Ikea we współpracy z 10 znanymi szefami kuchni ze USA i Kanady przygotowała książkę kucharską, która jest zarazem odpowiedzią na jedno z najpoważniejszych współczesnych wyzwań związanych z produkcją i konsumpcją żywności – czyli jej marnowaniem. Jak pokazał niedawny raport ONZ, rocznie na śmietnik trafia miliard ton jedzenia i przyczyniają się do tego zarówno kraje bogate, jak i biedniejsze. Skutki są tragiczne dla całej planety – raport odnotowuje, że gdyby marnowanie żywności było krajem, tylko Chiny i Stany Zjednoczone emitowałyby więcej gazów cieplarnianych.
Nowa książka kucharska Ikei uczy, jak nie marnować żywności
W udostępnionej przez kanadyjski oddział firmy Ikea za darmo książce „Scrapsbook”, na 214 stronach czytelnicy znajdą 50 przepisów, wykorzystujących m.in. skórki bananów, z których można zrobić między innymi… wegański odpowiednik bekonu. Szefowie kuchni zaproszeni do współpracy przez Ikeę, pokazują jak z resztek warzyw, owoców czy mięsa przyrządzić ramen, sałatki, zupy, dania główne, desery czy przekąski.
Czytaj też: Polka autorką jednej z najlepszych książek kulinarnych 2021 roku
Poza przepisami w książce znalazł się też zbiór porad, pozwalający wykorzystywać kuchenny recykling na co dzień. Dzięki poradom można dowiedzieć się, że ogórek odstrasza owady, a zmielone skorupki jajek przydają się do usuwania kamienia.
Kanada nie doczekała się jeszcze ma swojej wersji przewodnika Michelin, ale wśród reprezentujących kraj szefów kuchni znaleźli się kucharze rozpoznawalni również poza granicami kraju, tacy jak Adrian Forte czy Fisun Ercan. „Szefowie kuchni zostali wybrani, aby reprezentowali różnorodne kulinarne doświadczenia. Uznaliśmy również, że najlepiej będzie współpracować z tymi szefami kuchni, którzy promują zrównoważoną kuchnię” – powiedziała Maja Boricevic, rzecznik kanadyjskiej Ikei, w wywiadzie dla „Montreal Gazette”.