Wielkie domy mody dawno już przestały zajmować się wyłącznie szyciem ubrań. To kombinaty nieustannie eksperymentujące nie tylko z technologią tworzenia produktów, ale też z czymś, co określa się mianem „doświadczenia”: czyli tego, co składa na kontakt klienta z daną marką. Dzisiaj bez dopracowanego „doświadczenia” nie da się sprzedawać produktów luksusowych. Marka Louis Vuitton wie o tym, jak mało który dom mody. Właśnie dlatego w Osace w Japonii powstała restauracja i kawiarnia Louis Vuitton. To pierwsze kulinarne przedsięwzięcie francuskiej marki.

Kawiarnia Louis Vuitton: to pierwszy taki projekt francuskiego domu mody 

"Kawiarnia Louis Vuitton Osaka"

Taras kawiarni Louis Vuitton na dachu budynku. Fot: Louis Vuitton

sukces.rp.pl

Budynek, w którym znajduje się butik Louis Vuitton, a także restauracja i kawiarnia tej marki, został zaprojektowany tak, by przypominać tradycyjne japońskie żaglowce. Fasada obiektu wygląda więc jak nałożone na siebie i wydęte żagle. Projektantem budynku jest Jun Aoki, japoński architekt często współpracujący z Louis Vuitton, odpowiedzialny za wygląd wielu flagowych salonów tej marki na całym świecie, między innymi w Nowym Jorku, Hongkongu czy Tokio.  

Czytaj też: Bywali tu Casanova i Warhol. Czy słynna 300-letnia kawiarnia w Wenecji upadnie?
"Kawiarnia Louis Vuitton Osaka"

Fot: Louis Vuitton

sukces.rp.pl

W budynku mieści się kawiarnia nazwana Le Cafe V (na czwartym, ostatnim piętrze), z tarasem na dachu. Jest też miejsce na restaurację o nazwie Sugalabo V. Kieruje nią Yosuke Suga, szef kuchni tokijskiej restauracji Sugalabo, zajmującej 47. miejsce na prestiżowej liście World’s 50 Best Restaurants. Lokal czynny będzie tylko wieczorami, a w środku miejsca starczy zaledwie dla kilku osób jednocześnie.