„Hawker Chan” otrzymał gwiazdkę Michelina w 2016 roku. Wydarzenie to było sensacją na skalę światową i wpłynęło na postrzeganie prestiżowego przewodnika Michelin, dotąd uznawanego za instytucję, która nagradza i wyróżnia niemal wyłącznie luksusowe i drogie lokale. „Hawker Chan” był tego całkowitym przeciwieństwem – to dość tani uliczny bar sprzedający singapurski streetfood.
Danie z gwiazdką Michelin pięć złotych
„Hawker Chan” trudno nazwać restauracją – to w zasadzie skromny bar z singapurskim street foodem. W 2016 roku najtańsze danie na bazie ryżu i kurczaka kosztowało tam półtora dolara singapurskiego, równowartość 5 złotych.
Czytaj więcej
80-letni Tajwańczyk, który od sześciu dekad sprzedaje na ulicy w Tajpej bułki przygotowywane na parze faszerowane wieprzowiną, zdobył wyróżnienie w przewodniku Michelina
Założycielem „Hawker Chan” jest Chan Hong Meng, malezyjski szef kuchni. Kiedy dowiedział się, że jego bar trafił do pierwszego singapurskiego przewodnika Michelin w lipcu 2016 roku, niewiele wiedział o tej prestiżowej ogranizacji.
Jak to się stało, że bar szybkiej obsługi dostał gwiazdkę w przewodniku Michelin? Klucz do sukces to prawdopodobnie specjalizacja – „Hawker Chan” serwuje ledwie kilka potraw. Tym, co urzekło inspektorów Michelina, było proste, ale doskonale dopracowane i wyśmienite danie z makaronu i kurczaka w sosie sojowym. Potrawa kosztuje dwa i pół dolara singapurskiego– czyli niecałe 10 złotych.