Pierwsza restauracja w Berlinie nagrodzona 3 gwiazdkami Michelina

Jeśli szukacie dobrego powodu do tego, by spędzić smakowity weekend w stolicy Niemiec, właśnie go znaleźliście.

Publikacja: 06.03.2020 14:51

Pracownicy restauracji Rutz świętują wyróżnienie. Zdjęcie: Rutz

Pracownicy restauracji Rutz świętują wyróżnienie. Zdjęcie: Rutz

Foto: Pracownicy restauracji Rutz świętują wyróżnienie. Zdjęcie: Rutz

Berlińska restauracja Rutz po raz pierwszy otrzymała 3 gwiazdki w Czerwonym Przewodniku Michelin. To przełom dla Berlina, który mimo swojej kulinarnej reputacji do tej pory nie mógł pochwalić się podobnym wyróżnieniem.

Wg standardów przewodnika Michelin 3 gwiazdki oznaczają kuchnię wartą specjalnej podróży, nawet dalekiej.

Dla polskich miłośników wybitnej kuchni nie oznacza to wyprawy na drugi koniec świata. Oprócz restauracji w Berlinie najwyższe wyróżnienie utrzymało bowiem aż 9 docenionych wcześniej restauracji. Każdą z nich znajdziemy w innym mieście.

Poza restauracją Rutz rowadzoną przez Marco Müllera, na liście znajdziemy lokale z Wolfsburga (Aqua), Hamburga (The Table Kevin Fehling), Monachium (Atelier), Baiersbronn (Restaurant Bareiss), Dreis (Waldhotel Sonnora), Bergisch Gladbach (Vendome), Saarbrücken (GasteHaus Klaus Erfort), Perl-Nennig (Victor’s Fine Dining by Christian Bau) i Rottach-Egern (Restaurant Uberfahrt Christian Jurgens).

Dobre nastroje wyróżnionych mącił styczniowy pożar pięciogwiazdkowego hotelu Black Forest, w którym działała najdłużej utrzymująca najwyższe wyróżnienie Michelin niemiecka restauracja – Schwarzwaldstube. Katastrofa przyniosła szkody wyceniane na ponad milion euro, ale właściciele zapowiedzieli odbudowę kompleksu.

Niemieckie restauracje rosną w siłę

Otwarty w 2001 roku Rutz nie jest debiutantem, jeśli chodzi o przewodnik Michelin. Już wcześniej restauracja w Berlinie mogła pochwalić się dwiema gwiazdkami. Jednak, jak czytamy w uzasadnieniu, „kuchnia Marco Müllera rozwinęła się w błyskawicznym tempie. Jego potrawy są pełne finezji, o wyrazistej tożsamości, są również mądrze zrównoważone. Tym, co je wyróżnia, jest nieustanny dialog szefa kuchni z naturą”.

Co ciekawe, Rutz, mimo osiągnięcia kulinarnego szczytu, nie należy do najdroższych restauracji na świecie. A ponieważ na „specjalną podróż” wystarczy odjechać kawałek za polską granicę, ceny wydają się jeszcze bardziej atrakcyjne. Za menu złożone z 6 dań zapłacimy ok. 680 zł, z ośmiodaniowe menu  – ok. 850 zł. Specjalności Rutza to m.in solona jagnięcina, japoński ryżowy deser amazake i małże w ziołach, trudno więc byłoby narzekać na monotonię.

Dowodem na pozycję niemieckiej gastronomii jest 7 restauracji, które po raz pierwszy zdobyły dwie gwiazdki przewodnika, i 29, które zostały wyróżnione pierwszą. Pełna lista, wraz z wyróżnieniami Bib Gourmand, znajduje się na stronie przewodnika. 

Berlińska restauracja Rutz po raz pierwszy otrzymała 3 gwiazdki w Czerwonym Przewodniku Michelin. To przełom dla Berlina, który mimo swojej kulinarnej reputacji do tej pory nie mógł pochwalić się podobnym wyróżnieniem.

Dla polskich miłośników wybitnej kuchni nie oznacza to wyprawy na drugi koniec świata. Oprócz restauracji w Berlinie najwyższe wyróżnienie utrzymało bowiem aż 9 docenionych wcześniej restauracji. Każdą z nich znajdziemy w innym mieście.

Pozostało 80% artykułu
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Bernard Arnault zbił majątek dzięki biznesowi w Polsce
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?