozował podobny termin globalnego przejścia na produkty roślinne i zaproponował zastąpienie przemysłu mięsnego rozwiązaniami, które wdraża m.in. Impossible Foods. System „Food-as-Software” (jedzenie jako oprogramowanie) pozwala na optymalizację produkcji i redukcję kosztów ekologicznych. Zakłada on, że produkcja wegańskich alternatyw dla mięsa ma wymagać 100 razy mniejszej powierzchni gruntów rolnych, 20 razy mniej czasu i 10 razy mniej wody niż w przypadku produkcji mięsa czy innych produktów zwierzęcych, takich jak mleko, masło czy jajka.

Oprócz popularnych burgerów Impossible Foods od niedawna oferuje też kiełbasę Impossible Sausage, która wg opublikowanego w tym roku raportu odpowiada za wygenerowanie o 71% mniej gazów cieplarnianych, niż w przypadku kiełbasy z wieprzowiny, i jednocześnie wymaga o 41% mniej powierzchni gruntów rolnych i znacznie mniej wody. Firma pracuje również nad mlekiem pozyskiwanym z roślin oraz alternatywami dla krewtek czy ryb.

„Wykorzystanie zwierząt w produkcji żywności to zdecydowanie najważniejszy czynnik wpływający na zmiany klimatyczne i załamanie się globalnej różnorodności biologicznej. Żadna inna branża nie ma nawet porównania. Musimy zrezygnować z mięsa ” – powiedział Brown podczas konferencji Web Summit. „Z punktu widzenia korzyści dla świata to ważniejsze nawet niż wyeliminowanie paliw kopalnych”.

Źródło: VegNews

Przyszłość żywności należy do produktów pochodzenia roślinnego, wynika to m.in. z konieczności powstrzymania postępujących zmian klimatycznych. Świadomość kresu ery mięsa, mleka i innych odzwierzęcych produktów na sklepowych półkach jest dość powszechna, pozostaje pytanie, w jakiej perspektywie czasowej dokona się ta przemiana. Zdaniem Patricka Browna, założyciela Impossible Foods, jednego z liderów rynku roślinnych substytutów mięsa, firmy która produkuje popularnego na całym świecie roślinnego Impossible Burgera, rewolucja dokona się najpóźniej do 2035 roku.

Pozostało 81% artykułu
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?