słoik 5 l
buraki podłużne, ekologiczne 1,5kg – 2 kg
woda mineralna 2,5 l
sól kłodawska nie jodowana 40 g
czosnek 140 g
chrzan świeży 150 g
liść laurowy 5 szt
do smaku miód, syrop z agawy 70ml -100 ml
Proporcje soli do roztworu do kiszenia to zazwyczaj łyżka soli na litr wody. Przy rzodkiewkach trzeba dodać więcej soli np: 1,5 łyżki na litr wody.
Buraków nie obierać tylko dobrze umyć i odciąć nasadę łodygową po czym zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w melakserze. Buraki można też pokroić nożem na cienkie plastry. Obrany czosnek i chrzan pokroić w plastry i wymieszać z burakami.
Zapełnić słoik burakami do ¾ czyli ok 650 g. Wodę wymieszać z solą i zalać buraki w słoiku zostawiając parę cm do rantu słoika aby podczas fermentacji poziom płynu mógł się podnieść. Na burakach w wodzie ułożyć kawałek talerzyka lub wyciętej drewnianej deski i przygnieść kamieniem aby obciążyć buraki które nie mogą wystawać ponad powierzchnię płynu. Dlatego też najlepiej używać kamionek z prostymi ściankami lub słoików do kiszonek.