Ruszają restauracje, ale klientów czekają duże zmiany

Jedni zapowiadają, że czeka nas inwazja szkła, plastiku i pleksi w restauracjach. Inni spodziewają się nadejścia nowej ery modernizmu.

Publikacja: 22.05.2020 18:39

Fot: Christophe Gernigon Studio

Fot: Christophe Gernigon Studio

Foto: Fot: Christophe Gernigon Studio

Restauracje wracają do życia, a wraz z nimi antywirusowe innowacje, które nie ominęły żadnej dziedziny życia – od hoteli przez podróże samolotem po zwiedzanie wystaw. Nie wszystkie lokale mogą pozwolić sobie na całkowitą zmianę profilu kuchni i klienta, tak jak duńska Noma, dlatego liczy się umiejętność przystosowania do nowych warunków.

Posiłek w kapsule

Francuski projektant Christophe Gernigon przygotował projekt izolacyjnych kabin z myśla o restauracjach. Przypominają one projekt Avio Interiors, przygotowany dla producentów samolotów.

Plex’Eat na razie pozostaje jedynie konceptem Francuza, ale sądząc po odbiorze i zainteresowaniu, już wkrótce możemy się na niego natknąć w restauracjach. Szkoda, że nie wiadomo nic o warunkach akustycznych panujących za przesłoną.

Restauracyjne kielichy ze szkła akrylowego to jedno z najmniej bolesnych estetycznie rozwiązań w nowej normalności. Podobne, szklarniowe warunki przygotowała dla gości restauracja Mediamatic Eten w Amsterdamie.

Nowa era modernizmu

Eksperci ze studia Roar w Dubaju, którzy kilka dni temu zaprezentowali raport na temat wnętrzarskich trendów w restauracjach po pandemii twierdzą, że tego typu pomysły będą jedynie rozwiązaniem tymczasowym.

W dłuższej perspektywie spodziewają się bardziej złożonych zjawisk – w tym m.in. wprowadzenia bogatego wzornictwa i eskapistycznych przestrzeni.

Według przedstawicieli Roar czeka nas nadejście ery nowego modernizmu. Analogia nasuwa się sama – w końcu styl mid-century modern też został ukształtowany pod wpływem pandemii grypy z 1918 roku.

Roar przewiduje, że niemal zupełnie znikną tradycyjne płatności, bufety i fizyczne karty dań. Autorzy przypominają też, że w najbliższych miesiącach do minimum zostanie zredukowany kontakt gości restauracji z wszelkiego rodzaju włącznikami, przyciskami czy dyspenserami.

Restauracje wracają do życia, a wraz z nimi antywirusowe innowacje, które nie ominęły żadnej dziedziny życia – od hoteli przez podróże samolotem po zwiedzanie wystaw. Nie wszystkie lokale mogą pozwolić sobie na całkowitą zmianę profilu kuchni i klienta, tak jak duńska Noma, dlatego liczy się umiejętność przystosowania do nowych warunków.

Posiłek w kapsule

Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?