Ranking: pizzeria z Warszawy wśród najlepszych w Europie

W Europie nie brakuje pizzerii. Jak znaleźć te, w których podają najlepszą pizzę? Najnowszy ranking przedstawia 50 najlepszych, zdaniem jurorów, pizzerii w Europie. W czołówce zestawienia znalazła się restauracja z Warszawy.

Publikacja: 03.08.2021 16:10

Ranking: pizzeria z Warszawy wśród najlepszych w Europie

Foto: Fot: Nik Owens/Unsplash

Najnowszy ranking 50 najlepszych europejskich pizzerii stworzyła organizacja „TOP 50 Pizza”, zrzeszająca włoskich ekspertów branży gastronomicznej. Co ważne – to zestawienie pizzerii europejskich, ale nie obejmuje on Włoch. Ranking publikowany jest co roku, przy wsparciu włoskich marek wody mineralnej S. Pellegrino i Acqua Panna. W tegorocznym zestawieniu w czołowej trzydziestce najlepszych pizzerii Europy znalazła się restauracja z Warszawy.

Ranking: najlepsze pizzerie w Europie

Wśród miłośników dobrego jedzenia znana jest tradycyjna rywalizacja włoskich i francuskich kucharzy.  Z tego powodu niektórych może dziwić fakt, że Włosi przyznali pierwsze miejsce francuskiej pizzerii. Jurorzy „TOP 50 Pizza” docenili jakość ciasta i składników używanych do przyrządzania pizzy, a także poziom obsługi.

Na pierwszym miejscu znalazła się paryska „Peppe Pizzeria”. Jej właścicielem jest jednak Włoch, Peppe Cutraro.

Jurorów ujęło delikatne ciasto z ogromnym brzegiem. Najbardziej wyróżniającą się pozycją w menu jest zdaniem ekspertów calzone. Wypełniają je trufle z włoskiego regionu Molise, a także guanciale i burrata z Apulii. Paryski akcent w nadzieniu stanowią pochodzące z tego miasta pieczarki. Na wysoką ocenę wpłynął też wystrój pizzerii. Jak czytamy w recenzji, jurorzy określili pizzerię jako „mały klejnot” na mapie Paryża. Dominuje w nim drewno i dekoracje w paryskim stylu, m.in. ozdobne kanapy.

Czytaj też: Polacy wybrali najlepsze restauracje. Na czele hotelowa restauracja z Rzeszowa

Drugie miejsce zajęła wiedeńska „Via Toledo Enopizzeria”. Jej nazwa pochodzi od jednej z głównych ulic Neapolu. Prowadzi ją (co mało zaskakujące) Włoch Francesco Calò, jego celem jest przyrządzanie tradycyjnej neapolitańskiej pizzy.

Oprócz pizzy mocną stroną wiedeńskiej restauracji są, zdaniem jurorów, oryginalne sałaty, tradycyjne neapolitańskie antipasti, a także selekcja wędlin i serów. Recenzenci polecają również serwowane w tej pizzerii tradycyjne włoskie kanapki i desery, doceniono też ciekawą selekcję win i piw.

Trzecia pozycja należy do madryckiej pizzerii „Fratelli Figurato”. Prowadzą ją – a jakże – Włosi: bracia Riccardo i Vittorio Figurato. Wśród rodzajów pizzy – oczywiście zawsze delikatnej, z miękkim brzegiem – jurorzy polecają szczególnie capriciosę z galicyjską szynką oraz diavolę di Leon z chorizo. Pizzeria udatnie łączy więc najlepsze tradycje kuchni neapolitańskiej i hiszpańskiej.

Dalsze pozycje w pierwszej dziesiątce należą w większości do pizzerii znajdujących się w krajach północnej i zachodniej Europy – Wielkiej Brytanii, Szwecji, Belgii, Danii, Niemiec czy Niderlandów.

Gdzie na pizzę w Warszawie? Ciao a Tutti nagrodzone

Na wysokiej, 30. pozycji w zestawieniu najlepszych pizzerii w Europie znalazła się warszawska pizzeria „Ciao a Tutti”. Lokal specjalizuje się w pizzy neapolitańskiej. Jurorzy docenili autentyczność warszawskiej pizzy, a także jakość włoskich dodatków. Pizzę w „Ciao a Tutti” produkuje się tradycyjną neapolitańską metodą z użyciem mąki pszennej typu 00. Zanim ciasto trafi do pieca, dojrzewa przez 24 godziny.

Wśród dodatków, spośród których znakomita większość pochodzi z Włoch, nie brakuje sprowadzanej mozzarelli fior di latte z krowiego mleka czy pomidorów z apelacji San Marzano DOP.

Menu „Ciao a Tutti” zawiera około 20 rodzajów pizzy. Można wśród nich znaleźć zarówno klasyki, jak i autorskie interpretacje przepisów pochodzących z poszczególnych części Włoch. Jurorzy pozytywnie ocenili jakość ciasta z chrupiącym, wyraźnie wyrośniętym brzegiem. Zdaniem jurorów ciekawie przedstawia się również lista win i piw – wszystkie pochodzą z Włoch.

„Ciao a Tutti” zostało docenione przez inspektorów przewodnika kulinarnego Gault & Millau Polska, od 2017 roku co roku restauracja zdobywa też certyfikaty jakości serwisu Tripadvisor. W zeszłym roku pizzeria otrzymała nagrodę „Traveller’s Choice”, którą Tripadvisor przyznaje na podstawie ocen jego użytkowników.

Najlepsze pizzerie w Europie:

  1. „Peppe Pizzeria”, Paryż
  2. „Via Toledo Enopizzeria”, Wiedeń
  3. „Fratelli Figurato”, Madryt
  4. „Kalò di Ciro Salvo”, Londyn
  5. „Bæst”, Kopenhaga
  6. „nNea”, Amsterdam
  7. „Lilla Napoli”, Falkenberg
  8. „La Piola Pizza”, Bruksela
  9. „Naples Authentic Neapolitan Pizza”, Fürth
  10. „Kytaly”, Genewa

Źródło: 50 TOP Pizza

Najnowszy ranking 50 najlepszych europejskich pizzerii stworzyła organizacja „TOP 50 Pizza”, zrzeszająca włoskich ekspertów branży gastronomicznej. Co ważne – to zestawienie pizzerii europejskich, ale nie obejmuje on Włoch. Ranking publikowany jest co roku, przy wsparciu włoskich marek wody mineralnej S. Pellegrino i Acqua Panna. W tegorocznym zestawieniu w czołowej trzydziestce najlepszych pizzerii Europy znalazła się restauracja z Warszawy.

Ranking: najlepsze pizzerie w Europie

Pozostało 90% artykułu
Kuchnia
Miasto z najlepszą kuchnią na świecie jest w Europie. Porażka potęg kulinarnych
Kuchnia
Ananas z różowym miąższem kosztuje majątek. Rośnie moda na owoce luksusowe
Kuchnia
Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin będzie na Pomorzu? Decyzja władz
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?