Materiał powstał we współpracy z marką Monopolis
Przy Kominie to nowe miejsce na kulinarnej mapie Łodzi. Łączy pofabryczne, industrialne klimaty z wyjątkowym wnętrzem i nowoczesnym podejściem do smaków.
Restauracja usytuowana jest w sercu kompleksu Monopolis, obok górującego nad okolicą komina, który stał się symbolem Łodzi. Menu wykorzystuje potencjał polskich produktów i tradycyjnych przepisów kulinarnych. Dzięki temu goście mogą wybierać spośród wielu dań, przygotowanych na podstawie klasycznych przepisów i regionalnych smaków Polski.
Szefem kuchni restauracji Przy Kominie jest Aleksandra Pintara-Smoczyńska, która od 20 lat z pasją i kreatywnością serwuje swoim gościom świeże smaki i kulinarne pomysły. Wyróżnia ją bogate doświadczenie w gastronomii i spokój, który pomaga jej w tworzeniu perfekcyjnych dań. Na koncie ma udział w znanym i wymagającym konkursie kulinarnym: Wine & Food Noble Night, gdzie w formule pokazu mistrzowskiego prezentowała specjalny deser. Przeszła także kurs pod okiem Arkadiusza Zuchmańskiego, pierwszego Polaka, który zdobył gwiazdkę Michelin.
Monopolis: nowy symbol Łodzi
Monopolis, którego częścią jest restauracja Przy Kominie, to unikatowy kompleks biurowo-rozrywkowy, który powstał w dawnym Zespole Zakładów Przemysłu Spirytusowego Monopol Wódczany w Łodzi, jednym z najważniejszych symboli fabrycznego dziedzictwa Łodzi. Kompleks fabryczny, położony niedaleko zakładów Karola Scheiblera i Izraela Poznańskiego, zbudowany został w 1902 roku i przez wiele lat stanowił ważny element rozwoju miasta. Był nie tylko miejscem pracy, ale również centrum wydarzeń społecznych i kulturalnych.