Perła Kulinarna w Monopolis

Dania, które czerpią z regionalnych smaków Polski. Wnętrze łączące nowoczesny design i klimat dawnej Łodzi. To wszystko w restauracji Przy Kominie, nowej perle kulinarnej łódzkiego Monopolis.

Publikacja: 24.11.2023 08:07

Monopolis, którego częścią jest restauracja Przy Kominie, to unikatowy kompleks biurowo-rozrywkowy,

Monopolis, którego częścią jest restauracja Przy Kominie, to unikatowy kompleks biurowo-rozrywkowy, który powstał w dawnym Zespole Zakładów Przemysłu Spirytusowego Monopol Wódczany w Łodzi.

Foto: Materiały prasowe

Materiał powstał we współpracy z marką Monopolis

Przy Kominie to nowe miejsce na kulinarnej mapie Łodzi. Łączy pofabryczne, industrialne klimaty z wyjątkowym wnętrzem i nowoczesnym podejściem do smaków. 


Restauracja usytuowana jest w sercu kompleksu Monopolis, obok górującego nad okolicą komina, który stał się symbolem Łodzi. Menu wykorzystuje potencjał polskich produktów i tradycyjnych przepisów kulinarnych. Dzięki temu goście mogą wybierać spośród wielu dań, przygotowanych na podstawie klasycznych przepisów i regionalnych smaków Polski.

Szefem kuchni restauracji Przy Kominie jest Aleksandra Pintara-Smoczyńska, która od 20 lat z pasją i kreatywnością serwuje swoim gościom świeże smaki i kulinarne pomysły. Wyróżnia ją bogate doświadczenie w gastronomii i spokój, który pomaga jej w tworzeniu perfekcyjnych dań. Na koncie ma udział w znanym i wymagającym konkursie kulinarnym: Wine & Food Noble Night, gdzie w formule pokazu mistrzowskiego prezentowała specjalny deser. Przeszła także kurs pod okiem Arkadiusza Zuchmańskiego, pierwszego Polaka, który zdobył gwiazdkę Michelin.

Monopolis: nowy symbol Łodzi

Monopolis, którego częścią jest restauracja Przy Kominie, 
to unikatowy kompleks biurowo-rozrywkowy, który powstał w dawnym Zespole Zakładów Przemysłu Spirytusowego Monopol Wódczany w Łodzi, jednym z najważniejszych symboli fabrycznego dziedzictwa Łodzi. Kompleks fabryczny, położony niedaleko zakładów Karola Scheiblera i Izraela Poznańskiego, zbudowany został w 1902 roku i przez wiele lat stanowił ważny element rozwoju miasta. Był nie tylko miejscem pracy, ale również centrum wydarzeń społecznych i kulturalnych.

Materiały prasowe

Obecnie jest to miejsce nowoczesne i inspirujące, ale niepozbawione ducha dawnej wytwórni wódek. Połączenie przestrzeni biurowych z innymi przedsięwzięciami jest nowym trendem. Od rana restauracje serwują śniadania, a do życia budzą się budynki biurowe. Równolegle pracę zaczynają restauracje i biurowce, które zaawansowane technologie łączą z licznymi odniesieniami do otoczenia, oddając szacunek historii tego miejsca.

Koncepty gastronomiczne i teatr pod jednym dachem

Stworzona w Monopolis przestrzeń dla wyjątkowych konceptów gastronomicznych mieści się przy długim na ok. 150 metrów pasażu, który został wykonany cztery metry poniżej wcześniejszego poziomu terenu. To daje szansę, by w ciągu dnia na chwilę zwolnić, rozluźnić napięty grafik i pójść na lunch. 


Materiały prasowe

Wieczorami Monopolis staje się teatrem dla mieszkańców Łodzi, na których czeka oferta kulturalno-rozrywkowa, a sala zorganizowana jest jako scena impresaryjna, która zapewnia duży wybór repertuaru: od bajek dla dzieci, przez wieczory poezji śpiewanej, aż po wymagające przedstawienia dla dorosłych.

Materiał powstał we współpracy z marką Monopolis

Restauracje
„Gdzie są kobiety?” Szef przewodnika Michelin wskazał problem w branży gastro
Materiał Promocyjny
Tajniki oszczędnościowych obligacji skarbowych. Możliwości na różne potrzeby
Restauracje
Startuje pierwsza restauracja w kosmosie. Menu autorstwa słynnego szefa kuchni
Materiał promocyjny
PRIMITIVO: gwiazdy na otwarciu nowej śródziemnomorskiej restauracji w Warszawie
Restauracje
Rząd w Madrycie idzie na wojnę z hiszpańskim stylem życia. „To szaleństwo”
Materiał Promocyjny
Naukowa Fundacja Polpharmy ogłasza start XXIII edycji Konkursu o Grant Fundacji
Restauracje
Kradzież stulecia w Paryżu. Zniknęły butelki wina warte miliony złotych