„Najlepsza restauracja na świecie”: zaskakująca decyzja

Dokąd wybrać się w poszukiwaniu wyjątkowych doświadczeń kulinarnych? W tym roku najlepsza okazała się niewielka restauracja na północy Anglii. Ciekawostka: wyboru nie dokonali inspektorzy Michelin.

Publikacja: 02.08.2021 12:54

„Najlepsza restauracja na świecie”: zaskakująca decyzja

Foto: Fot: Edward Howell/Unsplash

Kuchnia na Wyspach Brytyjskich niewielu osobom kojarzy się z kulinarnymi doświadczeniami najwyższych lotów. Tak naprawdę w przekonaniu wielu z nas kuchnię brytyjską należałoby omijać szerokim łukiem. Są oczywiście wyjątki – słynni szefowie kuchni prowadzą w Wielkiej Brytanii wybitne restauracje, ale to nie zmienia odbioru kuchni brytyjskiej. Tymczasem wybór użytkowników popularnego serwisu Tripadvisor pokazuje, że na Wyspach jest jeszcze sporo do odkrycia.

Czytaj także: Będzie hit? Najsłynniejsza restauracja Europy szykuje nowość

Zdaniem użytkowników Tripadvisora, serwisu, który zbiera recenzje między innymi hoteli czy restauracji, najlepsza restauracja na świecie znajduje się w małej miejscowości Ambleside w parku narodowym na północ od Manchesteru i Liverpoolu.

The Old Stamp House: najlepsza restauracja na świecie według Tripadvisora

The Old Stamp House to kameralna restauracja, która – jak donosi „Manchester Evening News” – cieszy się dużą popularnością wśród turystów. A tych ostatnich w tym zakątku Anglii zdecydowanie nie brakuje.

Miasteczko Ambleside leży w sercu Parku Narodowego Lake District w hrabstwie Kumbria. Otacza je malowniczy, górzysty krajobraz z porozrzucanymi w dolinach urokliwymi jeziorami.

Odwiedzenie restauracji The Old Stamp House może być ciekawym doświadczeniem nie tylko dla miłośników dobrego jedzenia, ale również literatury. W budynku, w którym znajduje się restauracja, tworzył niegdyś angielski poeta William Wordsworth.

Szef kuchni, a zarazem współwłaściciel, Ryan Blackburn, w swoich potrawach wykorzystuje lokalne produkty. Opracowuje je w nowoczesnych interpretacjach tradycji kulinarnych Kumbrii. Blackburn prowadzi restaurację wraz z bratem, Craigiem, który jest menedżerem The Old Stamp House.

"Lake District"

Lake District, park narodowy na którego terenie znajduje się restauracja, od 2017 roku jest na liście światowego dziedzictwa UNESCO. Fot: DAVID ILIFF: CC BY-SA 3.0

sukces.rp.pl

Za swoją pracę Ryan Blackburn otrzymał już gwiazdkę w przewodniku Michelin, ale na razie tylko jedną. Inspektorzy Michelina wyżej oceniają inne angielskie restauracje, choćby położoną niedaleko restaurację L’Enclume. Jednak tysiące użytkowników Tripadvisora miały inne zdanie: według nich to właśnie The Old Stamp House zasługuje na tytuł najlepszej na świecie.

Na stronie Tripadvisora czytamy: „Obsłudze zależy na tym, abyście cieszyli się każdym daniem. Z wiedzą idą w parze miłość do jedzenia oraz do miejsca jego pochodzenia. Będziecie cieszyć się każdym kęsem”.

Z kolei na stronie Michelina możemy przeczytać, że specjalnością lokalu są krewetki z kalafiorem w miodowym sosie velouté, wieprzowina z groszkiem i lokalnymi grzybami oraz nasączona rumem tarta z jeżynami, gruszkami i kumbryjskim piernikiem.

Europejskie restauracje w czołówce zestawienia Tripadvisora

Pierwszą dziesiątkę zestawienia Travellers’ Choice” przygotowanego przez Tripadvisora zdominowały europejskie restauracje: aż 7 na 10 miejsc znajduje się na naszym kontynencie.

Silną reprezentację w pierwszej dziesiątce najlepszych restauracji na świecie ma Hiszpania (El Xato i Martin Berasategui), Francja (Les Plaisirs Gourmands i Les Plaisirs Gourmands) i Włochy (Quintessenza i Ristorante Villa Crespi).

Do pierwszej dziesiątki trafiły też: Restaurante Benazuza w Mexico City oraz Oro Restaurante w Rio de Janeiro.

Źródła: Manchester Evening News, Michelin, Tripadvisor

Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?