Szukaj

Raport: mniej pizzy mrożonej. W pandemii jemy zdrowiej

Jak Polacy zmienili swoje nawyki żywieniowe w 2020 roku? Zmiany, które zaszły w ostatnich miesiącach na talerzach mieszkańców UE, przybliża najnowszy raport Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii (EIT).

Polska jest jednym z dziesięciu europejskich krajów, które zostały uwzględnione w najnowszym raporcie na temat nawyków konsumenckich dotyczących jedzenia, przygotowanym przez Europejski Instytut Innowacji i Technologii. Badanie w szczególności dotyczy zmian, które wprowadziła pandemia w zakupach spożywczych. Z raportu wynika, że w ostatnich miesiącach Polacy zaczęli jeść taniej i sięgnęli po produkty inne niż dotychczas, ale mimo to nie zamierzają rezygnować ze zdrowych nawyków żywieniowych.

Czytaj też: Te trendy zrewolucjonizowały polskie restauracje w ostatniej dekadzie?

Z raportu EIT wynika, że 53% Polaków w ostatnich miesiącach miało problemy finansowe, co skutkowało m.in. rezygnacją z kupowania drogich produktów i zastępowaniem znanych marek spożywczych tańszymi odpowiednikami.

W większym stopniu niż mieszkańcy innych badanych krajów UE robiliśmy w tym roku zakupy na zapas.

Więcej czasu na przygotowanie posiłków w domu poskutkowało też spadkiem sprzedaży gotowych dań takich jak pizza mrożona czy gotowe posiłki do odgrzania w kuchence mikrofalowej (41% badanych zadeklarowało, że kupuje ich mniej).

To ostatnie zjawisko ma też związek z tym, że coraz częściej deklarujemy chęć wprowadzenia zdrowych nawyków żywieniowych – po pandemii zdrowiej chce odżywiać się ponad 30% ankietowanych Polaków przebadanych na potrzeby raportu EIT. Co ciekawe, większą wagę ma dziś dla nas jadanie o regularnych porach, częściej rezygnujemy z przekąsek między posiłkami. Wzrosło również znaczenie wspólnego posiłku jako ważnego elementu życia społecznego.

Pandemia zmusiła Europejczyków nie tylko do oszczędności, ale także do kreatywności i eksperymentów. Nowe przepisy w tym okresie wypróbowało 40% ankietowanych, którym czas spędzony w kuchni sprawia coraz więcej przyjemności. Mieszkańcy naszego kontynentu zwrócili się również ku żywności lokalnej – aż 87% badanych uważa, że jej znaczenie w diecie będzie rosnąć również po pandemii, podobnie jak zredukowanie ilości wyrzucanego jedzenia.

Źródło: Covid-19 Study/ European Food Behaviour 

Zamknij
Zamknij