Szukaj

Ale drogo: dlaczego japońska whisky osiąga takie ceny?

Single malty z Japonii biją rekordy cenowe. Dlaczego japońska whisky osiąga takie ceny? Po części dlatego, że 30 lat temu Japończycy… przestali lubić whisky.

54 butelki whisky tworzące kolekcję Hanyu Ichiro Full Card Series to jeden z najbardziej pożądanych zestawów w świecie luksusowych alkoholi. W ubiegłym roku za niezwykle rzadką kolekcję, którą tworzą butelki odpowiadające każdej karcie z klasycznej talii, nabywca zapłacił 900 tysięcy dolarów (ok. 3,4 mln zł).

Czytaj też: Największa na świecie prywatna kolekcja whisky na sprzedaż 

Na poprawienie rekordu nie trzeba było długo czekać. Tym razem podczas licytacji odbywającej się w filii domu aukcyjnego Bonhams w Hongkongu za kompletny zestaw zapłacono aż 1,52 mln dolarów, czyli ok. 5,72 mln zł (przy cenie estymowanej pomiędzy 823 tysięcy a 1,26 miliona dolarów).

Poprzednim właścicielem kolekcji był Aaron Chen, właściciel whisky baru Club Qing w Hongkongu, który całą kolekcję zebrał jeszcze przed tym, jak stała się przebojem na rynku aukcyjnym.

Wyświetl ten post na Instagramie.

Post udostępniony przez Martin H (@arseton_martin)

Dlaczego japońska whisky jest tak droga?

Skąd biorą się tak wysokie ceny whisky z kolekcji Hanyu Ichiro? Japońska destylarnia długo pracowała na status legendy – założona w 1941 roku marka zasłynęła produkcją odpowiedników szkockich single maltów. Nawet zamknięcie firmy w 2000 roku nie zachwiało jej pozycją wśród koneserów.

Wnuk Isoujiego Akuto, założyciela marki, zachował 400 beczek trunku i osobiście dopasowywał whisky do poszczególnych „kart”, które w ograniczonej liczbie trafiły do sprzedaży między 2005 a 2014 rokiem.

Historia zestawu Hanyu Ichiro jest charakterystyczna dla wielu japońskich destylarni. Jednym z głównych powodów, dla których za wiele butelek whisky pochodzących z tego kraju trzeba dziś zapłacić fortunę, jest paradoksalnie spadek popytu, który nastąpił w latach 80., po dekadach ogromnej popularności tego alkoholu w Japonii.

W kolejnych latach whisky została wyparta m.in. piwo oraz shochu, japońską wódkę, produkowaną m.in. z ryżu, batatów czy jęczmienia. Przez ponad dekadę destylarnie ograniczały produkcję lub rezygnowały z wytwarzania whisky, jednak uznanie, jakim zaczęła cieszyć się japońska whisky na międzynarodowych konkursach na początku lat dwutysięcznych przyczyniło się do wielkiego zainteresowania kolekcjonerów trunkami z Japonii.

Zamknij
Zamknij