Kimczi, kultura, K-house: w stolicy rusza festiwal koreański

To wydarzenie pozwoli zrozumieć, dlaczego trendy z Korei mają tak znaczący wpływ na to, co jemy, czego słuchamy, co oglądamy – i jak się ubieramy

Publikacja: 05.10.2020 09:21

Kimczi, kultura, K-house: w stolicy rusza festiwal koreański

Foto: Fot: Portuguese Gravity/Unsplash

Jeszcze nigdy kultura, kuchnia i moda z Korei nie miała tak dobrej prasy. Dziesięć lat temu ten kraj kojarzył się przede wszystkim z zaawansowaną elektroniką, dzisiaj częściej przychodzą na myśl filmy, muzyka, a przede wszystkim – koreańskie potrawy.

Deszcz Oscarów dla filmu „Parasite” Bong Joon-ho podczas tegorocznej ceremonii rozdania nagród amerykańskiej Akademii Filmowej, był potwierdzeniem tej zmiany. Korea, do niedawna kraj przemysłu i wielkich koncernów, stała się źródłem inspiracji i kolebką trendów dla reszty świata.

Czytaj też: Oscarowy dom: w taki sposób powstała słynna willa z filmu „Parasite”, budynek, który tak naprawdę nie istnieje

Przykład? „Parasite” wzmógł zainteresowanie kuchnią koreańską, a danie o nazwie Chapaguri, popisowy ram-don serwowany w filmie jako koreański „comfort food”, stał się międzynarodowym hitem, po który sięgają szefowie kuchni w drogich restauracjach.

Światowa popularność kiszonek i fermentowanych warzyw to też nawiązanie do kuchni koreańskiej, w której kimczi, fermentowana kapusta pekińska, odgrywa podstawową rolę.

O popularności K-popu nie trzeba wspominać, bo sława tego gatunku muzycznego w ostatnich latach stała sie globalna. Moda z Korei? To akurat temat wciąż stosunkowo mało znany, choć także pod tym względem ten kraj stał się potęgą, jeśli nie w skali globalnej, to z całą pewnością w regionie.

Festiwal Kultury Koreańskiej: kimczi, kino, książki, K-house

Wszystkie te aspekty koreańskiej kultury będzie można poznać podczas rozpoczynającego się festiwalu Koreańska Jesień w Warszawie. Tegoroczna edycja wydarzenia potrwa przez cały październik. W tym roku w programie festiwalu kultury koreańskiej znalazły się między innymi warsztaty kulinarne poświęcone przyrządzaniu specjałów kuchni tego kraju, takich jak kimczi, tteokbokki (kopytka z mąki ryżowej), czy wspomniany już ram-don Chapaguri.

W programie festiwalu znalazł się też przegląd najważniejszych koreańskich filmów ostatnich lat, a także spotkanie poświęcone literaturze Korei Południowej. Z kolei w piątkowy wieczór (8 października), na youtubowym kanale Centrum Kultury Koreańskiej pojawi się set DJ-ski prezentujący K-house czyli muzykę klubową z Korei Południowej.

Będzie też moda. 5 października odbędzie się spotkanie z udziałem Harel, blogerki modowej, Kimikohime, promującej kulturę koreańską w social mediach oraz dziennikarki Basi Stareckiej. Uczestniczki panelu będą dyskutować o tym, jak wyglądają ulice w Seulu i jaki wpływ moda z Korei wywiera na światowe trendy.

Festiwal Koreańska Jesień w Warszawie odbywa się w stolicy już od ponad dekady. W tym roku wydarzenia festiwalowe zaplanowano obiektach warszawskich Łazienek Królewskich i w siedzibie Centrum Kultury Koreańskiej na warszawskim Powiślu.

Jeszcze nigdy kultura, kuchnia i moda z Korei nie miała tak dobrej prasy. Dziesięć lat temu ten kraj kojarzył się przede wszystkim z zaawansowaną elektroniką, dzisiaj częściej przychodzą na myśl filmy, muzyka, a przede wszystkim – koreańskie potrawy.

Deszcz Oscarów dla filmu „Parasite” Bong Joon-ho podczas tegorocznej ceremonii rozdania nagród amerykańskiej Akademii Filmowej, był potwierdzeniem tej zmiany. Korea, do niedawna kraj przemysłu i wielkich koncernów, stała się źródłem inspiracji i kolebką trendów dla reszty świata.

Pozostało 81% artykułu
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?