„Tortury w puszce”. Znany dom towarowy rezygnuje z foie gras

Słynny londyński dom towarowy Fortnum & Mason postanowił ostatecznie wycofać ze sprzedaży foie gras, słynny pasztet z gęsich wątróbek. Stało się w wyniku głośnej akcji protestacyjnej prowadzonej przez brytyjskie gwiazdy, które nazywają foie gras „torturami w puszce”.

Publikacja: 17.02.2021 11:24

„Tortury w puszce”. Znany dom towarowy rezygnuje z foie gras

Foto: Elisa.rolle, CC BY-SA 4.0/ Wikimedia Commons

Dom handlowy Fortnum & Mason, założony w 1707 roku, zrezygnował z importu foie gras, pasztetu pozyskiwanego z wątróbek gęsi, i całkowicie rezygnuje ze sprzedaży tego produktu. Kontrowersyjny przysmak od wielu lat był przedmiotem kampanii społecznych, prowadzonych przez organizację PETA i wiele gwiazd, takich jak Roger Moore, komik Ricky Gervais czy aktorka Joanna Lumley, znana z popularnego serialu „Absolutnie fantastyczne”.

Decyzję o wycofaniu foie gras z oferty w 2009 roku podjął inny słynny londyński dom handlowy, Selfridges. Jednak jeden ze rzeźników z działu mięsnego Selfridges sprzedawał ten produkt „spod lady”. Szefowie sklepu odkryli ten proceder w 2012 roku i zwolnili osobę odpowiedzialną za sprzedaż foie gras.

Dom handlowy Fortnum & Mason rezygnuje ze sprzedaży foie gras

Głównym powodem protestów przeciwko foie gras jest okrucieństwo towarzyszące jego produkcji. Do stworzenia znanego z kuchni francuskiej pasztetu wykorzystuje się powiększone, nawet dziesięciokrotnie większe niż naturalne, wątroby zwierząt tuczonych karmą wtłaczaną za pomocą rury bezpośrednio do przełyku. Z tego powodu aktywiści na rzecz praw zwierząt nazywają foie gras „torturami w puszce”.

Kristina Tholstrup, żona zmarłego w 2017 roku Rogera Moore’a w rozmowie z „The Telegraph” wyraziła wdzięczność z powodu decyzji podjętej przez dom handlowy Fortnum & Mason. „Mój mąż przez lata działalności w organizacji PETA nakłaniał Fortnum & Mason do rezygnacji ze sprzedaży tego produktu przerażającego okrucieństwa. Wiem, że byłby zachwycony, gdyby usłyszał, że sklep w końcu podjął decyzję o usunięciu foie gras z półek”.

Czytaj też: Koniec ery mięsa: za 15 lat całkiem zniknie z naszej diety. Dzieci pokolenia Z będą w stu procentach weganami

W Wielkiej Brytanii – podobnie jak w Polsce – praktyka tuczenia zwierząt na foie gras jest zakazana, ale jak informuje „The Telegraph”, brytyjski rząd rozważa kolejne kroki, mające całkowicie zakazać importu i sprzedaży produktu. Walcząca o prawa zwierząt PETA opublikowała w tym tygodniu petycję, która ma pomóc w osiągnięciu celu. Organizacja przypomina, że mimo zakazu produkcji do Wielkiej Brytanii w ciągu roku importuje się ok. 200 ton pasztetu z gęsich wątróbek. Do tej pory pod petycją podpisało się 16 tysięcy osób.

Dom handlowy Fortnum & Mason, założony w 1707 roku, zrezygnował z importu foie gras, pasztetu pozyskiwanego z wątróbek gęsi, i całkowicie rezygnuje ze sprzedaży tego produktu. Kontrowersyjny przysmak od wielu lat był przedmiotem kampanii społecznych, prowadzonych przez organizację PETA i wiele gwiazd, takich jak Roger Moore, komik Ricky Gervais czy aktorka Joanna Lumley, znana z popularnego serialu „Absolutnie fantastyczne”.

Decyzję o wycofaniu foie gras z oferty w 2009 roku podjął inny słynny londyński dom handlowy, Selfridges. Jednak jeden ze rzeźników z działu mięsnego Selfridges sprzedawał ten produkt „spod lady”. Szefowie sklepu odkryli ten proceder w 2012 roku i zwolnili osobę odpowiedzialną za sprzedaż foie gras.

Kuchnia
Miasto z najlepszą kuchnią na świecie jest w Europie. Porażka potęg kulinarnych
Kuchnia
Ananas z różowym miąższem kosztuje majątek. Rośnie moda na owoce luksusowe
Kuchnia
Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin będzie na Pomorzu? Decyzja władz
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?