Ale drogo: dlaczego japońska whisky osiąga takie ceny?

Single malty z Japonii biją rekordy cenowe. Dlaczego japońska whisky osiąga takie ceny? Po części dlatego, że 30 lat temu Japończycy… przestali lubić whisky.

Publikacja: 24.11.2020 14:06

Ale drogo: dlaczego japońska whisky osiąga takie ceny?

Foto: Fot: Maxim Hopman/Unsplash

54 butelki whisky tworzące kolekcję Hanyu Ichiro Full Card Series to jeden z najbardziej pożądanych zestawów w świecie luksusowych alkoholi. W ubiegłym roku za niezwykle rzadką kolekcję, którą tworzą butelki odpowiadające każdej karcie z klasycznej talii, nabywca zapłacił 900 tysięcy dolarów (ok. 3,4 mln zł).

Czytaj też: Największa na świecie prywatna kolekcja whisky na sprzedaż 

Na poprawienie rekordu nie trzeba było długo czekać. Tym razem podczas licytacji odbywającej się w filii domu aukcyjnego Bonhams w Hongkongu za kompletny zestaw zapłacono aż 1,52 mln dolarów, czyli ok. 5,72 mln zł (przy cenie estymowanej pomiędzy 823 tysięcy a 1,26 miliona dolarów).

Poprzednim właścicielem kolekcji był Aaron Chen, właściciel whisky baru Club Qing w Hongkongu, który całą kolekcję zebrał jeszcze przed tym, jak stała się przebojem na rynku aukcyjnym.

Dlaczego japońska whisky jest tak droga?

Skąd biorą się tak wysokie ceny whisky z kolekcji Hanyu Ichiro? Japońska destylarnia długo pracowała na status legendy – założona w 1941 roku marka zasłynęła produkcją odpowiedników szkockich single maltów. Nawet zamknięcie firmy w 2000 roku nie zachwiało jej pozycją wśród koneserów.

Wnuk Isoujiego Akuto, założyciela marki, zachował 400 beczek trunku i osobiście dopasowywał whisky do poszczególnych „kart”, które w ograniczonej liczbie trafiły do sprzedaży między 2005 a 2014 rokiem.

Historia zestawu Hanyu Ichiro jest charakterystyczna dla wielu japońskich destylarni. Jednym z głównych powodów, dla których za wiele butelek whisky pochodzących z tego kraju trzeba dziś zapłacić fortunę, jest paradoksalnie spadek popytu, który nastąpił w latach 80., po dekadach ogromnej popularności tego alkoholu w Japonii.

W kolejnych latach whisky została wyparta m.in. piwo oraz shochu, japońską wódkę, produkowaną m.in. z ryżu, batatów czy jęczmienia. Przez ponad dekadę destylarnie ograniczały produkcję lub rezygnowały z wytwarzania whisky, jednak uznanie, jakim zaczęła cieszyć się japońska whisky na międzynarodowych konkursach na początku lat dwutysięcznych przyczyniło się do wielkiego zainteresowania kolekcjonerów trunkami z Japonii.

54 butelki whisky tworzące kolekcję Hanyu Ichiro Full Card Series to jeden z najbardziej pożądanych zestawów w świecie luksusowych alkoholi. W ubiegłym roku za niezwykle rzadką kolekcję, którą tworzą butelki odpowiadające każdej karcie z klasycznej talii, nabywca zapłacił 900 tysięcy dolarów (ok. 3,4 mln zł).

Czytaj też: Największa na świecie prywatna kolekcja whisky na sprzedaż 
Pozostało 82% artykułu
Kuchnia
Miasto z najlepszą kuchnią na świecie jest w Europie. Porażka potęg kulinarnych
Kuchnia
Ananas z różowym miąższem kosztuje majątek. Rośnie moda na owoce luksusowe
Kuchnia
Kolejna polska restauracja z gwiazdką Michelin będzie na Pomorzu? Decyzja władz
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Klimat a portfele: Czy koszty transformacji zniechęcą Europejczyków?
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?