Russell Crowe ratuje ulubioną knajpę Anthony’ego Bourdaina

W wyniku eksplozji w stolicy Libanu zniszczona została restauracja Le Chef, miejsce, które pokochał nieżyjący już Anthony Bourdain. W jego imieniu odbudowę lokalu wsparł australijski aktor Russell Crowe

Publikacja: 20.08.2020 13:42

Fot: Le Chef/ Facebook

Fot: Le Chef/ Facebook

Foto: Restauracja Le Chef w Bejrucie, ulubione miejsce Anthony’ego Bourdaina

Potężna eksplozja saletry amonowej w porcie w Bejrucie pochłonęła co najmniej 178 ofiar i zniszczyla sporą część stolicy Libanu. Uszkodzone zostały zabytki Bejrutu i bardzo wiele budynków mieszkalnych. Miasto, słynące z życia nocnego, w sporej części zamieniło się w rumowisko. Wiele znanych restauracji przestało istnieć, ich właściciele walczą o przetrwanie. 

Ulubiona restaruacja Anthony’ego Bourdaina w Bejrucie zniszczona

Wsród nich jest Charbel Bassil, twórca restauracji Le Chef, miejsca, które cenił pisarz i szef kuchni, Anthony Bourdain. W serwisie GoFundMe ruszyła internetowa zbiórka pieniędzy na odbudowę restauracji. Jej organizatorzy chcieli zebrać 13 tysięcy dolarów. Osłupieli, gdy zobaczyli, że jeden z internautów wpłacił ponad jedną trzecią tej kwoty. 

Darczyńca użył nicka Russell Crowe. Czy chodziło o znanego australiskiego aktora? Nie trzeba było czekać długo na wyjaśnienie zagadki. 

„Zrobiłem to w imieniu Anthony’ego Bourdaina. Podejrzewam, że gdyby żył, postąpiłby tak samo. Właścicielowi Le Chef życzę wszystkiego dobrego i mam nadzieję, że niebawem uda się odbudować lokal” – napisał Russell Crowe na Twitterze, rozwiewając wątpliwości internautów.

Czytaj też: „Okna na wino”, czyli nowy pomysł właścicieli barów we Florencji, idealny w czasach pandemii

Powodem hojności Crowe’a był fakt, że Le Chef należała do ulubionych libańskich restauracji  Anthony’ego Bourdaina. Amerykanin odwiedził to miejsce w 2006 roku, podczas pracy nad jednym z odcinków programu „Bez rezerwacji”.

Restauracja, określona przez Bourdaina jako „legendarne miejsce słynące z prostej klasyki w domowym stylu”, istnieje od 1967 roku i specjalizuje się kuchni libańskiej. Po osiągnięciu pierwszego zamierzonego celu organizatorzy zbiórki postanowili zebrać kolejne 2 tysiące dolarów. Do tej pory udało się zebrać już 19 tysięcy dolarów.

Bourdain ponownie odwiedził Bejrut w 2015 roku, w czasie pracy nad programem „Miejsca nieznane”.„Gdy wylądowaliśmy, podczas jazdy do centrum nastąpiła reakcja, którą mogę opisać tylko jako feromonową: to miasto po prostu dobrze pachniało. Jak miejsce, które wkrótce pokochamy” – opowiadał wówczas Bourdain o swojej miłości do libańskiej kuchni.

Zebrane pieniądze w całości mają zostać przeznaczone na wypłaty dla pracowników restauracji, by zapewnić wszystkim środki do życia do czasu, gdy lokal ponownie zostanie otwarty.

Potężna eksplozja saletry amonowej w porcie w Bejrucie pochłonęła co najmniej 178 ofiar i zniszczyla sporą część stolicy Libanu. Uszkodzone zostały zabytki Bejrutu i bardzo wiele budynków mieszkalnych. Miasto, słynące z życia nocnego, w sporej części zamieniło się w rumowisko. Wiele znanych restauracji przestało istnieć, ich właściciele walczą o przetrwanie. 

Ulubiona restaruacja Anthony’ego Bourdaina w Bejrucie zniszczona

Pozostało 83% artykułu
Kuchnia
Ananas z różowym miąższem kosztuje majątek. Rośnie moda na owoce luksusowe
Kuchnia
Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin będzie na Pomorzu? Decyzja władz
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Materiał Promocyjny
CERT Orange Polska: internauci korzystają z naszej wiedzy