Jak zrobić zakwas?

Buraki to magiczne warzywo. A dobrze przyrządzony zakwas, to perspektywa rozgrzewającego barszczu w zimowe wieczory i aromatu charakterystycznego dla polskiej kuchni.

Publikacja: 27.11.2019 14:00

Jak zrobić zakwas?

Foto: sukces.rp.pl

""

sukces.rp.pl

słoik 5 l
buraki podłużne, ekologiczne 1,5kg – 2 kg
woda mineralna 2,5 l
sól kłodawska nie jodowana 40 g
czosnek 140 g
chrzan świeży 150 g
liść laurowy 5 szt
do smaku miód, syrop z agawy 70ml -100 ml

Proporcje soli do roztworu do kiszenia to zazwyczaj łyżka soli na litr wody. Przy rzodkiewkach trzeba dodać więcej soli np: 1,5 łyżki na litr wody.

Buraków nie obierać tylko dobrze umyć i odciąć nasadę łodygową po czym zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w melakserze. Buraki można też pokroić nożem na cienkie plastry. Obrany czosnek i chrzan pokroić w plastry i wymieszać z burakami.

Zapełnić słoik burakami do ¾ czyli ok 650 g. Wodę wymieszać z solą i zalać buraki w słoiku zostawiając parę cm do rantu słoika aby podczas fermentacji poziom płynu mógł się podnieść. Na burakach w wodzie ułożyć kawałek talerzyka lub wyciętej drewnianej deski i przygnieść kamieniem aby obciążyć buraki które nie mogą wystawać ponad powierzchnię płynu. Dlatego też najlepiej używać kamionek z prostymi ściankami lub słoików do kiszonek.

Zamknąć słój i odstawić w ciepłe miejsce w kuchni lub spiżarni na 6 – 7 dni. Po tym czasie można słoik przenieść do lodówki gdzie fermentacja będzie nadal się odbywać ale w wolniejszym tempie. Codziennie można odkręcić słoik aby wypuścić ciśnienie. Po kilku dniach może pojawić się piana, która oznacza intensywną fermentację.

Pojawienie się cienkiej warstwy pleśni nie oznacza nic złego. W tym momencie trzeba zebrać pleśń i wstawić słoik do lodówki, aby zatrzymać fermentacje. Zakwas jest gotowy ale najlepiej, gdy jeszcze się przegryza z czosnkiem i lekko fermentuje w warunkach chłodniczych.

Będziecie potrzebować: słoik 5 l, tarka lub malakser, obciążnik, talerzyk lub kawałek specjalnej deski o minimalnie mniejszej średnicy niż słoik potrzebne do obciążenia buraków, kamień mniejszy niż średnica słoika i rękawiczki do tarcia buraków.

Proporcje soli do roztworu do kiszenia to zazwyczaj łyżka soli na litr wody. Przy rzodkiewkach trzeba dodać więcej soli np: 1,5 łyżki na litr wody.

Buraków nie obierać tylko dobrze umyć i odciąć nasadę łodygową po czym zetrzeć na tarce lub rozdrobnić w melakserze. Buraki można też pokroić nożem na cienkie plastry. Obrany czosnek i chrzan pokroić w plastry i wymieszać z burakami.

Pozostało 80% artykułu
Kuchnia
Dzień Czekolady: oto największa czekoladowa fontanna na świecie
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Kuchnia
Atrakcyjność fizyczna zależy od tego, co jemy na śniadanie. Czego unikać?
Kuchnia
Polski specjał wśród najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. „Cudownie prosty”
Kuchnia
Od czego zależy to, czy zamawiasz dania wegetariańskie? Badacze mają odpowiedź
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Kuchnia
„Ryż wołowy”: koreańska hybryda będzie przełomem w gastronomii?