Izrael to kraj, w którym szczepienia przebiegają szybciej niż w innych państwach. W lutym odsetek osób, które otrzymały przynajmniej jedną dawkę szczepionki na Covid-19 przekroczył 50%, a rząd ogłosił stopniowe luzowanie obostrzeń. Dziś Izrael jest drogowskazem dla firm, restauratorów czy hotelarzy i pokazuje, jak może wyglądać „nowa rzeczywistość” po pandemii.
Izrael otwiera sklepy, restauracje i siłownie. Jak wygląda powrót kraju do życia po pandemii?
Mimo spadku liczby ciężkich przypadków i zgonów, liczba zakażeń w prawie 9-milionowym Izraelu nadal pozostaje wysoka. To sprawia, że po dwóch tygodniach od otwarcia sklepów sprzedaż wzrosła, ale liczba klientów w sklepach nadal daleka jest od poziomu sprzed pandemii. „Jeśli właściciele sklepów w Europie czekają na wielki boom w dniu, w którym ludzie będą mogli ruszyć na zakupy, to mogą się rozczarować. Potrwa to dłużej” – powiedział w rozmowie z „Vogue Business” analityk Noam Pincu.
Czytaj też: Ile brytyjskie restauracje straciły w pandemii? Ta suma szokuje
Wg danych Google’a dotyczących liczby osób odwiedzających sklepy czy miejsca rozrywki w Tel Awiwie, ruch jest mniejszy o jedną trzecią w porównaniu z okresem przed pandemią. Większy aktywność na ulicach miast w Izraelu notowano choćby w wakacje 2020 roku, gdy poziom zakażeń był niższy w skali globalnej. Dane dostarczane przez Google’a dotyczą m.in. barów i restauracji, ale na dokładne informacje na ten temat przyjdzie nam poczekać – otwarcie tych lokali nastąpiło dopiero w ubiegłą niedzielę. To kolejny etap wychodzenia z pandemicznego kryzysu, którego fundamentem są „zielone paszporty”. Otrzymują je osoby, które dostały dwie dawki szczepionki lub chorowały na Covid.
„Zielone paszporty” umożliwiają obywatelom Izraela uczestnictwo w wydarzeniach kulturalnych, a także korzystanie z barów i restauracji, basenów czy siłowni. Restauracje nadal nie mogą jednak działać na pełnych obrotach – sale mogą być zapełnione maksymalnie w 75%, a stoły musza być od siebie oddalone o co najmniej 2 metry. Goście mogą napić się przy barze, ale nie wolno wdawać się w dyskusje z innymi osobami czekającymi przy barze –wymóg zachowania pustego miejsca musi zostać spełniony także w przypadku osób przy barze. Z restauracyjnych i kawiarnianych ogródków mogą za to korzystać również osoby bez zielonego paszportu.