Szukaj

Pierwsza restauracja w Berlinie nagrodzona 3 gwiazdkami Michelina

Jeśli szukacie dobrego powodu do tego, by spędzić smakowity weekend w stolicy Niemiec, właśnie go znaleźliście.

Berlińska restauracja Rutz po raz pierwszy otrzymała 3 gwiazdki w Czerwonym Przewodniku Michelin. To przełom dla Berlina, który mimo swojej kulinarnej reputacji do tej pory nie mógł pochwalić się podobnym wyróżnieniem.

Wg standardów przewodnika Michelin 3 gwiazdki oznaczają kuchnię wartą specjalnej podróży, nawet dalekiej.

Dla polskich miłośników wybitnej kuchni nie oznacza to wyprawy na drugi koniec świata. Oprócz restauracji w Berlinie najwyższe wyróżnienie utrzymało bowiem aż 9 docenionych wcześniej restauracji. Każdą z nich znajdziemy w innym mieście.

Poza restauracją Rutz rowadzoną przez Marco Müllera, na liście znajdziemy lokale z Wolfsburga (Aqua), Hamburga (The Table Kevin Fehling), Monachium (Atelier), Baiersbronn (Restaurant Bareiss), Dreis (Waldhotel Sonnora), Bergisch Gladbach (Vendome), Saarbrücken (GasteHaus Klaus Erfort), Perl-Nennig (Victor’s Fine Dining by Christian Bau) i Rottach-Egern (Restaurant Uberfahrt Christian Jurgens).

Dobre nastroje wyróżnionych mącił styczniowy pożar pięciogwiazdkowego hotelu Black Forest, w którym działała najdłużej utrzymująca najwyższe wyróżnienie Michelin niemiecka restauracja – Schwarzwaldstube. Katastrofa przyniosła szkody wyceniane na ponad milion euro, ale właściciele zapowiedzieli odbudowę kompleksu.

Niemieckie restauracje rosną w siłę

Otwarty w 2001 roku Rutz nie jest debiutantem, jeśli chodzi o przewodnik Michelin. Już wcześniej restauracja w Berlinie mogła pochwalić się dwiema gwiazdkami. Jednak, jak czytamy w uzasadnieniu, „kuchnia Marco Müllera rozwinęła się w błyskawicznym tempie. Jego potrawy są pełne finezji, o wyrazistej tożsamości, są również mądrze zrównoważone. Tym, co je wyróżnia, jest nieustanny dialog szefa kuchni z naturą”.

Co ciekawe, Rutz, mimo osiągnięcia kulinarnego szczytu, nie należy do najdroższych restauracji na świecie. A ponieważ na „specjalną podróż” wystarczy odjechać kawałek za polską granicę, ceny wydają się jeszcze bardziej atrakcyjne. Za menu złożone z 6 dań zapłacimy ok. 680 zł, z ośmiodaniowe menu  – ok. 850 zł. Specjalności Rutza to m.in solona jagnięcina, japoński ryżowy deser amazake i małże w ziołach, trudno więc byłoby narzekać na monotonię.

Dowodem na pozycję niemieckiej gastronomii jest 7 restauracji, które po raz pierwszy zdobyły dwie gwiazdki przewodnika, i 29, które zostały wyróżnione pierwszą. Pełna lista, wraz z wyróżnieniami Bib Gourmand, znajduje się na stronie przewodnika. 

Zamknij
Zamknij