Perła Kulinarna w Monopolis

Dania, które czerpią z regionalnych smaków Polski. Wnętrze łączące nowoczesny design i klimat dawnej Łodzi. To wszystko w restauracji Przy Kominie, nowej perle kulinarnej łódzkiego Monopolis.

Publikacja: 24.11.2023 08:07

Monopolis, którego częścią jest restauracja Przy Kominie, to unikatowy kompleks biurowo-rozrywkowy,

Monopolis, którego częścią jest restauracja Przy Kominie, to unikatowy kompleks biurowo-rozrywkowy, który powstał w dawnym Zespole Zakładów Przemysłu Spirytusowego Monopol Wódczany w Łodzi.

Foto: Materiały prasowe

Materiał powstał we współpracy z marką Monopolis

Przy Kominie to nowe miejsce na kulinarnej mapie Łodzi. Łączy pofabryczne, industrialne klimaty z wyjątkowym wnętrzem i nowoczesnym podejściem do smaków. 


Restauracja usytuowana jest w sercu kompleksu Monopolis, obok górującego nad okolicą komina, który stał się symbolem Łodzi. Menu wykorzystuje potencjał polskich produktów i tradycyjnych przepisów kulinarnych. Dzięki temu goście mogą wybierać spośród wielu dań, przygotowanych na podstawie klasycznych przepisów i regionalnych smaków Polski.

Szefem kuchni restauracji Przy Kominie jest Aleksandra Pintara-Smoczyńska, która od 20 lat z pasją i kreatywnością serwuje swoim gościom świeże smaki i kulinarne pomysły. Wyróżnia ją bogate doświadczenie w gastronomii i spokój, który pomaga jej w tworzeniu perfekcyjnych dań. Na koncie ma udział w znanym i wymagającym konkursie kulinarnym: Wine & Food Noble Night, gdzie w formule pokazu mistrzowskiego prezentowała specjalny deser. Przeszła także kurs pod okiem Arkadiusza Zuchmańskiego, pierwszego Polaka, który zdobył gwiazdkę Michelin.

Monopolis: nowy symbol Łodzi

Monopolis, którego częścią jest restauracja Przy Kominie, 
to unikatowy kompleks biurowo-rozrywkowy, który powstał w dawnym Zespole Zakładów Przemysłu Spirytusowego Monopol Wódczany w Łodzi, jednym z najważniejszych symboli fabrycznego dziedzictwa Łodzi. Kompleks fabryczny, położony niedaleko zakładów Karola Scheiblera i Izraela Poznańskiego, zbudowany został w 1902 roku i przez wiele lat stanowił ważny element rozwoju miasta. Był nie tylko miejscem pracy, ale również centrum wydarzeń społecznych i kulturalnych.

Foto: Materiały prasowe

Obecnie jest to miejsce nowoczesne i inspirujące, ale niepozbawione ducha dawnej wytwórni wódek. Połączenie przestrzeni biurowych z innymi przedsięwzięciami jest nowym trendem. Od rana restauracje serwują śniadania, a do życia budzą się budynki biurowe. Równolegle pracę zaczynają restauracje i biurowce, które zaawansowane technologie łączą z licznymi odniesieniami do otoczenia, oddając szacunek historii tego miejsca.

Koncepty gastronomiczne i teatr pod jednym dachem

Stworzona w Monopolis przestrzeń dla wyjątkowych konceptów gastronomicznych mieści się przy długim na ok. 150 metrów pasażu, który został wykonany cztery metry poniżej wcześniejszego poziomu terenu. To daje szansę, by w ciągu dnia na chwilę zwolnić, rozluźnić napięty grafik i pójść na lunch. 


Foto: Materiały prasowe

Wieczorami Monopolis staje się teatrem dla mieszkańców Łodzi, na których czeka oferta kulturalno-rozrywkowa, a sala zorganizowana jest jako scena impresaryjna, która zapewnia duży wybór repertuaru: od bajek dla dzieci, przez wieczory poezji śpiewanej, aż po wymagające przedstawienia dla dorosłych.

Materiał powstał we współpracy z marką Monopolis

Materiał powstał we współpracy z marką Monopolis

Przy Kominie to nowe miejsce na kulinarnej mapie Łodzi. Łączy pofabryczne, industrialne klimaty z wyjątkowym wnętrzem i nowoczesnym podejściem do smaków. 


Pozostało jeszcze 93% artykułu
Restauracje
Słynna restauracja straciła gwiazdkę Michelin po 44 latach. „Poradzimy sobie”
Materiał Promocyjny
Jak wygląda nowoczesny leasing
Restauracje
Zamiast mięsa czy warzyw wyłącznie desery. Szefowie kuchni promują nowy trend
Restauracje
Sukces znanej polskiej restauracji. Debiutuje na prestiżowej liście
Restauracje
Wspólna akcja słynnych paryskich restauracji. Kolekcjonerzy się obłowią
Materiał Partnera
Kroki praktycznego wdrożenia i operowania projektem OZE w wymiarze lokalnym
Restauracje
Kuchenna „rewolucja” w najsłynniejszej polskiej restauracji. „Czas na nowe”
Materiał Promocyjny
Suzuki Moto Road Show już trwa. Znajdź termin w swoim mieście