Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności już wkrótce ma ukończyć prace nad prawem dopuszczającym jadalne owady do dystrybucji w Europie. Do sklepów i restauracji mączniki, szarańcze, świerszcze i koniki polne miałyby trafić jesienią.
Owady mają zostać zakwalifikowane do kategorii „nowej żywności”, obok m.in. mięsa in vitro czy żywności modyfikowanej genetycznie. W myśl prawa europejskiego w tej kategorii znajduje się również żywność spożywana tradycyjnie poza granicami Unii Europejskiej.
Finał okresu przejściowego
Niektóre kraje UE, jak Dania, Belgia czy Finlandia, od kilku lat liberalnie podchodzą do europejskiego prawa z 1997 roku, nakazującego unijną weryfikację produktom, które przed tym rokiem „nie posiadały znaczącej historii zastosowania spożywczego” na terenie państw UE.
Wspomniane kraje traktują jadalne owady jako produkty pochodzenia odzwierzęcego, dlatego w tamtejszych supermarketach można już znaleźć ten rodzaj pożywienia.