Aktualizacja: 22.11.2024 01:11 Publikacja: 15.05.2020 11:03
Bangkok? Dubaj? A może Pekin? Nic z tych rzeczy. Wszystkie te metropolie, słynące ze świetnej kuchni, musiały uznać wyższość Europy w rankingu miast przygotowanym przez popularny serwis „Time Out”.
Z luksusem kojarzy się kawior, trufle czy wołowina Wagyu. Wygląda jednak na to, że firma Del Monte, światowy producent w dziedzinie uprawy owoców, chce dołączyć do tego grona z kolejnym produktem. Mowa o ananasie odmiany Rubyglow, który wyróżnia się różowym miąższem, a także wysoką ceną.
Już w tym roku na łamach przewodnika kulinarnego Michelin – najbardziej znanej tego typu publikacji na świecie – mogą się znaleźć restauracje z Pomorza. To efekt porozumienia Polskiej Organizacji Turystycznej i władz województwa pomorskiego z wydawcą przewodnika.
W tym miejscu każdy dzień jest dniem czekolady. Muzeum firmowane przez szwajcarską firmę Lindt to jedna z wielu atrakcji Zurychu. Ozdobą muzeum jest fontanna czekoladowa – największa na świecie konstrukcja tego typu.
Europejczycy są coraz bardziej przekonani, że mogą wpłynąć na ochronę klimatu poprzez zmianę codziennych nawyków
To, co jemy na śniadanie, może mieć wpływ na to, czy inni postrzegają nas jako osoby atrakcyjne. Francuscy badacze przekonują, że odkryli, które potrawy sprawiają, że nie wyglądamy w sposób atrakcyjny dla płci przeciwnej.
Bernard Arnault, francuski miliarder, nowy najbogatszy człowiek na świecie według magazynu „Forbes”, swoje bogactwo po części zawdzięcza również interesom prowadzonym od lat w Polsce – a właściwie dzięki jednemu biznesowi, za to niezwykle udanemu.
Smak, konsystencja i zapach ulubionych dań z dzieciństwa pozostaje w pamięci na zawsze. Wielu osobom nawet wizyta w najbardziej wyrafinowanej restauracji nie zastąpi doświadczeń kulinarnych z najmłodszych lat. Doskonale wie o tym właściciel jednej z nowojorskich restauracji, który zamiast szefów kuchni zatrudnia babcie.
Sąd tymczasowo zakazał producentowi Vegety wprowadzania do obrotu opakowań przyprawy z polską flagą. Polska konkurencja oskarżyła dystrybutora, chorwacką spółkę Podravka, o wprowadzanie konsumentów w błąd.
Ana Roš, założycielka i szefowa kuchni restauracji Hiša Franko ze Słowenii, została w tym roku uhonorowana trzecim miejscem w rankingu The Best Chef Awards. Dabiz Muñoz trzeci rok z rzędu został najlepszym szefem kuchni na świecie, a drugie miejsce na podium zajął Albert Adrià.
Przemysław Klima, szef kuchni krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881, wyróżnionej dwiema gwiazdkami w przewodniku Michelin, opowiada o sekrecie kreatywności, polskiej kuchni – i o wyrzeczeniach, które wiążą się z walką o słynne gwiazdki.
Medale widniejące na etykietach win dostępnych w sklepach, to częsty widok, zwłaszcza gdy zajrzeć na półki z winami w popularnych supermarketach. Czy takie wyróżnienia oznaczają, że wino jest wysokiej jakości? Niekoniecznie. O czym trzeba pamiętać?
Znany amerykański producent piwa wchodzi na rynek ekskluzywnych trunków. Nowym produktem koncernu Molson Coors będzie luksusowa whiskey.
Mogłoby się wydawać, że lato jest trudnym czasem dla miłośników czerwonych win. Tylko jednak mit. Wiele czerwonych win sprawdzi się nawet podczas największych upałów.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas