Najnowszy ranking 50 najlepszych europejskich pizzerii stworzyła organizacja „TOP 50 Pizza”, zrzeszająca włoskich ekspertów branży gastronomicznej. Co ważne – to zestawienie pizzerii europejskich, ale nie obejmuje on Włoch. Ranking publikowany jest co roku, przy wsparciu włoskich marek wody mineralnej S. Pellegrino i Acqua Panna. W tegorocznym zestawieniu w czołowej trzydziestce najlepszych pizzerii Europy znalazła się restauracja z Warszawy.
Ranking: najlepsze pizzerie w Europie
Wśród miłośników dobrego jedzenia znana jest tradycyjna rywalizacja włoskich i francuskich kucharzy. Z tego powodu niektórych może dziwić fakt, że Włosi przyznali pierwsze miejsce francuskiej pizzerii. Jurorzy „TOP 50 Pizza” docenili jakość ciasta i składników używanych do przyrządzania pizzy, a także poziom obsługi.
Na pierwszym miejscu znalazła się paryska „Peppe Pizzeria”. Jej właścicielem jest jednak Włoch, Peppe Cutraro.
Jurorów ujęło delikatne ciasto z ogromnym brzegiem. Najbardziej wyróżniającą się pozycją w menu jest zdaniem ekspertów calzone. Wypełniają je trufle z włoskiego regionu Molise, a także guanciale i burrata z Apulii. Paryski akcent w nadzieniu stanowią pochodzące z tego miasta pieczarki. Na wysoką ocenę wpłynął też wystrój pizzerii. Jak czytamy w recenzji, jurorzy określili pizzerię jako „mały klejnot” na mapie Paryża. Dominuje w nim drewno i dekoracje w paryskim stylu, m.in. ozdobne kanapy.
Czytaj też: Polacy wybrali najlepsze restauracje. Na czele hotelowa restauracja z Rzeszowa
Drugie miejsce zajęła wiedeńska „Via Toledo Enopizzeria”. Jej nazwa pochodzi od jednej z głównych ulic Neapolu. Prowadzi ją (co mało zaskakujące) Włoch Francesco Calò, jego celem jest przyrządzanie tradycyjnej neapolitańskiej pizzy.